Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 10:28

Κουκουλόπουλος:"Η προγραφή του ΠΑΣΟΚ μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου και των κοινών μετοχών''

 Αισθηση προκαλεί η αποστροφή της ομιλίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ οτι υπήρξε προγραφή του ΠΑΣΟΚ απο τα σκληρά επιχειρηματικά λομπι της χώρας οταν το 2011 με ολη την αντιπολίτευση απεναντί του ψήφισε την αΡση του τραπεζικού απορρήτου και τις κοινές μετοχές στην αναειφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα της ομιλίας του στην βουλή:

Θέλω να σας πω με πολύ απλά λόγια τι έχουμε ψηφίσει εμείς οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μας καλεί ο αρχηγός σας κάθε τρεις και λίγο να φύγουμε, να καταψηφίσουμε και όλα τα υπόλοιπα. Πρώτον, ψηφίσαμε την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη που γίνεται μέσω δανεισμού της χώρας και όχι με κούρεμα καταθέσεων.

Δεύτερον, ψηφίσαμε εδώ τον Αύγουστο του 2011 να γίνει αυτή η ανακεφαλαιοποίηση με κοινές μετοχές, με τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια να καταλαμβάνει τους δρόμους μαζί με τους αγανακτισμένους. Θα πω μετά τι σημαίνουν αυτά.
Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στην τροποποίηση, με την οποία, εφόσον η πλειοψηφία των σημερινών μετόχων των τραπεζών καταβάλει το 10% μπορεί να έχει την καθημερινή διοίκηση, το "everyday management", το κράτος κρατάει την πλειοψηφία και εποπτεύει τις τράπεζες, για να πάμε σε αυτό που έλεγα νωρίτερα με τα 16 δισεκατομμύρια και άλλες λεπτομέρειες που δεν έχουν σημασία.
Έγινε βέβαια και το κούρεμα των ομολόγων που είχαν στα χέρια τους οι τράπεζες, όπως και των ασφαλιστικών ταμείων, από τα οποία όσα μας άκουσαν και έκαναν ανταλλαγή έχουν καλύτερο χαρτοφυλάκιο σήμερα. Δεν ισχύουν τίποτα από όλα αυτά που λέτε, τίποτα. Προφανώς κάτι ανάλογο έκαναν και οι τράπεζες. Έτσι λοιπόν σήμερα είμαστε εκεί που προείπα με το τραπεζικό σύστημα.
Το ζήτημα βέβαια της ισόρροπης και σύγχρονης λύσης, που φέρνει σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο προστατεύει και τον δανειολήπτη και κρατάει όρθια την έννοια της τραπεζικής και ειδικότερα της στεγαστικής πίστης, είναι ένα ακόμα βήμα στο να μπορέσουμε να έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα, πάνω στο οποίο θα μπορούμε να βασίσουμε μια σοβαρή αναπτυξιακή πορεία αύριο.
Εγώ λοιπόν θέλω εδώ να κάνω μία μικρή παρένθεση για να κάνω την αποκατάσταση μιας μεγάλης παρεξήγησης, την οποία θέλω να ακούσουν ιδιαίτερα αυτοί που δηλώνουν ότι θα είναι αύριο κυβερνητικοί εταίροι, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Διότι καλά είναι τα λόγια, αλλά οι πράξεις κι η πραγματικότητα είναι ακόμα καλύτερη. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό.
Έχετε υιοθετήσει εδώ και καιρό, στα χρόνια του μνημονίου, μία ρητορική με την οποία στρέφεστε συλλήβδην κατά των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα, ειδικότερα βέβαια κατά του ΠΑΣΟΚ, γιατί επιχειρείτε μία ταύτιση, που εν πολλοίς υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, με αυτό που ονομάζουμε κοινωνικοοικονομικό σύστημα της χώρας.
