Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 01:33

ΚΑΙ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Και η Ιρλανδία στο μηχανισμό στήριξης (πηγή: tvxs.gr)«Η Ιρλανδία ζήτησε επισήμως την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν σήμερα στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE. Ο Ιρλανδός υπουργός δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ποσά, επισήμανε, όμως, ότι το αίτημα αφορά αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Το βράδυ της Κυριακής, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν για τη βοήθεια στην Ιρλανδία, με τον Β. Σόιμπλε να τονίζει ότι η βοήθεια δεν είναι αυτόματη. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ιρλανδία θα αποτελέσει και αντικείμενο συζητήσεων στη G7.

Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν απόψε τηλεφωνική διάσκεψη με αντικείμενο την οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας. Όπως δήλωσε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τάχθηκαν «κατηγορηματικά» απόψε υπέρ του αιτήματος στήριξης της Ιρλανδίας και δήλωσαν ότι είναι υπέρ ενός σχεδίου ενίσχυσης που θα διατεθεί την άνοιξη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η Ιρλανδία πρέπει να αποδείξει ότι η βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, είναι απαραίτητη για να προστατευτεί η σταθερότητα του ευρώ, εάν θέλει να επωφεληθεί από το μηχανισμό.

Σε διαβουλεύσεις για το ζήτημα θα προχωρήσουν σήμερα και οι υπουργοί Οικονομικών της G7, όπως ανακοίνωσαν διπλωματικοί κύκλοι. «Αυτή η σύνοδος των εκπροσώπων των χωρών της G7 θα ακολουθήσει τη διαβούλευση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ», δήλωσε μια από τις πηγές. Η G7 αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις χώρες της ΕΕ - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, να ζητήσει επισήμως το Δουβλίνο βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Θα προτείνω να ζητήσουμε να επωφεληθούμε από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», τόνισε ο Λένιχαν στο RTE, υπογραμμίζοντας ότι την απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση. Ο υπουργός δε θέλησε να αναφερθεί στο ύψος της οικονομικής βοήθειας, ωστόσο απάντησε «ασφαλώς» όταν ρωτήθηκε εάν πρόκειται για βοήθεια ύψους «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ».

Εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συζητούν από την Πέμπτη στο Δουβλίνο τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλα τα διακυβεύματα, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η χώρα μας να έχει μια σταθερή χρηματοδότηση. Να διατηρηθεί αυτή η οικονομική συνέχεια: να μην υπάρχει κίνδυνος για τα δάνεια που χρειάζεται... και κυρίως να σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός τομέας», πρόσθεσε.

Ο Ιρλανδός υπουργός τόνισε ότι στις συνομιλίες με τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ αναφέρθηκε η δημιουργία ενός «ταμείου πρόνοιας» από το οποίο θα μπορεί η Ιρλανδία να αντλήσει χρήματα για να βοηθήσει τις τράπεζες που δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτηθούν εξαιτίας των αστρονομικών χρεών τους.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Λένιχαν, τα χρήματα του «ταμείου πρόνοιας» που υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δε θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά, αλλά θα δείξουν τη διαθέσιμη υποστήριξη ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα στη ζώνη ευρώ.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι ιρλανδικές τράπεζες μετά τη στεγαστική φούσκα χρειάστηκε να δανειστούν τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (BCE) και τόνισε ότι είναι απαραίτητη μια λύση μακροπρόθεσμα. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να πείσουν την Ιρλανδία να αυξήσει το συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βρετανία και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης του θέματος του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στις διαπραγματεύσεις του Δουβλίνου.Συνεπώς το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη», τόνισε.

πηγή: tvxs.gr


Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 01:44