Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 11:27

Ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Γ.Κασαπίδη στον υπουργό υγείας για την συνεργασία νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς

Μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία του νομού Κοζάνης καθώς στα υφιστάμενα προβλήματα προστέθηκε και ένα επιπλέον που τείνει να χρονίσει,

παρά τις επισημάνσεις και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του βουλευτή Κοζάνης Γ. Κασαπίδη.
Αφορά στη διαδικασία συνεργασίας των νοσοκομείων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών τους με ιδιώτες ιατρούς και στη μη διευθέτηση έως σήμερα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των ιατρών.
Την άμεση λύση στο παραπάνω ζήτημα ζητά και προτείνει με εφαρμογή σχετικής νομοθετικής ρύθμισης ο Γιώργος Κασαπίδης σε σχετικό ερώτημα το περιεχόμενο του οποίου ακολουθεί:
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Υγείας
κ. Ανδρέα Ξανθό

ΘΕΜΑ: Επιτακτική η αναδρομική ισχύ του άρθρου 34 του ν.4325/11.05.15 στο οποίο επιχειρείται η απλοποίηση της διαδικασίας συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με το άρθρο 182 του ν.4261/5.5.14 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, δύναται κάλυψη των έκτακτων αναγκών τους σε προσωπικό και για την προσήκουσα λειτουργία τους, εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό τους, η συνεργασία με ιδιώτες ιατρούς κάθε ειδικότητας με καθεστώς έκδοσης από αυτούς δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Η σχετική δαπάνη καλύπτεται από ίδιους πόρους των νοσοκομείων.
Για την κίνηση των διαδικασιών πρόσληψης τους σύμφωνα με το ν.4057/14.3.12 απαιτούνταν προηγούμενη έγκριση με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ). Επρόκειτο για μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία μη ευέλικτη και λειτουργική. Για το λόγο αυτό με το άρθρο 125 του ν.4316/24.12.14 επιχειρήθηκε αρχικά η απλοποίηση της διαδικασίας συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς. Ωστόσο, η απαίτηση έγκρισης παρέμεινε, εξακολουθώντας να δυσχεραίνει σημαντικά τη διαδικασία.
Έκτοτε με το άρθρο 34 του ν.4325/11.05.15 επιχειρείται εκ νέου η απλοποίηση της διαδικασίας συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς στα νοσοκομεία της χώρας. Αφενός μεν δεν απαιτείται πλέον προηγούμενη έγκριση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) στις διαδικασίες προσλήψής τους. Αφετέρου δεν προβλέφθηκε η αναδρομική ισχύ αυτής της διάταξης με αποτέλεσμα η έγκριση των θέσεων ενός μεγάλου αριθμού ιδιωτών ιατρών οι οποίοι ήδη εργάζονται πριν τη θέσπιση του εν λόγω νόμου στα νοσοκομεία της χώρας καλύπτοντας τις έκτακτες και επείγουσες ανάγκες να καθίσταται ανέφικτη. Ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα σχετικά με την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Ενδεικτικά στα Νοσοκομεία Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο της Π.Ε. Κοζάνης αρκετοί ιδιώτες ιατροί παραμένουν απλήρωτοι εδώ και περίπου ένα έτος.
Την ίδια ώρα τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στα δύο αυτά νοσοκομεία σε συνδυασμό με την αύξηση των περιστατικών νοσηλείας, δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση για τους πολίτες του Νομού.
Επειδή καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να απλοποιηθεί ουσιαστικά η διαδικασία συνεργασίας μεταξύ των νοσοκομείων και των ιδιωτών ιατρών που ήδη εργάζονταν σε αυτά πριν τη θέσπιση του εν λόγω νόμου ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά προβλήματα,
Επειδή με την αναδρομική ισχύ του εν λόγω νόμου όλοι οι ιδιώτες ιατροί θα μπορούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και θα συνεχίσουν να εργάζονται εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων,
Επειδή ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτών ιατρών στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. εργάζονται απλήρωτοι με εξοντωτικούς ρυθμούς επωμιζόμενοι και την πλήρη ευθύνη επί των ασθενών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην αναδρομική ισχύ του άρθρου 34 του ν.4325/11.05.15 προκειμένου οι ιδιώτες ιατροί, οι όποιοι ξεκίνησαν να εργάζονται στα νοσοκομεία της χώρας πριν τη θέσπιση του εν λόγω νόμου να μπορούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους;

2. Αν ναι, εντός ποιου χρονοδιαγράμματος;

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 11:32