Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 07:33

Μια απάντηση στον κ. Βενιζέλο | του Γιάννη Θεοφύλακτου

«Θεσμικό τρόμο» προκάλεσε στον κ. Βενιζέλο η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά τη συνάντηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη ότι «... το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του έχει αποδείξει ότι αφουγκράζεται τους πολίτες και τον σφυγμό της κοινωνίας».

Ε, όχι δα. Φαίνεται ότι ο διαπρεπής συνταγματολόγος έχει λησμονήσει βασικές αρχές του Συντάγματος. Σύμφωνα, λοιπόν, με το 1ο κιόλας άρθρο του Συντάγματος (§2): «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία».

Και ακόμη πιο ξεκάθαρα στο άρθρο 1§3: «Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Εθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα». Ειδικά, μάλιστα, στο άρθρο που θεμελιώνει τη δικαστική λειτουργία (άρθρο 26§3), ορίζει ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων «εκτελούνται στο όνομα του ελληνικού λαού».

Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε, για όσους άσκησαν τις συνταγματικές εξουσίες ερήμην του ελληνικού λαού στις προηγούμενες δεκαετίες και στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Και το παράδοξο; Οι εκπρόσωποι των εξουσιών (νομοθετικής, εκτελεστικής, δικαστικής, αλλά και δημοσιογραφικής και χρηματοπιστωτικής) ως άτομα πλούτισαν.

Αυτό, όμως, που εκπροσωπούσαν -είτε το κράτος είτε οι τράπεζες είτε τα ΜΜΕ- πτώχευσε. Τις εξουσίες τις άσκησαν μόνοι τους, τα πλούτη τα συσσώρευσαν μόνοι τους, τον... λογαριασμό, όμως, μας καλούν να τον πληρώσουμε εμείς! Ποια μεγαλύτερη απόδειξη υπάρχει ότι οι εξουσίες ασκήθηκαν ερήμην και σε βάρος του ελληνικού λαού;

Αυτοί και οι δομές εξουσίας τους «τρέμουν» τώρα που το «πράγμα έρχεται στη θέση του», δηλαδή οι συνταγματικές λειτουργίες ασκούνται σύμφωνα και όχι αντίθετα με τη θεσμική τους υπόσταση, σύμφωνα και όχι αντίθετα με όσα ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Και η δικαστική εξουσία είναι μία από αυτές, ιδίως ως ultimum refugium του πολίτη. Για να μην αναφερθώ και σε γενικές αρχές και ρήτρες του Δικαίου, οι οποίες ουσιαστικώς υποδεικνύουν στη δικαστική εξουσία να «αφουγκραστεί την κοινωνία», θεσπισμένες και σε βασικούς Κώδικες της νομοθεσίας, όπως η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη, τα συναλλακτικά ήθη, η αρχή της ηθικής απόδειξης κτλ. Ψιλά γράμματα, θα μου ξαναπείτε.

Ας καταλάβουμε, όμως, ότι ο «τρόμος» τους δεν είναι για την υπόσταση των θεσμών, αλλά για τις δομές εξουσίας που τόσα χρόνια έφτιαξαν, με τις οποίες είχαν ακυρώσει ουσιαστικώς τις κατά το Σύνταγμα και υπέρ του ελληνικού λαού λειτουργούσες εξουσίες. Και οι οποίες δομές τους βλέπουν τώρα ότι απειλούνται. Ο τρόμος τους είναι να μη λειτουργήσουν οι συνταγματικές εξουσίες όπως οφείλουν. Ο τρόμος τους είναι απέναντι στην κοινωνία και τον λαό.

*Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (Κοζάνης), δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και τα ΜΜΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 07:37