Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 11:19

Σημεία Ομιλίας του Υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου, στην Συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων

Αγαπητέ κε. Ζάο, Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στη χώρα μας, εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

 

Εμείς στο Υπουργείο έχουμε πλήρη αντίληψη της προσωπικής σας συνεισφοράς στη διεύρυνση των δράσεων της ITU, καθώς επίσης και του οράματος του Οργανισμού γενικότερα.

Με αυτήν την ευκαιρία, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη αρωγή σας, για την οργάνωση και την συμμετοχή σας στο «Speeding up NGN Ubiquity event" που έλαβε χώρα στην Αθήνα
στις 13-14 Φεβρουαρίου 2014, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξή σας στοδεύτερο Συνέδριο, που έγινε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2014 για θέματα της Κυβερνοασφάλειας.

Οι προσπάθειές σας και η ανεκτίμητη συνεργασία που είχαμε έχουν συνεισφέρει στη διαμόρφωση άριστων σχέσεων που είναι εμφανείς πλέον σήμερα μεταξύ του Υπουργείου μας, της Ελλάδας και της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών.

Αυτό άλλωστε έγινε ολοφάνερο με την πρόσφατη επανεκλογή της
Ελλάδας στο Δ.Σ. της ITU (με 149 ψήφους σε σύνολο 168 ψηφισάντων χωρών) καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από την ίδρυσή της, και καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην εξέλιξη του κλάδου των ΤΠΕ (Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών) αλλά και στα πλαίσια της Διεθνούς Ένωσης.

Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήθελα εδώ να πω δυο λόγια για τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.
• Μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρώνεται και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση
• και απελευθερώνεται ταυτόχρονα η ζώνη των 800 MHz για πλήρη εκμετάλλευση της από την κινητή τηλεφωνία απόδοση του ψηφιακού μερίσματος έναντι του ποσού των 381 εκατ. ευρώ.
• Είναι ήδη έτοιμος για δημόσια διαβούλευση ο νέος χάρτης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, προκειμένου να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2015

Και για τα δύο προαναφερθέντα η χώρα μας έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες του διεθνούς συντονισμού με τις γειτονικές χώρες.
• Έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των πρώτων 50 σταθμών μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο πλαίσιο του έργου δημιουργίας του εθνικού παρατηρητηρίου ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, έργο που θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 10 μήνες.
• Υπεγράφη η σύμβαση με τους αναδόχους για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές λευκές περιοχές της χώρας (rural networks) έργο ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ.
• Επίσης ήδη αναπτύσσεται μια ψηφιακή, διαδικτυακή, διαδραστική εφαρμογή, μέσα από την οποία θα καταστεί δυνατή η καταγραφή και η παρακολούθηση της κατάστασης του συνόλου των διαθέσιμων δικτυακών υποδομών της χώρας.
Για όλα τα παραπάνω έργα η Ελλάδα στηρίζεται στο δικό της σημαντικό επιστημονικό δυναμικό στους τομείς των ΤΠΕ (Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών) και του διαστήματος, που τοποθετείται στην τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη δεξιοτήτων ανάπτυξης ΤΠΕ της ITU.
Θα πρέπει να σημειώσω εδώ και το Νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή που θα λύσει σημαντικά ζητήματα και αιτήματα του κλάδου όπως για παράδειγμα αυτές, σχετικά με την αδειοδότηση κεραιοσυστημάτων, τις δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής για ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και ρυθμίσεις για την ΕΕΤΤ.
Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την ITU βεβαιώσαμε την συνεισφορά της χώρας μας ως μέλος του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ στους στόχους, ο κος Γενικός Γραμματέας έθεσε για τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών και του ζητήσαμε την υποστήριξη του στην πραγμάτωση του δικού μας πλέγματος στόχων εντός των πλαισίων διεθνούς συνεργασίας.

