Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 23:39

Πρωθυπουργός :«Όποια και αν είναι η απόφαση του λαού θα γίνει σεβαστή και θα εφαρμοστεί αν βγει το «ναι», εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού»

Στις λεπτομέρειες για το τί συνέβη τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αλλά και στα τελεσίγραφα και εκβιαστικά διλήμματα από τους Ευρωπαίους που θέτουν

το δημοψήφισμα της Κυριακής ως «ευρώ ή δραχμή», αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε από το στούντιο της ΕΡΤ.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η ελληνική πλευρά πάλεψε και έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία, ωστόσο οι Ευρωπαίοι είχαν ως στόχο να φθάσουμε στο μνημόνιο. Αυτό που διεκδικήσαμε τους τελευταίους πέντε μήνες ήταν να παραμείνουμε στο πλαίσιο της ΕΕ με μια προσαρμογή που να εγγυάται περισσότερη δικαιοσύνη, ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Δεν νομίζω ότι θέλουν να φύγουμε από το ευρώ, αυτό που θέλουν είναι να σβήσουν την προσδοκία για μια διαφορετική πολιτική στην Ευρώπη, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη

- Αν νικήσουμε το φόβο, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Αυτός ο λαός έχει και καρδιά και περηφάνια και θα τα καταφέρει. 

- Το μήνυμα είναι πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Είμαστε εδώ. Οι διαφορές στα δημοσιονομικά είναι μηδαμινές. Στα άλλα είναι μεγάλες. Αν υπάρξει μια πρόταση και αυτή η λύση δοθεί και στο και πέντε εμείς είμαστε ανοικτοί και θα τη δεχτούμε. 

- Ομολογώ πως περίμενα τη στάση των ευρωπαίων διαφορετική, απέναντι στη θέληση του ελληνικού λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια. Θέλω να πιστεύω και για αυτό το λόγο δεν χάνω την αισιοδοξία μου ότι απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν. Νομίζω πως 

- Ήρθαμε για να αλλάξουμε την εξουσία και να δώσουμε τη δύναμη στο λαό. Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό ταπεινωμένο, ας επιλέξει κάποιον άλλο. 

- Ναι στο Debate με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης 

- Ο κ. Σαμαράς δραπέτευσε απο μια πολιτική που ήξερε πως οδηγεί σε αδιέξοδο και είχε σχεδιάσει τη λεγόμενη παρένθεση. Γιατί πίστευε πως η κυβέρνηση θα κάνει πίσω και θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή την λαϊκή υποστήριξη

- Ζητήσαμε να κάνουμε μια συμφωνία που θα ρίχνει το βάρος στους έχοντες και απορρίφθηκε. 

- Σας κατηγορούν πως έχετε κρυφή ατζέντα για έξοδο από το ευρώ; Υποσχεθήκαμε πως θα κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση και αυτό κάνουμε. Προχωρήσαμε παράλληλα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, για το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας αλλά είμαστε με το πιστόλι στο κρόταφο. 

- Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στον πυρήνα της Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός λαός. Όσοι παραβιάζουν με εκβισμούς τα κεκτημένα, αλλάζουν το DNA της Ευρώπης. 

- Μόνη μας επιθυμία είναι να μείνουμε στο ευρώ. Είμαστε όχι μόνο στην καρδιά, είμαστε η καρδιά της Ευρώπης. 

- Το ΔΝΤ λέει δεν γίνεται συμφωνία λόγω βιωσιμότητας του χρέους. Αλλά οι ευρωπαίοι δέχονται τα μέτρα λιτότητας και όχι το ζήτημα του χρέους. Ε δεν γίνεται αλά κάρτ

- Είναι δυνατόν να ζούμε σε οικονομική ασφυξία, να μην μας δίνουν παράταση και να ζητούν να πληρωθεί το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν πληρώνει και θέλει να πληρώνεται

- Ερ: Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Ελλάδα να πληρώσει το ΔΝΤ... Απ: Ας μας δώσουν συμφωνία βιώσιμη να πληρωθεί άμεσα το ΔΝΤ

- Αν κάνουμε πίσω οι συντάξεις θα κοπούν. Έχουμε κάνει τα πάντα. Οι συντάξεις είναι στους λογαριασμούς. 

- Οι τράπεζες θα ανοίξουν αμέσως μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ. Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα υπάρξει άμεσα λύση. 

