Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 08:08

Tι απάντησε ο Χ. Σπίρτζης στην βουλή για την χάραξη του κάθετου αξονα Πτολεμαϊδα Φλώρινα

Συζήτηση στη Βουλή (στις 18/7/2016) της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη σχετικά με τον οδικό άξονα Φλώρινας - Πτολεμαΐδας. Στο βουλευτή απάντησε ο υπ. υποδομών, μεταφορών και δικτύων κ. Χρ. Σπίρτζης

 

Αγαπητέ συνάδελφε, έχετε απόλυτο δίκιο για αυτά που συνέβαιναν στο παρελθόν. Οι επιλογές, οι καθυστερήσεις, η προχειρότητα, η έλλειψη σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων του παρελθόντος έχουν οδηγήσει δυστυχώς και τη Δυτική Μακεδονία σε ένα ιδιότυπο καθεστώς απομόνωσης που οδηγεί με τη σειρά του σε αντιαναπτυξιακή σκοπιμότητα –αν όχι υποχώρηση- τη στιγμή μάλιστα που η περιοχή είναι –ή έπρεπε να είναι- ένα από τα βασικά κέντρα διασύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και με την Ευρώπη και τα Βαλκάνια μέσω των υπόλοιπων αξόνων.

Αυτό που διαπιστώσατε και εσείς με την ερώτησή σας –και σας ευχαριστώ- μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε, επιτέλους, μια καθαρή απάντηση και να αλλάξει όλο αυτό το σκηνικό που είχαμε για τη Δυτική Μακεδονία.

Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να λυθεί.

Καταθέτω στα Πρακτικά, για να το έχετε, το έγγραφο της «Εγνατίας Οδού», το οποίο δείχνει τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον συγκεκριμένο δρόμο.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 μεταβιβάστηκε στην «Εγνατία Οδό ΑΕ» η αρμοδιότητα για τη μελέτη και κατασκευή του Άξονα «Όρια Νομών Λάρισας/ Κοζάνης-Κοζάνη-Φλώρινα-Νίκη» μήκους εκατόν είκοσι επτά χιλιομέτρων περίπου.

Το 2011 η «Εγνατία Οδός» διερεύνησε λύση μήκους πενήντα χιλιομέτρων περίπου, σύμφωνα με την οποία διατηρείται και βελτιώνεται η υφιστάμενη οδός. Στη συνέχεια, προτείνεται νέα χάραξη για τη διέλευση του όρους Βέρνου από ανατολικά και για τα τελευταία χιλιόμετρα προτάθηκε, επίσης, βελτίωση της πρόσφατα κατασκευασμένης Εθνικής Οδού. Η λύση αυτή παρουσιάστηκε στους τοπικούς φορείς τον Σεπτέμβριο του 2011.

Δώστε μου ένα λεπτό ακόμα, κύριε Πρόεδρε.

Στις 11 Ιουλίου 2013 εγκρίνεται η πρόταση χρηματοδότησης μελετών από τον τότε προϋπολογισμό των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και τον Αύγουστο του 2013 εγκρίθηκε η ματαίωση της προηγούμενης απόφασης.

Τον Δεκέμβριο του 2014 επανυποβάλλεται έγγραφο με πλήρη περιγραφή της λύσης στη νέα Διοίκηση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ακολούθως, τον Φεβρουάριο του 2015 η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διευκρινίζει ότι συμφωνεί τελικά με την προτεινόμενη από την «Εγνατία Οδό» λύση για τη χάραξη του Τμήματος «Πτολεμαΐδα-Φλώρινα».

Όλα αυτά αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τού πώς η Κεντρική Διοίκηση αντιλαμβανόταν μέχρι σήμερα τον σχεδιασμό για την υλοποίηση ενός έργου, χωρίς καμία προηγούμενη ή παράλληλη συνεννόηση με την περιφερειακή τοπική αυτοδιοίκηση, οδηγώντας τα έργα σε ένα αδιάκοπο «πήγαινε-έλα» με κατάληξη το βάλτωμά τους και τα χρόνια αδιέξοδα.

Τι έχουμε κάνει; Στις 28 Μαρτίου 2016 εγκρίθηκε χρηματοδότηση 800.000 ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος «4ο ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας 2012-2016» για τη χρηματοδότηση των μελετών του Οδικού Άξονα «Πτολεμαΐδα- Φλώρινα».

Στις 20 Μαΐου 2016 η «Εγνατία Οδός» απέστειλε στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας τη βελτιωμένη πρόταση νέας χάραξης δεκαεπτά χιλιομέτρων περίπου για το Τμήμα «Ξινό Νερό-Αμμοχώρι», η οποία διέρχεται πλήρως εκτός των λιγνιτωρυχείων της Βεύης, όπως ξέρετε, και των χαρακτηρισμένων περιοχών μεταλλειοκτησίας.

Τέλος, στις 31 Μαΐου η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας συμφώνησε οριστικά με τη νέα χάραξη των δεκαεπτά χιλιομέτρων.

Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου, για να μη σπαταλάω και τον χρόνο. Έχουμε κάνει και άλλες κινήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 08:12