Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2010 13:02

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΝ. ΕΥΡΩΠΗΣ

altΣυγκρινόμαστε πλέον με τη Γουινέα!
ΤΙ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ η Γαλλική Γουινέα και η ισπανική Μελίλα με το Βόρειο Αιγαίο; Είναι στις τρεις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη των περιφερειών ανά την Ε.Ε. που ολοκλήρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Οι δύο πρώτες είναι πρώην αποικίες επί αφρικανικού εδάφους. Οσο για τα ελληνικά νησιά, αποτελούν τη χειρότερη περιοχή επί της ευρωπαϊκής ηπείρου στην αξιολόγηση που πρόσφατα ολοκλήρωσε η Κομισιόν, μετρώντας την πραγματική ανάπτυξη κάθε τόπου με 12 δείκτες (παιδεία, υγεία, εργασία, υποδομές, οικονομία, τεχνολογία, επενδύσεις κ.λπ.).
 
Το Βόρειο Αιγαίο έλαβε την 269η θέση επί συνόλου 271 περιφερειών. Στη «μαύρη λίστα» ακολουθούν από το τέλος ακόμη δύο υπερπόντια εδάφη, οι πορτογαλικές Αζόρες και η ισπανική Θέουτα (επίσης επί αφρικανικής ηπείρου) και μετά, στην έκτη θέση από το τέλος, βρίσκονται τα νησιά του Ιονίου.
Τρεις θέσεις πιο πάνω από τον «πάτο» και αφού μεσολαβούν μία βουλγαρική και μία ρουμανική περιφέρεια, κατατάσσεται το Νότιο Αιγαίο και με πολύ μικρή διαφορά ακολουθούν η Ηπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη και η Πελοπόννησος.

Την καλύτερη θέση καταλαμβάνει η Αττική (157η), όταν οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φιγουράρουν στην πρώτη εικοσάδα των πιο ανταγωνιστικών περιοχών. Η Κεντρική Μακεδονία (λόγω Θεσσαλονίκης) έπεται, αν και με μεγάλη διαφορά, στην 227η θέση. Ακολουθούν η Θεσσαλία, η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά Ελλάδα και η Κρήτη.
Ανταγωνιστικότητα

Η έκθεση του κοινοτικού οργάνου σε αναλυτικούς δείκτες αποτυπώνει την τραγική κατάσταση πολλών ελληνικών περιφερειών. Αποδεικνύει ότι πλέον η χώρα και ειδικά οι μεθόριες περιοχές και τα νησιά είναι σε χειρότερη μοίρα ακόμα και από περιοχές κρατών της πρώην ανατολικής Ευρώπης. Πολλές φορές η κατάσταση είναι πιο γκρίζα ακόμη και από υπερπόντια εδάφη πρώην αποικιών...

Η Επιτροπή διαμορφώνει τον συνολικό δείκτη ανταγωνιστικότητας με βάση τις επιδόσεις κάθε τόπου σε τρία επί μέρους πεδία, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνται από 12 συνολικά δείκτες: καλύπτουν τα βασικά κοινωνικά και οικονομικά πεδία για να δει τι αναπτυξιακές προοπτικές υπάρχουν.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, ο δρόμος είναι πολύ μακρύς:

1 Πεδίο βασικών υποδομών. Η «καλύτερη» Αττική βρίσκεται στη 221η θέση (επί 271) και προς τον... πάτο «συνωστίζονται» οι υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας.
* Η χώρα υπολογίζεται ότι έχει τη χειρότερη θέση σε ποιότητα κρατικών θεσμών μεταξύ των 27 κρατών-μελών. Πιο άσχημα είναι τα πράγματα στα νησιά Αιγαίου και Ιονίου (βρίσκονται στην τελευταία δεκάδα), ενώ η Αττική καταλαμβάνει την 162η θέση. Πρώτα σε χρηστή διοίκηση το Βερολίνο και το Λονδίνο.
* Κατατάσσεται τέταρτη από το τέλος σε δημοσιονομική σταθερότητα, μετά την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Λετονία (επίσης υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ).
* Στην ίδια κατάταξη βρίσκεται και στο σύστημα παιδείας, καθώς εκτιμάται ότι έχουμε τη χειρότερη κατάρτιση.

2 Πεδίο αποδοτικότητας του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή της αγοράς προϊόντων και εργασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, της τεχνολογίας. Η Αττική... πρωτεύει μεταξύ των ελληνικών περιφερειών στην 93η θέση και ακολουθεί στην 217η θέση η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη στην 243η.
Τέσσερις υπερπόντιες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Γουαδελούπη και η Γουινέα, βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από το Βόρειο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά, ενώ και οι υπόλοιπες ελληνικές περιφέρειες ακολουθούν από... κοντά τα νησιά μας.
* Μεγάλες πιέσεις δέχεται η αγορά εργασίας με την Αττική στην 185η θέση και τις χειρότερες επιδόσεις σε Δυτική Μακεδονία όπου σπάει τα ρεκόρ η ανεργία.
* Μεγάλη ψαλίδα υπάρχει στην ανώτατη παιδεία ανάμεσα στο «κέντρο», δηλαδή στην Αττική, που καταλαμβάνει την 60ή θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης, και στην περιφέρεια. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις τρεις νησιωτικές περιφέρειες του Αιγαίου και του Ιονίου, στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα, που ουσιαστικά δεν έχουν ανεπτυγμένες πανεπιστημιακές δομές.
Αγορές προϊόντων
* Πιο μεγάλο είναι το χάσμα στις αγορές προϊόντων. Ενώ η Αττική (στην 40ή θέση) εκτιμάται ότι λειτουργεί σχετικά ικανοποιητικά και ανταγωνιστικά, στη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά μετά την αφρικανική Μελίλα βρίσκεται το Βόρειο Αιγαίο. Από κοντά ακολουθούν τα νησιά του Ιονίου και πολλές άλλες ελληνικές περιοχές.
* Στον... πάτο της Ε.Ε. βρίσκεται η Στερεά Ελλάδα, η Ηπειρος, η Πελοπόννησος για το κατά πόσο έχουν ενσωματώσει οι πολίτες και οι επιχειρήσεις νέες τεχνολογίες. Η καλύτερη επίδοση της Αττικής είναι στο 33 με άριστα το 100.

3 Πεδίο καινοτομίας, το οποίο εκτιμάται ότι αποτελεί δείγμα υψηλής ανάπτυξης. Η εικόνα είναι παρόμοια, με την Αττική πρώτη στην 174η θέση και βαθμολογία 39%, η Κεντρική Μακεδονία είναι στη 234η θέση με 20% βαθμό και οι υπόλοιπες περιφέρειες στον... πάτο της κατάταξης, με μόνο κάποιες βουλγαρικές και ρουμανικές περιοχές να τις ξεπερνούν.
Η Πελοπόννησος καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος σε ποιότητα επιχειρήσεων, ενώ δύο θέσεις πιο πάνω βρίσκεται η Κρήτη. Η «πρώτη» Αττική βρίσκεται στην 146η θέση.

* Τα Ιόνια Νησιά καταλαμβάνουν την 4η θέση από το τέλος σε καινοτομία μετά από τρεις ρουμανικές περιφέρεις, και έπεται η Στερεά Ελλάδα στη 13η θέση από το τέλος. Στην 147η θέση είναι η Αττική και ακολουθεί με... απόσταση η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη.
ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2010 17:15