Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 17:23

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΔΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ – ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΜΠΕ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΚΗΣΣτην δημοσιότητα θα δώσει αύριο, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ο νομάρχης Γιώργος Δακής όλα τα στοιχεία του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, τις συμβάσεις αλλά και τις συμπληρωματικές των έργων που εκτέλεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Επίσης θα υπάρχουν  στοιχεία για τα έργα εκείνα που τελευταία βρέθηκαν στο φως της δημοσιότητας, μετά τις καταγγελίες των δυο πρώην νομαρχιακών συμβούλων Φ. Κεχαγιά και Α. Μποζατζή αλλά και την μήνυση του επιχειρηματία κ. Λιάνα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία θα δοθούν πρώτα στους νομαρχιακούς συμβούλους και στην συνεχεία στα ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή, πυρετός επικρατεί στις τεχνικές υπηρεσίες της νομαρχίας, αφού πριν από λίγο έφθασε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ, που είχε υποβάλει η επιχείρηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και φέρει την υπογραφή της αρμόδιας υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη.  Εντός 40 ημερών θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές της Ν.Α. Κοζάνης όπως και το νομαρχιακό συμβούλιο να γνωμοδοτήσουν εάν γίνεται αποδεκτή. Η μελέτη αφορά την μετεγκατάσταση των δυο οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής όπως και την διαχείριση των 145.000 στρεμμάτων που η ΔΕΗ απαλλοτρίωσε και θα απαλλοτρίωση τα επόμενα χρόνια. Στην μελέτη προβλέπονται χώροι πρασίνου, δασικές εκτάσεις, λίμνες έως και χωροθέτηση θερμοκηπιακών πάρκων. Ακόμη προβλέπει και την δυνατότητα χωροθέτησης επενδύσεων που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το νομαρχιακό συμβούλιο θα πρέπει να γνωμοδοτήσει, σημείο προς σημείο, ή ακόμη να κάνει και συμπληρωματικές προτάσεις όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε το αρμόδιο υπουργείο θα εκδώσει τους νέους περιβαλλοντικούς όρους που θα αφορούν τόσο το μέλλον των δυο οικισμών όσο και την επαναχρησιμοποίηση της γης που θα αποδώσει η ΔΕΗ.

Ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό η τύχη της πρότασης του βουλευτή Πάρι Κουκουλόπουλου, ο οποίος είχε προτείνει την συμπλήρωση της υπάρχουσας ΜΠΕ με την ένταξη των δυο οικισμών που πρέπει να μετεγκατασταθούν άμεσα, ώστε η ΔΕΗ να προχωρήσει απρόσκοπτα στην συνέχιση της διάνοιξης του ορυχείου προς την Ποντοκώμη. Η χρονική στιγμή που έρχεται προς έγκριση η περιβαλλοντική μελέτη των 145.000 στρεμμάτων φαίνεται να προβληματίζει τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι μάλλον επιθυμούσαν την καθυστέρησή της προκειμένου να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία της περιοχής για το μέλλον και την χρήση των εκτάσεων που θα παραδοθούν από την ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι το σημαντικό αυτό εγχείρημα που θα καθορίσει το μέλλον και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μετά την οριστική συρρίκνωση της ΔΕΗ, δεν επιθυμούν να φέρει την σφραγίδα του παρόντος νομαρχιακού συμβουλίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 17:28