Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 19:08

Την τυποποίηση των ζωοκομικών προϊόντων με βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά ζητά με ερωτησή του ο Γ. Κασαπίδης

Την τυποποίηση των ζωοκομικών προϊόντων στη χώρα μας με βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, που απευθύνει στους αρμοδίους υπουργούς.

Συγκεκριμένα ο κ. Κασαπίδης κάνει λόγο για μεγάλο κενό στο θεσμικό πλαίσιο της εμπορίας γενικότερα των αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα των ζωοκομικών, που παράγονται από αυτόχθονες φυλές ζώων στην ελληνική ύπαιθρο.
Σύμφωνα με νεώτερα δεδομένα της επιστήμης, τα προϊόντα αυτά διακρίνονται για τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν εξαιτίας της φυλής των ζώων, του τρόπου εκτροφής και του τόπου όπου εκτρέφονται. Τα ποιοτικά αυτά χαρακτηριστικά επιδρούν πολύ σημαντικά στην καλή υγεία των καταναλωτών, αφού εκτός των ανώτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (γεύση, άρωμα, χρώμα κ.α.) διακρίνονται και για φαρμακευτικής φύσεως χαρακτηριστικά π.χ. ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, υψηλή σε φωσφωλιπίδια κ.α.
Δυστυχώς, όμως, τα προϊόντα αυτά που παράγονται σε μικρές ποσότητες από ζώα αυτόχθονων φυλών (αιγοπρόβατα, βοοειδή), δε διακρίνονται στην αγορά από τα άλλα ομοειδή τους, (αλλά πολύ κατώτερης ποιότητας προϊόντα), που παράγονται από ζώα ξενικών φυλών, πλήρως ενσταβλισμένα και σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού, είναι, τα σπουδαία πλεονεκτήματα των προϊόντων αυτών για την υγεία των καταναλωτών, να μη λαμβάνονται υπ' όψιν από τους εμπόρους στη διαμόρφωση των τιμών. Κατά συνέπεια οι τιμές τους είναι οι ίδιες ή και χαμηλότερες εκείνων των ομοειδών αλλά κατώτερης ποιότητας προϊόντων.
Η διάκριση λοιπόν αυτή επιβάλλεται να γίνει ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία που θα οδηγήσει σύντομα στη θέσπιση ποιοτικών προδιαγραφών ως κριτήρια για την πιστοποίηση, ποιοτική κατηγοριοποίηση και την τυποποίηση των ζωοκομικών προϊόντων στη χώρα. Η κατηγοριοποίηση τους θα γίνεται σύμφωνα με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά τα οποία είναι άμεσα συναρτώμενα της φυλής, της περιοχής και του τρόπου εκτροφής των ζώων απ' όπου παράγονται.
Έτσι θα αρθεί η αδικία εις βάρος των εκτροφέων αυτών που κοπιάζουν πολύ περισσότερο και σε αντιξοότερες συνθήκες, εκτρέφοντας με ελεύθερη βοσκή τα κοπάδια τους, αλλά και των καταναλωτών που σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».
Παράλληλα η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και του κτηνοτροφικού τομέα τη χώρας θα εκτιναχθεί στα ύψη, δεδομένου ότι τα αναγνωρισμένα πλέον αυτά ποιοτικά ζωοκομικά προϊόντα μπορούν να διεκδικήσουν επάξια την ίδια τύχη στις διεθνείς αγορές κρεάτων με αυτή της φέτας που κυριαρχεί σήμερα στην παγκόσμια αγορά των τυριών.
Σύμφωνα με το βουλευτή Κοζάνης, η πρώτη διάκριση ανάλογου περιεχομένου που καθιερώθηκε στη χώρα, αφορά τη φέτα και την πιστοποίησή της στην Ε.Ε. ως Π.Ο.Π. ελληνικό προϊόν. Κάτι αντίστοιχο προτείνει ο κ. Κασαπίδης να γίνει και για το κρέας των ζώων αυτών αλλά και για το σύνολο των ζωοκομικών προϊόντων που αυτά παράγουν (δέρμα, μαλλί) υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες που παράγουν και το αιγοπρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της φέτας.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 19:16