Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 15:52

Δικαιώματα διαμονής για τους πρόσφυγες και τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

altΟι πρόσφυγες και οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας θα μπορούν να αποκτήσουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, με βάση τους νέους κανόνες τους οποίους συμφώνησαν οι ευρωβουλευτές και το Συμβούλιο και οι οποίοι εγκρίθηκαν σήμερα, Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, από την ολομέλεια του ΕΚ.
Η έκθεση με εισηγητή τον Claude Moraes (Σοσιαλιστές, ΗΒ) υιοθετήθηκε με 561 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 61 αποχές.
Βάσει των νέων αυτών κανόνων, οι πρόσφυγες θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι ..
είναι επί μακρόν διαμένοντες, περιλαμβανομένης της ελευθερίας μετακίνησης εντός της ΕΕ, και θα απολαύουν, υπό ορισμένους όρους, την ίδια μεταχείριση με τους πολίτες του κράτους μέλους διαμονής τους όσον αφορά ευρύ φάσμα οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων.
Η νομοθετική αυτή πρόταση, η οποία θα τροποποιήσει την οδηγία της ΕΕ του 2003, θα επιφέρει "άμεσα οφέλη σε όλους τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας οι οποίοι διαμένουν νόμιμα εντός της επικράτειας της ΕΕ για περισσότερο από 5 έτη, αλλά δεν δικαιούνται προς το παρόν να αποκτήσουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος. Η πρόταση θα θέσει τέρμα στη διαφορετική μεταχείριση των ατόμων αυτών έναντι άλλων υπηκόων τρίτων χωρών και θα τους δώσει μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με την κατάστασή τους στην ΕΕ", υπογραμμίζει ο εισηγητής της έκθεσης Claude Moraes (Σοσιαλιστές, ΗΒ).
Σύμφωνα με την οδηγία 2003/109/EΚ του Συμβουλίου σχετικά με το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες, οι πρόσφυγες και οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας δεν δικαιούνται να αποκτήσουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος. Η παρούσα τροποποίηση της οδηγίας, λοιπόν, έρχεται να καλύψει αυτό ακριβώς το νομοθετικό κενό.
Θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας οι οποίοι είναι πλέον επί μακρόν διαμένοντες να διαμείνουν σε ένα άλλο κράτος μέλος από εκείνο στο οποίο έχει αναγνωρισθεί το καθεστώς τους. Υπό ορισμένους όρους θα μπορούν να απολαύουν την ίδια μεταχείριση με τους πολίτες του κράτους μέλους διαμονής τους όσον αφορά ευρύ φάσμα οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων, περιλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας, καθώς και της κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες ενισχύουν τις διασφαλίσεις κατά της "επαναπροώθησης" (απέλασης).
Η μεταβίβαση ευθύνης για προστασία των δικαιούχων διεθνούς προστασίας βρίσκεται εκτός του πεδίου εφαρμογής της παρούσας οδηγίας.
Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεση τους δύο έτη προκειμένου να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Δανία δεν υπόκεινται στην εφαρμογή της παρούσας οδηγίας.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 15:58