Ε, λοιπόν, φίλες και φίλοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ποιοι συνθέτουν και συναποτελούν το σύστημα της χώρας για να το μάθουμε κι εμείς που δεν ξέρουμε; Πρώτον, είναι κάποιοι άλλοι από τους μεγαλομετόχους των τραπεζών; Δεύτερον, είναι κάποιοι άλλοι από αυτούς που τα ονόματά τους συναντάμε στους πενήντα πέντε χιλιάδες εμβασματούχους που έβγαλαν τα ευρουλάκια τους, τα έτη 2009, 2010, 2011 έξω; Είναι κάποιοι άλλοι και δεν τους ξέρουμε; Αυτοί είναι το σύστημα της χώρας το υψηλά ιστάμενο. Ποιος ήρθε μόνος απέναντι σε αυτό το σύστημα της χώρας με τρόπο γενναίο και κραυγαλέο; Μόνο το ΠΑΣΟΚ. Όταν ψήφισε την άρση τραπεζικού απορρήτου, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πολύ ακριβό λογαριασμό.
Σας έχω προκαλέσει μέχρι τώρα δεκάδες φορές. Θα επαναφέρετε, αν κυβερνήσετε τη χώρα, το τραπεζικό απόρρητο; Πέστε το καθαρά. Θα κάνετε κάποια αλλαγή στο σύστημα των κοινών μετοχών;
Όσοι ήμασταν εδώ το καλοκαίρι του '11 και ζήσαμε τις τρομακτικές αντιδράσεις που είχε το σύστημα της χώρας απέναντι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ξέρουμε πολύ καλά τι έχει συμβεί. Εμείς ξέρουμε καλά, μιας και είμαστε εμπειρότεροι από εσάς τι ακριβώς μας επιφύλαξε το σύστημα της χώρας και τα Μέσα Ενημέρωσης μόλις πήραμε τέλη Ιουνίου και αρχές Σεπτεμβρίου αυτές τις δύο αποφάσεις. Προγραφή του ΠΑΣΟΚ υπήρξε από εκεί και πέρα.
Αυτά σημειώστε τα. Είναι με πολύ αγάπη και μεγάλη ειλικρίνεια, γιατί αν θέλει η χώρα να ανακάμψει και αν δεν θέλετε να γίνεστε προνομιακοί συνομιλητές κάποιων από τα συστήματα της χώρας που άλλα λένε και άλλα κάνουν, κοιτάξτε την πλήρη πραγματικότητα κι όχι τη μισή.
Προφανώς, έχουμε πει επανειλημμένως –όχι μόνο εγώ, όλοι οι συνάδελφοί μου από το ΠΑΣΟΚ- ότι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα που αξιολογούμε εμείς ως σοσιαλιστικό κόμμα στην περίοδο της κρίσης είναι ότι έχουμε έκρηξη εκτός ελέγχου των κοινωνικών ανισοτήτων.
Προφανώς το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα είναι η έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, που είναι εκτός ελέγχου. Είναι προφανές αυτό. Μόνο όποιος δεν ζει στην Ελλάδα δεν μπορεί να το διαπιστώσει αυτό.
Εξίσου προφανές, όμως, είναι ότι αυτό που ονομάζουμε σύστημα της χώρας, οι έχοντες και οι κατέχοντες που είπε και ο κ. Τσίπρας το πρωί και τον χειροκροτήσατε, είναι αυτοί που μόλις προείπα. Ε, λοιπόν, ήρθε απέναντί τους τόσο γενναία και τόσο κραυγαλέα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Δεν υπάρχει προηγούμενο!
Εσείς εξαντλούσατε την κριτική σας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο ρόλο της BlackRock.
Για να είμαι ειλικρινής είχα κι εγώ τις αμφιβολίες μου. Αλλά μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έχουν δώσει κορυφαία στελέχη σας στην BlackRock, επενδύοντας εκεί τις οικονομίες τους, νομίζω ότι είμαι απολύτως βέβαιος για αυτά που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια».

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 11:22