Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 10:04

Η κυβέρνηση φέρνει τα πρώτα μέτρα για να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση

Με δεδομένη την ασφυκτική πίεση που δέχεται από τους Ευρωπαίους εταίρους,

η κυβέρνηση κατάφερε να επαναβεβαιώσει με αμοιβαίες υποχωρήσεις, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, την ενδιάμεση συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, την οποία ελέω «δημιουργικής ασάφειας» και οι δύο πλευρές διαβάζουν κατά το δοκούν.

Απώτερος σκοπός της Αθήνας είναι να απεμπλακεί σταδιακά από τη δυσκολία και να επεκτείνει τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, και σε δεύτερο στάδιο να μπορέσει να υλοποιήσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, αφού πάρει την έγκριση των «θεσμών». Μόνο έτσι, άλλωστε, θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ρευστότητας, να πάρει «οξυγόνο» και να βγει από το αδιέξοδο του χρηματοδοτικού κενού.

Τα μέτρα που πρέπει να λάβει άμεσα η κυβέρνηση

Ολα θα κριθούν όμως από το πώς θα εξελιχθεί η εφαρμογή των μέτρων (σε συνεννόηση με τους «θεσμούς») που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία θα πρέπει να παρουσιαστούν άμεσα. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει:

  • Τη διάταξη για την νέα περαίωση για αδήλωτα εισοδήματα (ενδεχομένως να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις).
  • Τροπολογία για τις τριγωνικές συναλλαγές (transfer pricing).
  • Μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, με ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις λειτουργικών δαπανών.

Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα πρέπει:

  • Να διαμορφώσει το πλαίσιο για τις αποδείξεις.
  • Να προχωρήσει στη χορήγηση αδειών ηλεκτρονικού τζόγου.
  • Να εφαρμόσει το σχέδιο για πρόσληψη part-time ελεγκτών (φοιτητές, συνταξιούχοι, νοικοκυρές).

Η ώρα των κλιμακίων

Στην πραγματικότητα, η ουσιαστική «μάχη» να πειστούν οι εταίροι ξεκινά από δω και πέρα και είναι μία «μάχη» που θα εξελιχθεί σε δύο επίπεδα: αφενός στις επαφές του οικονομικού επιτελείου και των τεχνικών κλιμακίων, αφετέρου στις βαρύνουσας σημασίας επικοινωνίες που θα έχει ο πρωθυπουργός.

Αύριο, Τετάρτη, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η Τρόικα και οι τεχνοκράτες μέσα στα υπουργεία είναι μια εικόνα που δεν πρόκειται να ξαναδούμε, ενώ, όπως τονίζουν, «εάν ζητούνται στοιχεία θα αποστέλλονται από τα εδώ υπουργεία».

Πηγή: www.iefimerida.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 10:19