Συγκεκριμένα έθεσα υπόψη του κου Γ.Γ τα ακόλουθα

 Το Ελληνικό ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ITU στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος της ITU μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο να φέρει την ITU πιο κοντά στην Ε.Ε. και την Ε.Ε πιο κοντά στην ITU. Η χώρα μπορεί να προσφέρει τις εγκαταστάσεις
και να έχει σημαντικό ρόλο στο να έρθει η ITU πιο κοντά στην ΕΕ. Η λειτουργία κοκ καλύπτεται από πόρους της ITU.
 Πρόταση για δημιουργία νέου Council Working Group για την «Ατζέντα Connect 2020» της ITU. Το «CONNECT2020» ένα από τα πιο σημαντικά Ψηφίσματα (Resolutions) της φετινής Διάσκεψης των Πληρεξουσίων, το οποίο κατέβηκε προς ψήφιση ως Πρόταση της Ελλάδας και άλλων 10 χώρων μεταξύ των οποίων Κορέα - Κίνα - Ελβετία - Ισπανία - Βραζιλία, και το οποίο βασίζεται στο Στρατηγικό Πλάνο της ITU για το 2016-2019.
Η πρόταση έγινε αποδεκτή με σημαντική υποστήριξη από Αμερική, Ρωσία, Ινδία, κα). Η Ελλάδα θα προτείνει στο Συμβούλιο Μαΐου 2015 δημιουργία νέου Council Working Group –ανοιχτό σε όλα τα κράτη μέλη και τα Sector Members (εταιρείες), αλλά και όλους τους relevant stakeholders.

 Πρόταση για τη δημιουργία Πλατφόρμας στην ITU για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), των κέντρων καινοτομίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

H πρωτοβουλία εδράζεται στα αποτελέσματα της 6ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών που έλαβε χώρα στο Ντουμπάι τον Απρίλιο του 2014 με αντικείμενο τον καθορισμό των δράσεων
που θα υλοποιήσει η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών στις διάφορες περιοχές ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ηπείρου κατά την τετραετία 2015-2018.

Πρόκειται για απτή πρωτοβουλία για την υλοποίηση της δράσης
«EUR5 – Επιχειρηματικότητα, καινοτομία και νεολαία» και στοχεύει στην δημιουργία ενός ισχυρότερου και διευρυμένου περιφερειακού δικτύου εκκολαπτηρίων ΤΠΕ (Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών), με έμφαση στην ενδυνάμωση των νέων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή της Ευρώπης και ενίσχυση της απασχόλησης των νέων.

Οφέλη: Σημαντική ώθηση της Ελλάδος. Μέσο προώθησης Ελληνικών εξαγωγών, της ανταγωνιστικότητας των θέσεων εργασίας, που υποστηρίζει η Κυβέρνηση.

H Ελλάδα, ως ηγήτρια χώρα της ανάπτυξης της πλατφόρμας, θα αναλάβει το ρόλο του διευκολυντή μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Παράλληλα, ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιδιώξει την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως στρατηγικού εταίρου στο εγχείρημα.
 Συνεργασία της ITU με τον Ακαδημαϊκό/Επιστημονικό χώρο (Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμια, ΙΤΕ) καθώς και με τις ΜΜΕ (ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις) κλάδου ΤΠΕ(Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών)/καθώς και την Ενίσχυση της Ελληνικής Εκπροσώπησης στις επιτροπές/όργανα της ITU

Αγαπητέ κε Γενικέ Γραμματέα,

Επιτρέψτε μου να σας διαβιβάσω για ακόμα μια φορά, τα θερμότερα συγχαρητήριά μας για την εκλογή σας στη θέση Γενικού Γραμματέα της Διεθνής Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, καθώς και να σας διαβιβάσω την εμπιστοσύνη μας για μια σταθερή και αμφίπλευρη επιτυχή συνεργασία που θα έχουμε στο μέλλον, υπό την δική σας ηγεσία στην Ένωση.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 22:50