Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 16:13

Πετη Πέρκα: Οι Σκοπιανοί θέλουν την επαναλειτουργία του τραίνου Φλώρινα - Bitola

 Είμαστε σε καλή επαφή με Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία. Μας ενδιαφέρει ο άξονας 10 που συνδέει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που προς το παρόν δεν είναι στον

χάρτη των Διευρωπαϊκών αξόνων. Υπάρχει ενδιαφέρον από την Αλβανία να συνδεθεί με την Ελλάδα μέσω της Κρυσταλλοπηγής και είναι κάτι που το στηρίζουμε. Όπως και τα Σκόπια ενδιαφέρονται να συνδεθούν εκτός από την Ειδομένη και σύνδεση με Μπίτολα, εμείς έχουμε την υποδομή και χρειάζεται απλά να γίνει η σύνδεση.

Στο Ρότερνταμ μεταξύ 20-22 Ιουνίου έγινε η μεγαλύτερη σύνοδος της Ευρώπης (και της γύρω περιοχής/ έλαβαν μέρος χώρες όπως Αρμενία, Αζερμπαιτζάν, Γεωργία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Παλεστίνη κλπ.) με στόχο την ανάπτυξη του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και των επεκτάσεων του. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες και μελέτες, και φυσικά στην λήψη των αποφάσεων για όλα τα θέματα σχεδιασμού και δεν μπορεί να απουσιάζει από διαδικασίες στις οποίες είναι ενεργό μέλος. Είμαστε σε πολύ καλή επαφή με όλα τα γειτονικά μας Κράτη. Μας ενδιαφέρουν πρωτίστως οι δύο βασικοί άξονες που συνδέουν την χώρα μας με την υπόλοιπη Ευρώπη: Αυτοί είναι:

Ο άξονας Orient-East/Med που συνδέσει την χώρα μας με την Δυτική και Κεντρική Ευρώπη μέσω Βουλγαρία-Ρουμανίας. Ο άξονας αυτός είναι όλος σε Κοινοτικό έδαφος και φυσικά είναι τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου μεταφορών.

Ο άξονας που συνδέει την χώρα μας με την Δυτική και Κεντρική Ευρώπη μέσω Σκοπίων-Σερβίας (με διακλάδωση προς Κροατία). Αυτός είναι ο πρώην άξονας Χ (δέκα) και είναι στον επίσημο χάρτη που απεικονίζει την επέκταση του Διευρωπαϊκού Δικτύου στα Δυτικά Βαλκάνια.


Ακόμη, μας ενδιαφέρουν πολύ και οι παρακάτω άξονες που όλοι είναι στους χάρτες που απεικονίζουν την επέκταση του Διευρωπαϊκού Δικτύου στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία:
Ο άξονας Θεσσαλονίκη-Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή-Πόγραδετς-Τίρανα-Μαυροβούνιο
Ο οδικός άξονας Ηγουμενίτσα-Δυρράχιο-Μπαρ (Μαυροβούνιο)
Ο σιδηροδρομικός άξονας Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη σε συνδυασμό με την σιδηροδρομική Εγνατία και τις κάθετες συνδέσεις

Η σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινας-Μπίτολα έχει λειτουργήσει στο παρελθόν. Από πλευράς μας, έχουμε πρόσφατα ανακαινίσει τις αναγκαίες υποδομές και είμαστε έτοιμοι για την

επαναλειτουργία της γραμμής. Οι Σκοπιανοί εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία της σύνδεσης αυτής, και υπολογίζουν ότι πολύ σύντομα (μέσα στο 2017) θα έχουν ολοκληρώσει τα αναγκαία έργα στο δικό τους έδαφος.

πηγη:ypodomes.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 16:21