Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014 10:13

Μειώνεται η χρηματοδότηση των κομμάτων, αντίδραση απο τον ΣΥΡΙΖΑ

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων θα μειώνεται κατά 50% προωθεί η κυβέρνηση, εν μέσω έντονων πιέσεων βουλευτών

οι οποίοι καθημερινά γίνονται αποδέκτες σκληρής κριτικής από απλούς πολίτες για τα αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

  • Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η ρύθμιση θα προβλέπει αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, με πολιτικούς αναλυτές να χαρακτηρίζουν «κίνηση τακτικής» τη συγκεκριμένη εξέλιξη και προσπάθεια ανάσχεσης της «αντισυστημικής» ψήφου που κατευθύνεται πρωτίστως προς τη Χρυσή Αυγή.

Το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου είχε επανειλημμένα αναφέρει από το βήμα της Βουλής, πως μια από τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μπει «τάξη» στα οικονομικά του κράτους είναι η δραστική μείωση των χρημάτων που βγαίνουν από τον κρατικό κορβανά και πηγαίνουν στα κόμματα.

Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, την περίοδο 2009-2010, είχε φθάσει τα 55 εκατ. ευρώ. Το 2013 έπεσε στα 20 εκατ. ευρώ και εκτιμάται πως σε περίπτωση που γίνουν νέες μειώσεις, το εν λόγω ποσό δεν θα ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Το θέμα αυτό τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την περασμένη Τετάρτη. Η αυστηροποίηση των ελέγχων εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών για την ενίσχυση της διαφάνειας στον Δημόσιο Τομέα, ενώ το επερχόμενο «ψαλίδι» χαρακτηρίζεται ως «ηθικά» επιβεβλημένη πράξη μετά τις περικοπές μισθών, συντάξεων και κρατικών δαπανών κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις, που θα συνδυαστούν και με τις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα παρουσιαστούν πριν από τις ευρωεκλογές, ωστόσο θα ψηφιστούν τον προσεχή Ιούνιο.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Η νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στον τομέα της διαφάνειας αναφορικά με την εισροή και εκροή χρημάτων από τα ταμεία των κομμάτων. Ειδικότερα:

Ο έλεγχος δεν θα γίνεται πλέον από την ίδια τη Βουλή, αλλά από ένα σώμα που θα περιλαμβάνει και δικαστικούς, με τους βουλευτές να μην απαρτίζουν σε καμία περίπτωση την πλειοψηφία.
Τα κόμματα θα είναι υποχρεωμένα να τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας.
Οι οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών προς τα κόμματα θα είναι ονομαστικές και δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.
Η αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν με την Τρόικα. Οι εκπρόσωποι εξάλλου των δανειστών εστίασαν την προσοχή τους στην ανάγκη δραστικής μείωσης των χρημάτων που δίνονται στα κόμματα. Μάλιστα, δεν έλειψαν στιγμές που η Τρόικα πρότεινε ακόμα και το οριστικό κλείσιμο της «κάνουλας», πρόταση που προκάλεσε αναστάτωση στην ελληνική πλευρά.

Ήδη, πάντως έχουν εκφραστεί οι πρώτες αντιδράσεις, με κυριότερες αυτές από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε αναμμένα κάρβουνα ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τα σχέδια για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων στοχεύουν στο να πλήξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν σχέση με τη διαπλοκή και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα ρουσφέτια, τις μίζες και τη διαφθορά» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στις πληροφορίεςότι νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή περιλαμβάνει περικοπές εώς 50% στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων.

«Τα κόμματα πρέπει να εκφράζουν τους πραγματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και όχι να αποτελούν "παραμάγαζα" των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας:

«Σε πλήρη αντίθεση με μια λογική όπου τα μίντια και το κεφάλαιο θα καθορίζουν τις δυνατότητες προβολής ενός κόμματος, η διασφάλιση της αυτόνομης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων συνιστά απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας».

«Σε αυτό το πλαίσιο», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η κατοχύρωση της κρατικής χρηματοδότησης θα πρέπει να διέπεται από διαφάνεια, δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο και το ύψος της να διασφαλίζει την προβολή της πολιτικής και της δράσης τους, καθώς και την ανεξαρτησία».

πηγη:zougla.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014 10:30