Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015 17:25

Τσίπρας: Διαλέγουμε την κακή και όχι την καταστροφική επιλογή

Με δευτερολογία του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε γύρω στις 15:30 η κοινή συνεδριαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικής

Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ανάμεσα σε μια κακή και σε μια καταστροφική επιλογη, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε το πρώτο», τόνισε ο πρωθυπουργός. Εθεσε, δε, ξεκάθαρο δίλημμα προς τους βουλυετές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι δεν θα δεχθεί να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Μιλώντας το πρωί στην συνεδρίαση ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε με δραματικούς τόνους στους βουλευτές του ότι έναντι του σκληρού πακέτου μέτρων, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση προς τους εταίρους, ουσιαστικά δεν υπάρχει εναλλακτική: «Εδώ κινδυνεύουμε να ανατιναχτεί το κράτος, δεν μιλάμε για Grexit, μιλάμε για άτακτη χρεοκοπία, με ότι αυτό συνεπάγεται», τόνισε, απορρίπτοντας, επί της ουσίας, την θέση που έχει εκφραστεί από μερίδα κομματικών και κυβερνητικών στελεχών ότι το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν είναι καταστροφικό, αντιθέτως, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική για την κυβέρνηση. «Δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, η εντολή ήταν να φέρουμε καλύτερη συμφωνία από το τελεσίγραφο του Eurogroup», συνέχισε ο πρωθυπουργός. Εκλεισε, δε, την ομιλία του με τη φράση «ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή φεύγουμε όλοι μαζί», ζητώντας από την Κ.Ο. να δώσει μια ξεκάθαρη στήριξη στην κυβέρνηση και να μην επιτρέψει να διαμορφωθεί κλίμα σύγχυσης ή αμφισβήτησης ως προς τις προθέσεις για επίτευξη συμφωνίας.

Ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, επανέλαβε την κριτική που άσκησε και χθες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο για την ελληνική πρόταση, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι δεν συνάδει με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αποτελεί επανάληψη των λαθών που είχαν τα προηγούμενα προγράμματα και δεν δίνει απάντηση στα αδιέξοδα που προκλήθηκαν από την εφαρμογή τους. Η στάση που θα τηρήσει ο ίδιος στην ψηφοφορία στη Βουλή δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του και είπε ότι τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν ένα - ένα. Ωστόσο, στελέχη της Πλατφόρμας παραδέχονταν σε συζητήσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης ότι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση και χωρίς να έχει υπάρξει προετοιμασία αναζήτησης εναλλακτικών, το κλείσιμο της συμφωνίας μοιάζει μονόδρομος. Δεν συμμερίζονται, βεβαίως, όλοι αυτή την άποψη. Ο Θανάσης Πετράκος, που επίσης πρόσκειται στην Πλατφόρμα, χαρακτήρισε ως «μόνη λύση» τη συντεταγμένη πορεία εξόδου από το ευρώ για να ανοίξουν νέοι δρόμοι και προσδιόρισε ως πρώτα βήματα τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών και την πάταξη της διαπλοκής. Από την άλλη πλευρά, υπουργοί που πρόσκειται στον κ. Λαφαζάνη, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ρίξει η Πλατφόρμα την κυβέρνηση.

Μια σειρά από κομματικά και κυβερνητικά στελέχη τοποθετήθηκαν σε λογική αναγκαστικής συνθηκολόγησης, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται η κυβέρνησης είναι μονόδορμος, αλλά πρόκειται για προσωρινή υπαναχώρηση, ώστε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τις δυνατότητες από την επίτευξη συμφωνίας και μακροπρόθεσμα να υλοποιήσει την πολιτική της.

Ο υπουργός Οικονομκών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα έχει δυσκολίες, αλλά και βελτιώσεις σε σχέση με την πρόταση της προηγούμενης εβδομάδας και πρόσθεσε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα συνεχισθεί η προσπάθεια για επιπλέον βελτιώσεις.

Επιστροφή στην δραχμή ζητούν πέντε

Με κείμενο που κατέθεσαν στην Κ.Ο., οι βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Στάθης Λεουτσάκος, Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Κώστας Λαπαβίτσας και Θανάσης Πετράκος καλούν την κυβέρνηση να επιλέξει την εναλλακτική οδό της εξόδου από το ευρώ, με εθνικοποίηση των τραπεζών και διαγραφή του χρέους, ενώ την εγκαλούν για ελλειπή προετοιμασία έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου. Ωστόσο, δεν θεωρείται ότι η διαφοροποίησή τους θα μεταφραστεί σε καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης.

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε στην τοποθέτησή της στην Κ.Ο. ότι η ίδια τάσεται υπέρ του ΟΧΙ, αλλά ότι «πρέπει να πάμε όλοι μαζί», φράση που ερμηνεύθηκε ως προαναγγελά πρόθεσης υπερψήφισης της κυβερνητικής πρότασης.

πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015 17:29