Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 13:20

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

altΜε 156 «ναι» και 142 «όχι» ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός την Τετάρτη, ύστερα από έντονες αντιπαραθέσεις, κατηγορίες από την αντιπολίτευση αλλά και κριτική από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και τους ανεξάρτητους, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Με προβλήματα όμως φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η νέα χρονιά καθώς εκκρεμεί το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των...

κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και ο νέος εκλογικός νόµος, ενώ όλο και περισσότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κυβερνητική πολιτική.

Η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ με τις τέσσερις διαγραφές που έχει υποστεί από την αρχή της διακυβέρνησης το 2009 έχει περιοριστεί στους 156 βουλευτές και τα πράγματα δεν δείχνουν ότι θα παραμείνουν στάσιμα. «Αλλα δύο τρία νομοσχέδια-σκούπα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συρρικνωθεί στο επίπεδο της οριακής πλειοψηφίας», φέρεται να είχε δηλώσει προ ημερών βουλευτής του κυβερνώντος κομματος, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε χωρίς διαρροές από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αλλά έντονες ήταν οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν από βουλευτές της συμπολίτευσης κατά τη συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Βάσω Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά πως «στήριξη στην κυβέρνηση δεν σημαίνει σιωπή».

«Ορισμένα 'όχι΄έχουν μεγαλύτερη αξία για τη συλλογική προσπάθεια από στρατευμένα 'ναι'», ειπε η κ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας πως «είναι αυτονόητο ότι ψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2011. Σημαίνει, όμως, ότι μιλούμε για αξιόπιστο προϋπολογισμό που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; Όχι».

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Κρεμαστινός, προχώρησε σε πρόταση βόμβα, υποστηρίζοντας ότι αν συνεχιστεί η κοινωνική αναταραχή θα πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση. Η δήλωση αυτή φαίνεται να είναι αντίθετη με τα όσα επισήμως τονίζει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή η χώρα έχει κυβέρνηση και μάλιστα με νωπή λαϊκή εντολή.

Επίσης, ο βουλευτής της συμπολίτευσης, Θωμάς Ρομπόπουλος, μιλώντας στο tvxs.gr, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να διαγραφώ, θα φύγω μόνος μου», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ξαναψηφίσει νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση εάν δεν έχει προηγηθεί διάλογος με την Κοινοβουλευτική ομάδα.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα Νέα, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιµούν ότι δειλά δειλά συγκροτείται ένα υποσύνολο βουλευτών εντός της Κοινοβουλευτικής Οµάδας πρόθυµο να παρεµβαίνει όπου κρίνει σκόπιµο και επιπλέον να αµφισβητεί εσφαλµένες κυβερνητικές επιλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την περασµένη Τρίτη η κυβέρνηση απέτρεψε ακόµη δυο-τρεις βουλευτές να ακολουθήσουν τον δρόµο του διαγραφέντα Βαγγέλη Παπαχρήστου, παράλληλα όµως διαπίστωσε ότι μία ομάδα βουλευτών δεν δίστασε να απειλήσει µε καταψήφιση στην περίπτωση που ο υπουργός Οικονοµικών δεν θα απέσυρε το επίµαχο άρθρο 7 για τη διαγραφή χρεών ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ.

Περισσότεροι από είκοσι βουλευτές πέρασαν από το γραφείο του γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Εξαρχου , ενώ άλλοι τέσσερις – Φλωρίδης, Σαλαγιάννης, Λιντζέρης, Νασιώκας – είπαν ευθέως στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα πώς εάν ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν πάρει πίσω τη συγκεκριµένη ρύθµιση δεν θα ψηφίσουν. Τελικά η συγκεκριμένη διάταξη αποσύρθηκε προσωρινά.

Ο φόβος όμως για νέες απώλειες παραμένει, καθώς για τη νέα χρονιά έχει μετατεθεί η παρουσίαση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους στα Νέα, η μετάθεση του σχεδίου νόμου για τη νέα χρονιά ήταν αναγκαία: «αν ανακοινώναµε ότι εγκρίναµε το νοµοσχέδιο για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων την Τρίτη, την Τετάρτη είναι σίγουρο ότι δεν θα µπορούσαµε να ψηφίσουµε προϋπολογισµό.

Ο προϋπολογισµός θα καταψηφιζόταν». Έσπευσε ακόμα να εξηγήσει ότι τα µισά µέλητης Κοινοβουλευτικής Οµάδας είναι δικηγόροι που πλήττονται από τις αλλαγές και ένας σηµαντικός αριθµός πολιτικοί µηχανικοί. Ακόμα, εκκρεμμεί και ο νέος εκλογικός νόµος για τον οποίο ο κ. Παπανδρέου έχει δεσµευτεί ότι η κυβέρνηση θα φέρει σύντοµα στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε µια προσπάθεια αποφόρτισης της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, υποσχόµενος ότι σύντοµα – και µάλιστα µέσα στον Ιανουάριο – θα συγκαλέσει την Κ.Ο. προκειµένου να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να µιλήσουν, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο για τη σύγκληση πανελλήνιας συνδιάσκεψης για τον Μάρτιο του 2011.

Δεσµεύτηκε μάλιστα προσωπικά να υπάρξει καλύτερη ενηµέρωση και συντονισµός στα επόµενα βήµατα της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας το έλλειµµα που έχει συµβάλει αποφασιστικά στη δυσφορία που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 14:13