Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 16:57

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑ, ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΠΑ: «ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ»

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝΜε έναν ογκωδέστατο φάκελο που περιλαμβάνει όλα τα έργα των διαχειριστικών περιόδων των προγραμμάτων του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης (από το 1997 μέχρι και σήμερα), τις συμβάσεις των έργων της Ν.Α. και τους αναδόχους (97 στον αριθμό), τις συμβάσεις μέχρι 15.000 ευρώ που υπογράφηκαν, αλλά και τις συμπληρωματικές συμβάσεις, όλα από το 2007 μέχρι και σήμερα, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής κατέστησε σαφές, προς πάσα κατεύθυνση, ότι «η νομαρχιακή αρχή δεν έχει απολύτως τίποτα να κρύψει, είναι όλα στο φως της διαφάνειας» και πως «όλα γίνονται με το γράμμα του νόμου».

Ο κ. Δακής που ήδη έδωσε τα στοιχεία σε όλους τους νομαρχιακούς συμβούλους παρέδωσε στη συνέχεια τον φάκελο και στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, λέγοντας πως «είναι και μια καλή ευκαιρία να αναδειχθεί το πολύ σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια» και πως «αυτό το έργο δεν έγινε με αυτόματο πιλότο αλλά υπήρξε πολιτική βούληση, διασφάλιση κονδυλίων και βέβαια σημαντική συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών». Μάλιστα ανέφερε πως σύντομα όλα τα στοιχεία θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα της Νομαρχίας.

Για όλα όσα αφορούν στον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης έκανε λόγο για διαδικασίες «σύννομες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, με πολλαπλά επίπεδα διαβούλευσης και ελέγχων και με σαφή ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε ότι αφορά τις επιλογές των έργων».

Ο κ. Δακής υπεραμύνθηκε της άποψης πως η διαχειριστική περίοδος του πόρου πρέπει να είναι πενταετής.

Επίσης σε σχέση με την υπερδέσμευση πόρων του προγράμματος τόνισε πως «αυτό επιβάλλεται να γίνεται για λόγους ταχύτητας, αποτελεσματικότητας και απορρόφησης των πόρων καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια είναι περισσότερα από αυτά που συμβολαιοποιούνται και άρα θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να εκταμιεύονται τα χρήματα για να κατευθυνθούν σε άλλα έργα και δράσεις».

Ο νομάρχης Κοζάνης επανέλαβε πως για τα έργα που υλοποιούν οι ΟΤΑ από τον Πόρο, μέσα από αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, «δεν έρχεται η Ν.Α. να τα αναιρέσει αλλά ο ρόλος της είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά».

«Ως πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης στο σύνολο τα έργα αποφασίστηκαν ομόφωνα και όλα ελέγχονται από την επιτροπή παραλαβής και από το Ελεγκτικό συνέδριο», τόνισε.

Σε ότι αφορά τα έργα και τις συμβάσεις από το 2007 μέχρι και σήμερα στον πίνακα των 97 αναδόχων τα συμβατοποιημένα ποσά ανέρχονται συνολικά σε 75.256.172 ευρώ.

Ο όγκος των στοιχείων επιβάλλει ενδελεχή και προσεκτική εξέταση για την εξαγωγή οποιονδήποτε συμπερασμάτων. Ο κ. Δακής επισήμανε πως η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι στη διάθεση όλων των πολιτών να δώσουν ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε στοιχείο ή διευκρίνιση ζητηθεί.          

      
 
 
          
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 17:04