Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015 19:17

Τσίπρας στην Κ.Ε.: Είτε στηριζόμαστε σε αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτουμε από αριστερούς βουλευτές

Τη διεξαγωγή «ανοιχτού, συντεταγμένου και δημοκρατικού εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο» πρότεινε κατά την ομιλία του στην ΚΕ του

ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το κόμμα πρέπει να σχεδιάσει συντεταγμένα την πορεία του με βάση την εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη.
Υποστήριξε δε, ότι στην περίπτωση που «πολλοί σύντροφοι πιστεύουν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει απόφαση για «ναι» ή «όχι στη συμφωνία» αυτό πρέπει να γίνει με εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή. Ο πρωθυπουργός ζήτησε σε κάθε περίπτωση σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας για να διασφαλιστεί η ενότητα και τόνισε ότι «η πρώτη κυβέρνηση αριστεράς μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε στηρίζεται σε αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές.

Για τις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, σε μια συνεδρίαση που αναμένεται πολύρωη και θερμή.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

- Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές. Ο στόχος είναι κοινός, διαφωνούμε στα μέσα. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στις ψήφους άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Καλώ όλους και όλες να μοιραστούμε την πολιτική ευθύνη για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνοντας την πρόταση για το έκτακτο συνέδριο. Να μείνουμε ενωμένοι πραγματικά, όχι στα λόγια, με κοινή στάση στο Κοινοβούλιο.

Ομιλία Τσίπρα - 1ο Μέρος

- Υπάρχει η άποψη που θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που περνάει μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας και ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου. Αν πράγματι υπάρχουν πολλοί σύντροφοι που πιστεύουν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει απόφαση πριν από τη συμφωνία, ακριβώς για να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία, αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει να κριθεί στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Αν πράγματι είναι έτσι προτείνω αυτήν την κρίσιμη απόφαση, που δεν αφορά μόνο τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική του κόμματος αλλά τον τόπο και τον ελληνικό λαό, να τη λάβουμε απευθυνόμενοι στη βάση του κόμματος διοργανώνοντας την ερχόμενη Κυριακή ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα. Να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών μας.

- Προτείνω στην Κεντρική Επιτροπή έκτακτο, ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβρη που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα, για την τακτική μας, για τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στοχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές. Να συμφωνήσουμε σήμερα στο χρονοδιάγραμμα.

- Τρεις προϋποθέσεις για την ενότητα του κόμματος: εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη μεταξύ μας και σεβασμός στην διαφορετική άποψη. Να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση κι όχι να την κλείνουμε σε αίθουσες μικρές ή μεγάλες.

Ομιλία Τσίπρα - 2ο Μέρος

- Είμαστε αναγκασμένοι να σηκώσουμε εμείς το βάρος της μάχης για τον απεγκλωβισμό της χώρας από την επιτροπεία. Να αναλάβουμε εμείς αυτή τη συμφωνία και να ασκήσουμε την πολιτική που θα μας επιτρέψει να απεγκλωβιστούμε από αυτή. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε απροστάτευτο το λαό που πίστεψε όσο κι εμείς στην ανάγκη να μπει τέλος στα μνημόνια.

- Θέλω να δουλέψουμε στο ακραίο σενάριο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως αντιδράμε στα δύσκολα, έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να παλέψουμε ως την τελευταία στιγμή; Το ερώτημα είναι αν έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε από τις δυσκολίες επιλέγοντας τον αναχωρητισμό και επιτρέποντας την παλινόρθωση του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.

Ομιλία Τσίπρα - 3ο Μέρος

- Όσο λάθος είναι κανείς να ωραιοποιήσει τη συμφωνία άλλα τόσο είναι και να δραματοποιήσει τη συμφωνία. Για το χρέος, δεν συζητάμε αν θα γίνει αναδιάρθρωση αλλά με ποιον τρόπο θα γίνει και σε πιο βάθος θα γίνει. Και στο πεδίο των μέτρων η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα που μπορούμε να προτείνουμε ισοδύναμα μέτρα.

- Εύλογα μπαίνει το στρατηγικό ερώτημα εάν με την υπογραφή της συμφωνίας θα μας δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουμε να τηρούμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής γιατί οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι παρά τις προσπάθειές μας η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση άρσης της εθνικής της κυριαρχίας. Θα κριθεί κυρίως από το ζήτημα του χρέους. Οι απαντήσεις στα στρατηγικά ερωτήματα δεν πρέπει να δωθούν εν θερμώ αλλά οργανωμένα και συντεταγμένα.

