Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 10:15

Καθοριστική η σημερινή ψηφορία για το πολυνομοσχέδιο

Ορόσημο για την κυβέρνηση αποτελεί η αποψινή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας. Αποκτά, δε, διττή σημασία, καθώς η ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αποτελεί το πρώτο κρας τεστ για τη δικομματική, πλέον,

κυβέρνηση, ενώ ανοίγει τον κύκλο της διαθεσιμότητας και, τελικά, των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, που επί έτη αποτελούσε ζήτημα ταμπού για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε χθες συνάντηση με τον αντιπρόεδρο και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, προς αναζήτηση των σημείων εκείνων που θα εξασφαλίσουν την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και από τους 155 βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης, θα οδηγήσουν σε κλείσιμο του μετώπου με τους δημάρχους της χώρας και θα αμβλύνουν τις αναμφισβήτητες επιπτώσεις για το προσωπικό που τίθεται σε κινητικότητα. Την ίδια στιγμή, στη Βουλή και έναντι των υψηλών τόνων που υιοθετούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών παρέμενε βαρύ, χωρίς ωστόσο να αναμένονται -όπως τουλάχιστον εκτιμούσαν στελέχη των δύο κομμάτων- διαφοροποιήσεις κατά τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία.

Η χθεσινή συνάντηση των δύο αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή και των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη αποτύπωσε και τις διαμορφούμενες νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό. Είναι ενδεικτικό ότι από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου η συνάντηση αρχικώς δεν επιβεβαιωνόταν και, πάντως, αντιμετωπιζόταν ως μία τυπική συνεργασία κυβερνητικών στελεχών, από τις πολλές που πραγματοποιούνται καθημερινά. Στον αντίποδα, η Ιπποκράτους αναβάθμιζε επικοινωνιακά το ζήτημα, επιχειρώντας να καταδείξει τον παρεμβατικό λόγο που θα έχει εφεξής το ΠΑΣΟΚ στα κυβερνητικά δρώμενα και αυτό το έπραξε κοινοποιώντας όχι μόνον τη σύσκεψη στο Μαξίμου, αλλά και τη συνεργασία στελεχών των δύο κομμάτων για τα ζητήματα της τεχνικής εκπαίδευσης.

Εν μέσω αυτών, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, μετά την επεισοδιακή συνάντηση της ΚΕΔΕ με το κυβερνητικό επιτελείο, ήταν να κλείσει το μέτωπο με τους δημάρχους και να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μετατραπούν οι δήμοι σε 325 πυρήνες αντικυβερνητικού λόγου το κρίσιμο επόμενο διάστημα που, εξάλλου, οδηγεί και σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Ενα επιπλέον στοιχείο, που ελήφθη υπόψη, είναι και τα θέματα συνταγματικότητας που εγείρονταν και από την ίδια την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Ως αποτέλεσμα, αφαιρέθηκε η διάταξη που προέβλεπε πειθαρχική δίωξη των δημάρχων και αίρεται ο προληπτικός χαρακτήρας της παρέμβασης του Παρατηρητηρίου στη διαδικασία κατάρτισης των προϋπολογισμών, ενώ θα υπάρχει ελαστικότητα σε δαπάνες που αφορούν κοινωνικές δράσεις.

Επίσης, αποφασίστηκαν βελτιώσεις που αφορούν τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες, χωρίς ωστόσο να ακυρώνεται η ουσία, δηλαδή ότι η πλειοψηφία των πρώτων θα υπαχθεί στα υπουργεία Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης, ενώ η πλειοψηφία των σχολικών φυλάκων θα αντιμετωπίσει το φάσμα της απόλυσης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι:

•Παραμένουν στους δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, ενώ η διαδικασία απορρόφησής τους στην ΕΛ.ΑΣ., για λόγους ταχύτητας, θα καθορισθεί με υπουργικές αποφάσεις αντί με Π.Δ.

•Στους σχολικούς φύλακες παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς, ως συντάξιμου, χρόνου απασχόλησης μέχρι πέντε έτη για πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και σύστασης συνεταιριστικών επιχειρήσεων προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων.

πηγη: του Γιώργου Τερζή απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 10:21