Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 18:11

Τι είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης (Ποτάμι) στον Νίκο Χατζηνικολάου

Αποκαλυπτικός ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης στην συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή στον Ενικό και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν άφησε τίποτα αναπάντητο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε και στον καταιγισμό ερωτήσεων που του έθεσαν 30 πολίτες, που ήταν στο στούντιο κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Την αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη στις δηλώσεις Σκουρλέτη περί "κουμπαρά" επιχειρηματιών για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας ζήτησε μόλις άρχισε η εκπομπή ο Νίκος Χατζηνικολάου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν απολύτως ξεκάθαρος.


"Αυτές είναι οι αρρώστιες του παλιού συστήματος και είναι ένας από τους λόγους που κάναμε το Ποτάμι. Τα πράγματα στην πολιτική πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. Έχεις να πεις κάτι; Αν έχεις να το πεις. Το να δηλητηριάζεις την πολιτική σκηνή λέγοντας ότι αυτοί ίσως μπορεί να τα παίρνουν ή κάποιοι άλλοι να τα δίνουν, νομίζω δεν εξυπηρετεί κανέναν. Θα έλεγα στον κ. Τσίπρα να πει στα στελέχη του ότι θα πρέπει το παιχνίδι να διεξαχθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθαρότητα. Πραγματικά, θα έχει ενδιαφέρον να ξέρουμε αν υπάρχουν στοιχεία. Αν υπάρχουν στοιχεία να το πούνε. Εάν δεν υπάρχουν στοιχεία να σιωπήσουν".

Στο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου αν το Ποτάμι θα ψήφιζε για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: "Είναι ένα παραμύθι του πολιτικού συστήματος. Μας λένε "δεν ψηφίζεις για τον πρόεδρο, ψηφίζεις για να επιβεβαιώσεις την κυβέρνηση ή να ρίξεις την κυβέρνηση". Δεν είναι έτσι. Έκανα συμβολικά αναφορά σε 2-3 πρόσωπα. Και βέβαια στον Νίκο Αλιβιζάτο. Έχω βαρεθεί του πολιτικούς να αναζητούν λύσεις από τους συνταξιούχους της πολιτικής. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να έχει την ελάχιστη ευθύνη και να πει, ρε παιδιά, καθίστε, κι ο πρόεδρος της δημοκρατίας ξαφνικά από τους συνταξιούχους συναδέλφους μας. Όχι, ας φύγουνε. Αν γίνει, λοιπόν, μια πρόταση από την κυβέρνηση, απ' τον κ. Σαμαρά, απ τον κ. Βενιζέλο, από οποιονδήποτε για ένα πρόσωπο που τιμά την χώρα, για ένα πρόσωπο που μπορεί να ακουμπήσει ο Έλληνας πάνω του, εγώ είμαι υπέρ το να βγει πρόεδρος από αυτή τη Βουλή.
Είναι προσβολή του συντάγματος και η στάση του κ. Τσίπρα και η στάση του κ. Βενιζέλου-Σαμαρά. Ο κ. Τσίπρας λέει "όποιος και να 'ρθει, ο Λένιν αν αναστηθεί, δεν θα τον ψηφίσω". Και η άλλη μεριά δεν λέει να βρούμε έναν καλό πρόεδρο, λέει "ποιος θα ψηφιστεί από τους ανεξάρτητους, ποιος θα ψηφιστεί από τους δημαρίτες" και ψάχνουν κάποιον που θα ψηφιστεί. Δεν είναι έτσι. Το Σύνταγμα λέει ότι η έκφραση της δημοκρατίας είναι η ψήφος σ' έναν πρόεδρο που θα εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες. Αυτό τον πρόεδρο περιμένω".

