Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 10:15

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ζητά απο τους βουλευτές να επιστρέψουν τον μισθό του Ιανουαρίου

Δυσάρεστο -αλλά επιβεβλημένο για λόγους ηθικής τάξης- «μποναμά» επιφύλαξε χθες στους υπόλοιπους 299 της περασμένης Βουλής ο πρόεδρός της, Ευ. Μεϊμαράκης.

Η επιστολή του Προέδρου της περασμένης Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, προς τους βουλευτές να επιστρέψουν τον μισθό του Ιανουαρίου του 2015
Η επιστολή του Προέδρου της περασμένης Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, προς τους βουλευτές να επιστρέψουν τον μισθό του Ιανουαρίου του 2015
Ο ίδιος, μετά την αποκάλυψη του «Eθνους της Κυριακής» προ δέκα ημερών ότι οι βουλευτές, παρά τη διάλυση της Βουλής, έλαβαν προκαταβολικά από τα τέλη Δεκεμβρίου τον μισθό του Ιανουαρίου, αποφάσισε να ζητήσει πίσω τα χρήματα αυτά και μάλιστα εντός των επόμενων δέκα ημερών (6.100 ευρώ είναι το καθαρό ποσό που έλαβε ο κάθε βουλευτής).
Oπως σε όλο το Δημόσιο, έτσι και στη Βουλή, οι μισθοί των υπαλλήλων -εν προκειμένω οι βουλευτικές αποζημιώσεις- προπληρώνονται για τον μήνα που ακολουθεί, αφού δεν προβλέπεται -τουλάχιστον μέχρι την κρίση- απόλυση από το Δημόσιο και επιστροφή των χρημάτων.
Η Βουλή ωστόσο είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση, αφού αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε εκλογές (πρόωρες ή μη), το Κοινοβούλιο διαλύεται για έναν μήνα τουλάχιστον και οι βουλευτές, όπως είναι φυσικό, δεν ασκούν τα καθήκοντά τους.
Τρίτη ψηφοφορία
Αυτό έγινε και στην περίπτωση του περασμένου Δεκεμβρίου, μετά την τρίτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ωστόσο η εντολή για την καταβολή των αποζημιώσεων των βουλευτών του μηνός Ιανουαρίου δόθηκε στις 23 Δεκεμβρίου και οι βουλευτές είδαν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα στις 27 Δεκεμβρίου, δύο μέρες πριν την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, η οποία και οδήγησε στις πρόωρες κάλπες.
Με βάση λοιπόν παλαιότερη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι βουλευτές διατηρούν τη βουλευτική τους ιδιότητα μέχρι και την ορκωμοσία της Νέας Βουλής και ως εκ τούτου η καταβολή των χρημάτων είναι νόμιμη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαδικασία επιστροφής μισθοδοσίας στο Δημόσιο, λόγω της μη πρόβλεψης για απόλυση των υπαλλήλων.
Στην εν λόγω υπόθεση πάντως παρατηρούνται σημαντικά «κενά» ηθικής, αφού οι βουλευτές λαμβάνουν έναν μισθό με τη Βουλή κλειστή. Το συνολικό κόστος των καταβληθέντων φτάνει τα 2,1 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, και κατ' επέκταση από τους φορολογούμενους πολίτες.
Ο πρόεδρος της Βουλής, με τη χθεσινή του απόφαση -αν και εν μέσω της προεκλογικής περιόδου δυσαρεστεί τους συναδέλφους του- προχωρά σε αποκατάσταση, ζητώντας την επιστροφή του μισθού του Ιανουαρίου.
Στην επιστολή που απέστειλε χθες στους βουλευτές ο Ευ. Μεϊμαράκης, αφού παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης, αναφέρει ότι «καθίσταται σαφές πως θα πρέπει να επιστραφεί στο Δημόσιο η προκαταβληθείσα αποζημίωση για τον μήνα Ιανουάριο ως αχρεωστήτως καταβληθείσας. Από τα στοιχεία της υπηρεσίας μας προκύπτει ότι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να αποδοθεί στις υπηρεσίες ανέρχεται σε 6.099,54 ευρώ».
Το περιθώριο που δίδεται στους βουλευτές για την επιστροφή του ποσού είναι δέκα ημέρες και τα χρήματα θα μπορούν να τα καταθέσουν με τραπεζική επιταγή υπέρ Ελληνικού Δημοσίου σε οποιαδήποτε ΔΟΥ της Επικράτειας και εν συνεχεία θα πρέπει η απόδειξη να κατατεθεί στο αρμόδιο τμήμα της Βουλής.
Οποιος δε από τους βουλευτές διαφωνεί, έχει τη δυνατότητα υποβολής ένστασης.
πηγη: ΕΘΝΟΣ Ρεπορταζ: Γιώργος Πίκουλας

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 10:21