Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 11:05

Οι Τράπεζες δεν εφαρμόζουν το Νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ερώτηση των βουλευτων Κουκουλόπουλου και Βλατή;

altaltΣτην κατάθεση ερώτησης γιατί οι Τράπεζες δεν εφαρμόζουν το Νόμο (3869/2010) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προχώρησε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, μαζί με άλλους 15 συναδέλφους του.
Η ερώτηση απευθύνεται προς τους Υπουργούς Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, και τους ζητά να απαντήσουν γιατί ενώ οι Τράπεζες διευκολύνονται από την Κυβέρνηση, δεν πράττουν οι ίδιες κάτι ανάλογο με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως εξάλλου οφείλουν με βάση το σχετικό Νόμο.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ : «ΑΣΥΔΟΤΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν.3869/2010 ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ»
Στις 14/9/2010 κατατέθηκε ερώτηση από 7 βουλευτές σχετικά με την καταστρατήγηση του Ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τις τράπεζες.
Στην ερώτηση επισημαίναμε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα στην ουσία καταργούσαν τις ευεργετικές, για τους οφειλέτες , διατάξεις με διάφορες προφάσεις, αρνούμενα, συχνά, να παραλάβουν τις αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού. Tις περισσότερες φορές ανταποκρίνονται μόνο για να ζητήσουν πρόσθετα στοιχεία, αντιπροτείνοντας μηνιαίες δόσεις χιλιάδων ευρώ ή ΄΄αιώνια΄΄ εξυπηρέτηση του χρέους με μικρές καταβολές.
Την πρωτοφανή αυτή πρακτική, με τις τράπεζες να αγνοούν και να παραβιάζουν το νόμο που η Βουλή – με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία – ψήφισε, επιβεβαιώνει το πρόσφατο δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
Δια στόματος του αρμόδιου Υφυπουργού διαπιστώνεται αδράνεια, απροθυμία και ελλιπής προετοιμασία των τραπεζών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαδικασίας.
Παρά τις χιλιάδες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση, έχουν απαντηθεί πολύ λίγες ( ποσοστό 3% σύμφωνα με το Συνήγορο του Καταναλωτή ) , ενώ θετικά έχουν αντιμετωπιστεί μόλις 5 ( ποσοστό 0,1%) !
Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί είναι ενδεικτικός της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της νομοθετικής παρέμβασης.
Στην καταστρατήγηση του Νόμου πρωταγωνιστούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, οι μεγάλες τράπεζες ( Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank ) οι οποίες, κυρίως, τυγχάνουν και της ταμειακής διευκόλυνσης δεκάδων δις ευρώ για να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη ρευστότητά τους, όπως υποστηρίζουν.
Επειδή η δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών το 2011 θα καταστεί αντικειμενικά δυσκολότερη για τους χιλιάδες οφειλέτες
Επειδή τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία διευκολύνονται από την κυβέρνηση στην προσπάθεια σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από την παροχή ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους, πρέπει να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες
Επειδή οι τράπεζες οφείλουν να εφαρμόζουν το Νόμο χωρίς να ανακαλύπτουν τρόπους καταστρατήγησης και αποφυγής του, καταφεύγοντας για μια ακόμα φορά σε εναρμονισμένες πρακτικές
Επειδή η πλειονότητα των αιτήσεων περιλαμβάνει ρεαλιστικές, ικανοποιητικές και συμφέρουσες για τα πιστωτικά ιδρύματα προτάσεις με βάση τις δυνατότητες των οφειλετών
Επειδή τις περισσότερες από αυτές τις διαπιστώσεις προσυπογράφει με την ανακοίνωσή του στις 16/12/2010 το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ( Γενική Γραμματεία Καταναλωτή )
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Με ποιο τρόπο σκέφτεται να υποχρεώσει τα τραπεζικά ιδρύματα να εφαρμόσουν το νόμο που ανακουφίζει χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά;
Αν προτίθεται να προβεί σε συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση με αυστηρές κυρώσεις, ώστε να καταπολεμήσει τις εναρμονισμένες πρακτικές που υιοθετούν τα πιστωτικά ιδρύματα για να αποτρέψουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό;
Αν η τήρηση του Ν. 3869/2010 θα αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010;
Οι ερωτώντες βουλευτές
1. Κατρίνης Μιχάλης, 2. Κουκουλόπουλος Πάρις, 3. Καρύδης Δημήτρης, 4. Ζωίδης Νίκος, 5.Γιαννακοπούλου Νάντια, 6. Γιαννακά Σοφία, 7. Γικόνογλου Αθανάσιος, 8. Κατσούρας Χρήστος, 9. Μαργέλης Σπυροπάνος, 10. Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, 11. Σαλαγιάννης Νίκος, 12. Αντωνίου Τόνια, 13. Αμοιρίδης Ιωάννης, 14. Βλατής Ιωάννης, 15. Τριανταφυλλόπουλος Ανδρέας, 16. Παπουτσής Δημήτρης».
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 11:14