Για το αν το Ποτάμι είναι απολιτίκ (χωρίς πολιτική ταυτότητα) ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε:

"Υπάρχουν 3 μεγάλες δεξαμενές στο Ποτάμι. Πρώτον ένα πολύ μεγάλο τμήμα της νεολαίας και των ανθρώπων που νοιώθουν έξω από το πολιτικό σύστημα. Αυτό που εσύ ονόμασες απολιτίκ. Οι άνθρωποι της σκεπτόμενης αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού φιλελεύθερου χώρου. Δηλαδή, οι άνθρωποι που θέλουν αλλαγές στη χώρα. Οι άνθρωποι που δεν θέλουν να πάνε με τα κιτάπια του παρελθόντος, που λένε ότι σήμερα στην Ελλάδα του 2014 αυτό που προέχει δεν είναι να μιλάμε ούτε για τον εμφύλιο πόλεμο, ούτε για την δικτατορία. Είναι να μιλάμε για τα προβλήματα σήμερα. Υπάρχουν, λοιπόν, αυτοί που ονόμασα εγώ μεταρρυθμιστές απ' τον φιλελεύθερο χώρο, άνθρωποι που θέλουν τις αλλαγές από την αριστερά που σήμερα είναι στο Ποτάμι. Είμαστε μία δεξαμενή λίγο πλατύτερη από τους παλιούς ορισμούς".

Στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου αν αληθεύει ότι πήρε τις ευλογίες του Κώστα Σημίτη για τη δημιουργία πολιτικού κόμματος, απάντησε ξεκάθαρα λέγοντας:

"Πολύ πριν μπω στην πολιτική, ένα από τα πιο δημοφιλή κείμενα που έχω γράψει ήταν το "Εξηγήσεις κ. Σημίτη" αναφερόμενος σε αυτά που ζούσαμε τότε δικαστικά-εννοώ τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά και άλλους υπουργούς που ακούγονται και θα δούμε τι θα πει η Δικαιοσύνη ότι είχαν βουτήξει στο μέλι. Πρέπει να βγει και να απαντήσει, γιατί κάποιοι άνθρωποι έκλεβαν επί των ημερών του. Δεν προεδρεύουμε μόνο στα καλά, αλλά προεδρεύουμε και έχουμε και την ευθύνη και των κακών.
Ειδικά την δεύτερη τετραετία -γιατί την πρώτη υπήρχε κάποια ισορροπία- νομίζω ότι γίνανε αρκετά λάθη και προωθήθηκε μια παρέα διεφθαρμένων ανθρώπων που δεν είχαν προσωπική σχέση με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιοι άνθρωποι που ήταν διπλανή καρέκλα με αυτούς που έκλεβαν, κάνουν τους ανήξερους.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να δει τον Τσίπρα αυτή την εβδομάδα.
Συναντιέστε αυτή τη βδομάδα με τον Τσίπρα; Όχι;
– Μην πιστεύεις στους δημοσιογράφους.
– Μα εκδόθηκε ανακοίνωση απ' το ΣΥΡΙΖΑ.
– Όχι
– Να μην σε πιστεύω; Επειδή είσαι δημοσιογράφος.
– Δεν είμαι δημοσιογράφος πια, μπορώ να ρίχνω βέλη. Νομίζω ότι σε ένα τέτοιο κλίμα που υπάρχει αυτές τις μέρες... η προηγούμενη συνάντηση ήταν να γίνει την προηγούμενη βδομάδα και υπήρχε αυτή η προσπάθεια του Σαμαρά και του Βενιζέλου να βάλει τους βουλευτές στο μαντρί, έτσι; Και του έβαλε, άνευ λόγου κατά την άποψή μου, αλλά το 'κανε. Και είπα ότι δεν πρέπει να γίνει η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς σ' ένα κλίμα τέτοιο. Και επίσης, λέω τώρα ότι σε ένα κλίμα τέτοιο, τα πήρες, τα 'δωσες τα λεφτά, που είναι τα λεφτά, να 'ρθουν εισαγγελείς, εγώ δεν θέλω να συμμετέχω σε αυτή την κουβέντα. Εγώ θέλω να κάνω μία σοβαρή κουβέντα. Και με τον Τσίπρα και με τον Σαμαρά. Και έχουν δεχτεί και οι δύο".

Στο επίμονο ερώτημα που του έθεταν πολίτες, αλλά και ο Νίκος Χατζηνικολάου, για το αν δηλώνει δεξιός ή αριστερός απάντησε:

"Νομίζω ότι να πει κάποιος μια λέξη, έχουν βρομίσει τόσο πολύ οι λέξεις, που δεν λένε τίποτα. Αν σου πω εγώ αριστερός, και με βάλεις δίπλα σε κάποιους αριστερούς, θα αισθανθώ πολύ άσχημα. Στο όνομα του σοσιαλισμού κάποιοι έκλεβαν σε αυτή τη χώρα. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις ταμπέλες".

