Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 11:16

O Γ. Kασαπίδης ζητά ''συμψηφισμό οφειλών του κράτους σε ιδιώτες''

Με αφορμή τις προεκλογικές δεσμεύσεις του σημερινού Πρωθυπουργού για συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο, με σκοπό την απελευθέρωση ρευστότητας στην αγορά, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Ο κ. Κασαπίδης, ενόψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, ζητά από τον Υπουργό νομοθετική παρέμβαση που να προβλέπει τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό κάθε βεβαιωμένου φόρου, ληξιπρόθεσμης οφειλής, ακόμη και χρέους σε διαδικασία ρύθμισης, με ποσά που οφείλει ο ευρύτερος (και όχι μόνο ο στενός) Δημόσιος τομέας προς τους φορολογουμένους.

Αυτή η νομοθετική παρέμβαση απλοποιεί σημαντικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά ανακουφίζοντας τις επιχειρήσεις, εξυγιαίνει τις σχέσεις αυτών με το κράτος και αντιμετωπίζει με δίκαιο τρόπο προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Αναγκαίες τροποποιήσεις του άρθρου 11 του Ν. 3943/2011»

Κύριε Υπουργέ,

Τον Μάιο του 2012 και ενόψει των επαναληπτικών εκλογών του Ιουνίου ο σημερινός Πρωθυπουργός πρότεινε 18 σημεία για την έξοδο από την κρίση μεταξύ των οποίων η εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, η κυβέρνηση «αναμασά» την ίδια δέσμευση, υποσχόμενη τον συμψηφισμό των οφειλών από και προς το Δημόσιο στο αόριστο μέλλον.

Επειδή το άρθρο 83 του ΚΕΔΕ, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 11 του Ν. 3943/2011, δίδει στο Δημόσιο τη δυνατότητα αυτεπάγγελτου συμψηφισμού και επί μη ληξιπροθέσμων οφειλών, ή μη ληξιπροθέσμων δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.

Επειδή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπεται να προτείνονται σε συμψηφισμό, ή να συμψηφίζονται αυτεπάγγελτα, τα χρέη που είναι βεβαιωμένα προς όλο το Δημόσιο, αλλά μόνο στο στενό Δημόσιο τομέα.

Επειδή ο συμψηφισμός θα ανακούφιζε τις επιχειρήσεις και θα ενίσχυε σημαντικά τη ρευστότητά τους και τη δυνατότητα να λειτουργούν, να επενδύουν και θα εξυγίανε τις σχέσεις κράτους και επιχειρήσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική παρέμβαση, η οποία  να προβλέπει πως κάθε βεβαιωμένος φόρος, ληξιπρόθεσμη οφειλή, ακόμα και χρέη σε διαδικασία ρύθμισης θα μπορούν να συμψηφίζονται, αυτεπάγγελτα, με ποσά που οφείλει ο ευρύτερος Δημόσιος τομέας (δήμοι, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΝΠΙΔ κ.ά.) στους φορολογουμένους;

Σε ποιό στάδιο βρίσκεται και πότε θα γίνει η τροποποίηση του άρθρου 11 του Ν. 3943/2011, το οποίο προβλέπει τον συμψηφισμό χρεών ιδιωτών με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου, ώστε να προτείνονται σε συμψηφισμό ή να συμψηφίζονται αυτεπάγγελτα τα χρέη που είναι βεβαιωμένα προς όλο το Δημόσιο και όχι μόνο στον στενό δημόσιο τομέα;

Στη σημερινή περίοδο έντονης έλλειψης ρευστότητας, με ποια λογική πρέπει να  προπληρώνονται τυχούσες βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες, οφειλές που έχει ο  ιδιώτης έναντι του Δημοσίου (π.χ. δόσεις φόρου εισοδήματος), και μετέπειτα να του  αποδοθεί τυχόν ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο του Δημοσίου προς αυτόν (άρθρο 11, του Ν. 3943/2011);

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 11:33