Ομιλία Τσίπρα - 4ο Μέρος
- Δεν μπορεί η απάντηση στη λιτότητα να δίνεται με όρους εθνικής αναδίπλωσης. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η εσωτερική υποτίμηση, βεβαίως όμως ούτε η νομισματική υποτίμηση. Εδώ έχουμε τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κανένα από τα δυο σχέδια δεν είναι βιώσιμο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνει η ριζοσπαστική Αριστερά για την ανατροπή αυτών των συσχετισμών. Ο αναστοχασμός στις νέες συνθήκες να μη γίνει με όρους υποτίμησης και μηδενισμού όλων όσων καταφέραμε παρά την οικονομική ασφυξία.

- Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης είναι ανοιχτή και θα κρίνει πολλά. Η ελληνική κρίση με τη δραματική κατάληξη της διαπραγμάτευσης ανοίγει μία περίοδο αναστοχασμού και σύγκρουσης για το μέλλον της Ευρώπης. Οι δυνάμεις αναδιατάσσονται και οι ρόλοι αναδιανέμονται. Η ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να απαντήσει σε ένα στρατηγικό ερώτημα. Πρέπει ή δεν πρέπει να παίξει ρόλο σε αυτή τη μάχη.

- Δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στην Ευρώπη, η κριτική πλέον δεν περιορίζεται στα όρια της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η παγκόσμια κοινή γνώμη επανατοποθετείται πάνω στην ελληνική κρίση.

- Για τη μάχη που δώσαμε στο όνομα του δίκιου του ελληνικού λαού, με εντιμότητα και ειλικρίνεια, πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι. Εμπιστευτήκαμε τον ελληνικό λαό σε κάθε μας βήμα. Πρέπει επίσης να αισθανόμαστε περήφανοι γιατί στις αντίξοες συνθήκες κερδίσαμε αρκετά πράγματα.

Ομιλία Τσίπρας - Μέρος 5ο

- Κανένα στέλεχος δεν είπε πριν από το δημοψήφισμα ότι το «όχι» σήμαινε έξοδο από το ευρώ. Εγώ είπα ότι είναι εντολή για διαπραγμάτευση και κανείς δεν μου άσκησε κριτική τότε. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες και ας μιλήσουμε καθαρά.

- Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμιά καλύτερη εναλλακτική. Αυτό το πλαίσιο συμφωνίας μετά από σκληρή μάχη μπορέσαμε να φέρουμε. Αν κάποιος πιστεύει ότι θα μπορούσε μια άλλη κυβέρνηση να φέρει μια καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά. Αν υπάρχει η άποψη ότι μια άλλη κυβέρνηση με έναν άλλο πρωθυπουργό θα πετύχαινε καλύτερη συμφωνία, να ειπωθεί. Αν κάποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε μια καλύτερη προοπτική για τον λαό επίσης να το πει ανοιχτά. Αν υπάρχει η άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι η χειρότερη από τα τρία Μνημόνια πρέπει να εξηγηθεί με επιχειρήματα.

- Την απόφαση την πήραμε μετρώντας τα συμφέροντα του λαού. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης, ακόμη και στα όρια της οικονομίας για να διεκδικήσουμε ως το τέλος το δίκαιο του ελληνικού λαού.

Ομιλία Τσίπρα - 6ο Μέρος

- Κάποιοι θεωρούν ότι ξαφνικά η πλειοψηφία του κόμματος και της ΚΟ υπέστη μετάλλαξη και ασπάστηκε, έστω και εξ' ανάγκης τον νεοφιλελευθερισμό. Πρόκειται για ακραία θέση και πιστεύω ότι αυτοί που τα λένε δεν τα πιστεύουν κατά βάθος. Όσοι τα λένε αποκρύπτουν ότι κάθε άλλη επιλογή θα εμπεριείχε τη λιτότητα και θα ήταν απρόβλεπτη ως προς τις συνέπειες.

- Μπροστά μας είχαμε την επιλογή ενός δύσκολου συμβιβασμού ή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και μια τρίτη επιλογή, αυτή της εξόδου από το ευρώ. Η έξοδος από το ευρώ χωρίς στήριξη από φίλιες δυνάμεις θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για την στήριξη του νομίσματος. Αυτό όποιος δεν το παραδέχεται ή εθελοτυφλεί ή κρύβει την αλήθεια.

- Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλλημμα: να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να κάνουμε έναν συμβιβασμό που δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει. Τυπικά είχαμε την επιλογή ή να δεχτούμε τις προτάσεις των δανειστών ή να προχωρήσουμε στην καταστροφή μας. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και τις θέτουμε σήμερα στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας και της Κεντρικής Επιτροπής.

πηγη:tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015 19:20