Για το θέμα των συνεργασιών ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε:

"Θεωρώ ότι είναι βρώμικο να διαπραγματεύεται κάποιος για μια καρέκλα και να μην κοιτάει για την σύνθεση ενός υπουργικού συμβουλίου που μπορεί να λύσει τα προβλήματα.
Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ; Πήγαν και είπαν 4 θέσεις η ΝΔ, 2 θέσεις το ΠΑΣΟΚ, 1 θέση η ΔΗΜΑΡ. Όχι μόνο στα υπουργεία, αλλά γενικά στον κρατικό μηχανισμό. Στα νοσοκομεία, στις γενικές γραμματείες. Δεν είναι έτσι. Αν θέλετε να συγκυβερνήσουμε, θα έχουμε κάποιες κοινές αρχές. Έχω αλλάξει το νούμερο το 4-2-1 και έχω πει το 7-0-0 που σημαίνει ότι για κάθε θέση θέλω τους 7 καλύτερους Έλληνες. Στα υπουργεία θα επιλεγούν οι άνθρωποι της Εθνικής Ελλάδος. Που σημαίνει ότι δεν κυβερνάμε με ακροδεξιούς, δεν κυβερνάμε με σταλινικούς.
Ξέρω την απόσταση που με χωρίζει από το ΣΥΡΙΖΑ, ξέρω την απόσταση που με χωρίζει από τη ΝΔ. Αλλά το είπα από την πρώτη μέρα, έχω συγγενείς στο ΣΥΡΙΖΑ, έχω συγγενείς στη ΝΔ. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι- λίγοι είναι η αλήθεια- από το σύστημα που κυβερνάει, αλλά και από το σύστημα που θέλει να κυβερνήσει, που νιώθω ότι υπάρχει μια συγγένεια. Άρα πιστεύω σε μια συμμαχία του καλού. Όταν έρθει η ώρα να συζητήσω με ένα από τα δύο κόμματα-αυτό που θα είναι πρώτο, δεν θα αναζητήσω αυτά που με χωρίζουν, αλλά αυτά που μας ενώνει. Αλλιώς θα υπάρξει ακυβερνησία. Αυτή είναι η επιταγή του Συντάγματος, του εκλογικού νόμου, αλλά και του κόσμου που δείχνει να μην θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις."

Στο ερώτημα αν θα συνεργαστεί με τα κόμματα της κεντροαριστεράς είπε:
"Δεν συνεργάζομαι με τους μηχανισμούς που μας έφεραν ως εδώ. Δεν συνεργαζόμαστε για να σώσουμε τα κόμματα, αλλά για να προσπαθήσουμε να σώσουμε τη χώρα.
Το Ποτάμι ξεκίνησε ως μια επαναστατική πρόταση του καινούργιου και γι' αυτό το πολεμάνε. Εμείς είμαστε το τελευταίο γέννημα της κοινωνίας, που δεν έρχεται από το παλαιό κομματικό σύστημα. Υπάρχουν άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ που είναι κοντά μας, που ακούμε, που συζητάμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ΔΗΜΑΡ. Άλλο αυτό κι άλλο να ενώσουμε τους μηχανισμούς για να φτιάξουμε νέο μηχανισμό, γιατί τότε θα νοθευτεί η προσπάθεια και δεν θέλω να νοθευτεί η προσπάθεια του Ποταμιού ως κάτι απόλυτο καινούργιο. Θα συνεργαστούμε με τους παλιούς-όποτε χρειαστεί-αλλά δεν θα γίνουμε ένα με τους παλαιούς μηχανισμούς."

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Τρόικας από την Ελλάδα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο. "Ναι μεν να φύγουν αυτοί, αλλά να υπάρξει ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης, να μην ξαναπέσουμε μόλις γυρίσουν την πλάτη τους οι ελεγκτές. Γιατί αυτό κάνουν τα παλιά κόμματα. Φεύγει ο ελεγκτής, αλλά να έχεις και ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης φίλε, που θα δώσεις δυνατότητα στον ελληνικό λαό να κάνει τις δικές του αλλαγές. Αυτή η χώρα δεν τα 'χει διορθώσει όλα."

