Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 12:42

Στη Βουλή απο το ΚΚΕ η μόλυνση της Βεγορίτιδας

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών

Θέμα: Μόλυνση της λίμνης Βεγορίτιδας.

Σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης αντιμετωπίζει πλέον η λίμνη Βεγορίτιδα. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο έσπασε ο κεντρικός αγωγός που μεταφέρει τα λήμματα, της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου στην Π.Ε. Φλώρινας, από το βιολογικό καθαρισμό προς τη λίμνη, με αποτέλεσμα αυτά να χύνονται ανεπεξέργαστα στη λίμνη. Μάλιστα πριν από λίγες εβδομάδες, το χρώμα της λίμνης για αρκετές ημέρες είχε γίνει πράσινο.
Επιπλέον παρατηρείται ότι στο βυθό της έχουν αυξηθεί τα φύκια, ενώ σε πολύ μεγάλη έκταση εμφανίστηκαν φύκια και άλγες όπως η Ulva και Enteromorpha, τα οποία ευδοκιμούν σε περιοχές όπου υπάρχει μόλυνση ή αγωγοί εκβολής λημμάτων.
Για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η λίμνη Βεγορίτιδα και για τον σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης που διατρέχει, ευθύνη έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που με την ακολουθούμενη πολιτική τους διαχρονικά υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, ενώ επιτρέπουν η γη και το νερό των οικοσυστημάτων να μετατρέπονται σε ακριβά εμπορεύματα.
Σοβαρές ευθύνες όμως έχουν και οι τοπικές αρχές (Δημοτικές και Περιφερειακές) τόσο οι προηγούμενες όσο και οι σημερινές που στηρίζουν και προωθούν αυτή την πολιτική. Παράλληλα ευθύνονται για την κακή κατασκευή του έργου και την παραλαβή του. Μάλιστα, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα ο Δήμος Αμυνταίου δεν έπραξε τίποτα για την αποκατάσταση της ζημιάς.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
Να αποκατασταθεί η ζημιά στον κεντρικό αγωγό του βιολογικού καθαρισμού και να πραγματοποιηθούν έργα προστασίας των υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων, από τη ρύπανση.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της λίμνης Βεγορίδας και να σταματήσει η μόλυνση της.

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 12:47