Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011 13:09

Ομιλία του Γ. ΒΛΑΤΗ για την «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης»

100204_vlatis                          
  Η δυσμενής οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα -αλλά και σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας που πήρε η Κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο- έχουν οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση της κατανάλωσης και συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας...

Μήνες τώρα γίνεται λόγος για την καθυστέρηση της Κυβέρνησης να σχεδιάσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα προκειμένου, να συμβάλει στην επανεκκίνηση της αγοράς. Το αρμόδιο Υπουργείο ωστόσο έκρινε -και σωστά κατά τη γνώμη μου- ότι σε αυτή τη φάση ένας ακόμα αναπτυξιακός νόμος δεν θα αρκούσε, δεν θα σήμαινε τίποτε απολύτως. Αυτό που η χώρα μας έχει ανάγκη είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας καινοτόμου αναπτυξιακής πολιτικής, που θα συνδράμει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις.

Τι χρειάζεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή; Ανάπτυξη, με επίκεντρο επενδύσεις που παράγουν άμεση αξία, η οποία θα διαχέεται σε πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, που θα προσθέτουν καινούργια αξία στην οικονομία μας. Επενδύσεις που βασίζονται ή αξιοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και φυσικά δημιουργούν θέσεις εξειδικευμένης απασχόλησης. Μια αναπτυξιακή πολιτική, που θα ενθαρρύνει την εξωστρέφεια και θα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της διεθνούς ζήτησης είτε πρόκειται για τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας στον τουρισμό και τον πολιτισμό είτε πρόκειται για παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας όπως ο τομέας της παιδείας -και μην το υποτιμούμε- που αν και τόσα υποφέρει τα τελευταία χρόνια παραμένει για πολλούς στο εξωτερικό υψηλού επιπέδου.

...Το νομοσχέδιο που σήμερα συζητούμε αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι εκείνου του επενδυτικού νόμου. Είχε επισημανθεί αυτό. Το είχαμε πει όλοι μας και κατά τη συζήτηση του επενδυτικού νόμου ότι το ΕΤΕΑΝ αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ρευστότητας και μπορεί να γίνει το διαρκές στήριγμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αποτελεί ουσιαστικά τη μετεξέλιξη, μία καλύτερη εξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ.

Έχει κατά κόρον ακουστεί –και είναι αλήθεια- ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, ωστόσο, βιώνουν εντονότατα την οικονομική κρίση αφενός λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αφετέρου λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση. Είναι γνωστό ότι τα μέτρα που πήρε μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση για την στήριξη των τραπεζών, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Η βιωσιμότητα της πλειονότητας αυτών των επιχειρήσεων βρίσκεται πλέον σε συνεχή κίνδυνο. Η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και η αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους συνηγορούν στη διαπίστωση αυτή.

Η δημιουργία, λοιπόν, του ΕΤΕΑΝ σε συνδυασμό με τον επενδυτικό νόμο έχει στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, αλλά και να δώσει άμεσες λύσεις στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την έλλειψη ρευστότητας και αναζητούν κεφάλαια κίνησης, για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Συγκεκριμένα, μέσω του ΕΤΕΑΝ θα δίνονται χαμηλότοκα και με ευνοϊκούς όρους δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι ουσιαστικά ο νέος χρηματοδοτικός φορέας της επιχειρηματικότητας με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ αποτελούν Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και περίπου 213 εκατομμύρια ευρώ είναι μετρητά.

Το αρμόδιο Υπουργείο, η Κυβέρνηση, αλλά και όλοι μας προσδοκούμε ότι το ΕΤΕΑΝ θα εξελιχθεί στο εργαλείο που θα ενεργοποιήσει τον επενδυτικό νόμο και θα δώσει νέα πνοή στην ελληνική οικονομία. Σε συνδυασμό δε με την επιζητούμενη και αναμενόμενη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους, θα συμβάλλουν στην επίσπευση της εξόδου της χώρας μας από την κρίση και θα αποτελέσουν το έναυσμα μιας νέας αναπτυξιακής πορείας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται κατά κόρον καθημερινά για προνομιακά επιτόκια, για επιμήκυνση των ελληνικών δανείων, για μερική ή για ολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για «κουρέματα» κ.λπ., ένα είναι γεγονός και αποδεικνύεται στην πράξη από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Εάν θέλουμε να βγούμε από την κρίση, πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας. Η μόνη αναδιάρθρωση στην οποία μπορούμε να ελπίζουμε και να στηριχθούμε για το μέλλον, είναι η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα του ελληνικού κράτους. Αυτή την αναδιάρθρωση επιδιώκουμε. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε όλοι, όλο το πολιτικό σύστημα, όλοι οι Έλληνες πολίτες. Και αυτό θα το πετύχουμε.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011 13:12