- Ίσως να δούμε και άλλες παρεμβάσεις. Όμως καμιά φορά αυτές έχουν αντίθετα αποτελέσματα. 

- Υπάρχει παρέμβαση των ευρωπαίων υπέρ του «ναι». Δεν δόθηκε παράταση για να κόψει η ΕΚΤ τη ρευστότητα και να οδηγηθούμε σε τραπεζική αργία. 

- Η ψυχραιμία του κόσμου είναι παραδειγματική. 

- Αυτό που ζούμε είναι μια δυσκολία πρόσκαιρη. Θα φτάσουμε ως τις κάλπες.

- Αν ο ελληνικός λαός θέλει να προχωρήσει για πάντα με σχέδια λιτότητας με νέα δάνεια, τότε θα τι σεβαστούμε αυτή την επιλογή, αλλά δεν θα την υλοποιήσουμε εμείς. 

- Το δημοψήφισμα αφορά την αποδοχή μνημονιακών μέτρων. Δεν έχουμε επιλογή την έξοδο ή τη διάλυση της ευρωζώνη. Όμως έχουμε ευθύνη για την επιβίωση ενός λαού. Οι λαοί επιβιώνουν, οι τράπεζες χρεοκοπούν. 

- Ερ: Μήπως θέλουν να μας πετάξουν; Δεν θέλουν να πετάξουν την Ελλάδα έξω, θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης. Θέλουμε να σταματήσουν την ελπίδα.

- Ο κύριος κορμός μιας συμφωνίας είναι το δημοσιονομικό. Αφού καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό που ζητούσανε γιατί δεν έγινε δεκτό.

- Ζητάμε να μην σκοτώσουν τη Δημοκρατία και οι δανειστές να προσχωρήσουν στη λογική

- Επισήμως δεν υπάρχει κάποια διαδικασία για να γίνει κάτι μέσα στην εβδομάδα. Το τηλέφωνό μου το έχω ανοιχτό και μιλάω με όσους μου τηλεφωνούν. 

- Όσο φτάνουμε στην κάλπη, οι φωνές για αποδοχή του «ναι» θα ενταθούν.

- Τις διαπραγματεύσεις δεν τις σταματήσαμε εμείς, αλλά το Eurogroup, όταν αρνήθηκε να μας δώσει παράταση για να αποφασίσει ο λαός την απάντηση που μας ζητούσαν

- Όσο μεγαλύτερο το «όχι», τόσο πιο ισχυρή η διαπραγματευτική μας θέση

- Αν το δημοψήφισμα βγει «ναι», δεν είμαι πρωθυπουργός παντώς καιρού. Όσο ο ελληνικός λαός στηρίζει την κυβέρνηση θα είμαι παρών. Αν βγει «ναι» θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις

- Η Ευρώπη είναι μια διαδικασία δημοκρατικής επιλογής. Αλλάζουν το ίδιο το DNA της Ευρώπης

- Ο ιρλανδικός λαός έκανε δημοψήφισμα για τη συνθήκη της Λισσαβόνας και μετά το δημοψήφισμα έγινε διαπραγμάτευση

- Μίλησα με τη Μέρκελ και τον Ολάντ πριν ανακοινώσω το δημοψήφισμα και δεν έφεραν αντίρρηση 

-Η τελική πρόταση ήταν που μας κατατέθηκε ήταν αυτή που παρουσιάσαμε. Μας ζητούσαν να υιοθετήσουμε και όχι απλώς να αποδεχθούμε τις προτάσεις.

- Το σχέδιο τους δεν είναι το Grexit, είναι το τέλος της ελπίδας. Πάλεψα έκανε ό, τι μπορούσα για μια δίκαιη συμφωνία. Πέντε μήνες κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, για να έρθουμε σε συμφωνία. H γραμμή των εταίρων είναι η γραμμή του εκφοβισμού

- Στόχος μας το δημοψήφισμα να αποτελέσει συνέχεια της διαπραγμάτευσης, με πιο ισχυρή θέση.

- Κάποιοι θέλουν να αποτρέψουν τη δυνατότητα του λαού να αποφασίσει.

- Όποια κι αν είναι η απόφαση του λαού θα γίνει σεβαστή και θα εφαρμοστεί.

- Οι Έλληνες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα, και θα πάνε στην κάλπη.

- Μεθαύριο ο ήλιος θα βγει από την Ανατολή, την προγραμματισμένη ώρα.

Πηγή : ERT1

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 23:52