Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 19:07

Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ το ν/σ για την ιθαγένεια. Πέρασε με τις ψήφους του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και του ΠΑΣΟΚ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν ότι καταψηφίζουν επί της αρχής, όμως το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια «περνάει» με την κοινοβουλευτική στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, που το ψηφίζουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο καταψηφίζουν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ «παρών», δηλώνει το ΚΚΕ.

Η ΝΔ καταθέτει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία (επί των άρθρων 1 και 10 στα οποία τοποθετείται ο κεντρικός πυρήνας διαφωνίας της), ενώ ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος έθεσε θέμα δεδηλωμένης, μετά τη δήλωση καταψήφισης του σχεδίου νόμου από τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, το οποίο και «απορρίφθηκε» επί της ψήφισης της αρχής του νομοσχεδίου από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, βάσει του Κανονισμού.

Και η κυβέρνηση, πάντως, δια του υπουργού Εσωτερικών, δεν έθεσε θέμα εμπιστοσύνης, με τον Νίκο Βούτση να ξεκαθαρίζει πως η προσπάθεια γίνεται με βάση την αρχή της ευρύτερης σύμπλευσης, ενώ η κυβερνητική συνεργασία δεν βασίζεται σε «ντοκουμέντο κοινής προγραμματικής πλατφόρμας».

Τα κόμματα

«Είναι ιδιαίτερα επίκαιρο να έρθει αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, γιατί τα δικαιώματα, η αξιοπρέπεια και η ισονομία δεν είναι πολυτέλειες. Είναι αδιαπραγμάτευτα αγαθά, και ειδικά σε τέτοιες στιγμές δεν μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, αλλά αποκτούν ακόμα παραπάνω αξία και μας κάνουν ακόμα παραπάνω περήφανες και περήφανους που το φέρνουμε. Ανοίξαμε την ΕΡΤ. Φέρνουμε το σύμφωνο συμβίωσης το επόμενο διάστημα. Είναι όλα ψηφίδες του ίδιου κομματιού, γιατί εμείς δεν θέλουμε να υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, δύο κατηγορίες παιδιών, τα δικά μας και τα άλλα. Δεν υπάρχουν άνθρωποι στο περιθώριο, όταν ειδικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είναι νόμιμοι, να είναι πλούτος για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία» είπε η Βασιλική Κατριβάνου, εισηγούμενη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.

Με κεντρική τη διαφωνία του κόμματος των ΑΝΕΛ στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας στα ανήλικα (από το έκτο έτος) παιδιά μεταναστών πρώτης γενιάς, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ο ειδικός αγορητής Νίκος Μαυραγάνης είπε πως ναι μεν το νομοθέτημα αυτό ήταν απαραίτητο υπό την θεώρηση του ανθρωπισμού, όμως το πρώτο άρθρο είναι ο πυρήνας που ή θα προσδώσει αξία στο υπόλοιπο νομοσχέδιο ή θα το μειώσει.

«Οι προϋποθέσεις με τις οποίες δίδεται η ιθαγένεια στα τέκνα μεταναστών δίνουν το στίγμα της σοβαρότητας» τόνισε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για σπουδή που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, «γκετοποίηση απαίδευτων και αμαθών ανθρώπων».

Σχετικώς με τη διάταξη με βάση την οποία δίδεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να ορίζει τα απαραίτητα έγγραφα για την απόκτηση ιθαγένειας, ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε την απαρέσκεια του κόμματός του, υποστηρίζοντας πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να εκχωρήσει η Βουλή μια τέτοια εξουσία.

Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Γεωργαντάς είπε ότι οι δικλείδες που θέτει το σχέδιο νόμου δεν συνάδουν με το Σύνταγμα, ενώ για το θέμα της απόκτησης ιθαγένειας -που υπάρχει διαφωνία της ΝΔ για την κτήση της από ανήλικα παιδιά με την εγγραφή τους στο Δημοτικό- επισήμανε πως είναι υποχρεωτική η εννεαετής εκπαίδευση, «δεν είναι τυπικό κριτήριο».

Την πλήρη εναντίωση της Χρυσής Αυγής στο σχέδιο νόμο, εξέφρασε ο Μιχάλης Αρβανίτης, ως εισηγητής, και ο Χρήστος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «προδοτικό νομοσχέδιο» αφού δίνει την ελληνική ιθαγένεια στους ξένους κι όχι ξένη υπηκοότητα, έκαναν λόγο για «εξάμβλωμα», υποστηρίζοντας ότι «Έλληνας γεννιέσαι και δεν γίνεσαι».

Μάλιστα ο Χρήστος Παππάς πριν κατέβει από το βήμα της Ολομέλειας "έσκισε" το κείμενο του νομοσχεδίου σε μία συμβολική κίνηση ώστε να προσδώσει την πλήρη απόρριψή του από το κόμμα του.

ΠΗΓΗ:http://www.nooz.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 19:14