«Το ένα τρίτο της ντομάτας που καταναλώνουμε στο τραπέζι μας, το εισάγουμε από την Ολλανδία και το Βέλγιο» και «το λάδι μας που είναι το καλύτερο στον κόσμο, το πουλάμε χύμα στην Ιταλία που το συσκευάζει και το πουλάει πανάκριβα», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερωτήματα για την ελληνική παραγωγή. Πρότεινε επίσης οι βιομηχανίες και οι εξαγωγικές εταιρίες να προσλάβουν νέους, να τους εκπαιδεύσουν και το κράτος να πληρώνει την ασφάλειά τους για ένα χρόνο.
Σε ερώτηση πολίτη από το κοινό για το τι πιστεύει πως πρέπει να γίνει με τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, ο Σταύρος Θεοδωράκης διαχώρισε τους έντιμους μικρούς επιχειρηματίες, που πιθανόν να ατύχησαν, από εκείνους που πήραν δάνεια και τα έκαναν βίλες και τόνισε:

"Εγώ, για να σταματήσει το πλιάτσικο σε αυτή τη χώρα, είμαι και με το διάολο -όχι μόνο με την Τρόικα.
Αυτές οι 1.000 εταιρίες που έχουν πάρει λεφτά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τα έχουν βγάλει στην Ελβετία ή τα έχουν κάνει βίλες, θα πρέπει να απολογηθούν και να επιστρέψουν τα χρήματα. Γιατί υπάρχει και μια άλλη αριστερή άποψη. Να χαριστούν τα κόκκινα δάνεια στις επιχειρήσεις.
Υπάρχουν 100.000 μικρές επιχειρήσεις που χρωστάνε. Και θα πρέπει να δούμε ποιες είχαν κάποιο ατύχημα. Αν κάποιος τα έκανε λούσα και χρυσάφια για τη γυναίκα του, να του χαρίσουμε τα δάνεια;
Σεισάχθεια για όλους τους επιχειρηματίες δεν υπάρχει. Είναι λαϊκισμός"

Στο συνεχές και επίμονο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου για το αν τον στηρίζουν τα εκδοτικά συμφέροντα του Πήγασου και του ΔΟΛ, ο επικεφαλής του Ποταμιού έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.

"Να δούμε ποια ήταν η στάση του Έθνους και του Βήματος όταν εγώ βγήκα. Ποια ήταν η στάση τους προεκλογικά. Για το Βήμα ήμουνα ένας αγράμματος που ψωνίστηκα και θέλω να κυβερνήσω την χώρα, κάπως έτσι ήταν οι λέξεις τότε του διευθυντή του Βήματος. Και για το Έθνος, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, την επόμενη μέρα από μια 4σέλιδη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, που σωστά έδωσαν, ήταν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήμουνα το παιδί με το σακίδια, που αν το ψηφίσει ο κόσμος, θα είναι η κατάντια του πολιτικού συστήματος. Αυτή ήταν η επίσημη στάση 2 μεγάλων εφημερίδων. Και λένε κάποιοι, ναι, το κάνουν για να μην καρφωθούν. Πότε θα με υποστηρίξουν; Όταν θα πάω για πρόεδρος της δημοκρατίας; Δεν έχω στηριχθεί απ' το συμφέρον, έχω στηριχθεί από κόσμο."

Και στο ερώτημα αν τελικά βγαίνουμε από την κρίση, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε λέγοντας: «Χθες το βράδυ με συνάντησαν κάποιοι γιατροί από τον Άγιο Σάββα, το μεγάλο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας. Ξέρετε ποια είναι η αναμονή για μια γυναίκα που πρέπει να εξεταστεί για καρκίνο; Εννιά μήνες! Και ξέρετε πόσο θα περιμένει για να μπει σε ακτινοβολίες; Τρεις μήνες! Και στο σύστημα υγείας περάσαμε από την σπατάλη στην τσιγκουνιά. Τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν διαλυθεί και οι γυναίκες που τρέχει ο καρκίνος μέσα τους, περιμένουν στην ουρά. Όσο, λοιπόν, οι άνθρωποι βασανίζονται δεν έχουμε βγει από την κρίση."

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 18:20