Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 09:00

Ερώτηση Κασαπίδη για τις οφειλές του ΕΟΠΠΥ στα φαρμακεία της Κοζάνης

Την ανάγκη της άμεσης αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τα φαρμακεία της Π.Ε. Κοζάνης τονίζει με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.


Οι οφειλές που ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 3.879.798 € εκκρεμούν από το 2011, με αποτέλεσμα πολλοί φαρμακοποιοί να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Παρά και τη νομική υποχρέωση του κράτους (Ν.4038/2012) για χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με σκοπό την κάλυψη οφειλών του οργανισμού, ουδεμία πληρωμή προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους Εορδαίας και Κοζάνης έχει πραγματοποιηθεί.
Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: 1)  Υγείας
κ. Άδωνι Γεωργιάδη
2)  Οικονομικών
κ. Γιάννη Στουρνάρα
ΘΕΜΑ: Οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από το 2011 προς τα φαρμακεία της Π.Ε. Κοζάνης.
Στην Π.Ε. Κοζάνης οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τα φαρμακεία της Π.Ε., ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 3.879.798 ευρώ. Πρόκειται για οφειλές ύψους περίπου 2.460.502 ευρώ προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Εορδαίας και οφειλές ύψους περίπου 1.419.296 ευρώ προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κοζάνης. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονται εκκρεμότητες και από το ΤΑΥΤΕΚΩ, που κάλυπτε ασφαλιστικά, πριν την ενσωμάτωσή του στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τους εργαζόμενους στη Δ.Ε.Η. Το εν λόγω ταμείο, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων της Π.Ε. στη Δ.Ε.Η., είχε έντονη δραστηριότητα και συνεργασία πολλών χιλιάδων ευρώ με πολλά φαρμακεία της περιοχής. Συνεπώς σημαντικά είναι τα ποσά που οφείλει το ταμείο να καταβάλει στους επί μέρους φαρμακοποιούς, ορισμένοι εκ των οποίων δηλώνουν ακόμα και αδυναμία συνέχισης λειτουργίας του φαρμακείου τους.
Από την άλλη πλευρά, το Ελληνικό Δημόσιο με το Ν. 4038/2012 (παρ. 1, άρθρο 34), αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέχρι του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό δίδεται για την κάλυψη μέρους των υφιστάμενων κατά την 31.12.2011 οφειλών του Οργανισμού προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, προμηθευτές, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια κ.λπ.).
Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ όφειλε να προβεί σε πληρωμή μέρους των οφειλών του έτους 2011. Ωστόσο έως και σήμερα ουδεμία πληρωμή προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους Εορδαίας και Κοζάνης έχει λάβει χώρα, έστω και τμήματος των ανεξόφλητων υποχρεώσεων.
Επειδή επικρατεί αβεβαιότητα στους φαρμακοποιούς της περιοχής για την καταβολή των δεδουλευμένων τους,
Επειδή αδυνατούν, πλέον, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κινδυνεύοντας να κλείσουν τα φαρμακεία τους,
Επειδή, τα κονδύλια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές υπάρχουν δεσμευμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά δε διατίθενται στους παρόχους του Οργανισμού, οι οποίοι βιώνουν μία τρομακτική έλλειψη ρευστότητας.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1) Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην εκταμίευση του ποσού για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Π.Ε Κοζάνης;
2) Ποιοι είναι οι λόγοι κωλυσιεργίας της διαδικασίας αποπληρωμής των οφειλών;

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 09:04