Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 17:27

Καστοριά: Να εγκαταλείψει τον "ολισθηρό δρόμο του ευτελούς κιβδηλοποιού και παραχαράκτη της Ιστορίας", κάλεσε την ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ

Επίτιμος δημότης Καστοριάς  ανακηρύχθηκε σήμερα από το δήμαρχο Ανέστη Αγγελή, και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την ακριτική πόλη στο πλαίσιο των εορτασμών για την 104η επέτειο απελευθέρωσης της Καστοριάς από τον Τουρκικό ζυγό.

 Στον κ. Παυλόπουλο επιδόθηκε και ο Θυρεός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από τον Περιφερειάρχη  Θεόδωρο Καρυπίδη.

« Με αισθήματα ευγένειας και σεβασμού στο πρόσωπο σας ανακυρήσουμε επίτιμο δημότη της πόλης μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο δημαρχιακό μέγαρο Καστοριάς, ο Ανέστης Αγγελής.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ως Επίτιμος Δημότης Καστοριάς, «σας δίδω την διαβεβαίωση ότι θα πράξω ότι μου αναλογεί για ν' ανταποκριθώ πλήρως στο θεσμικό και πολιτικό βάρος ενός τόσο τιμητικού τίτλου».

Σημείωσε ότι  «με εμπνέουν η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Καστοριάς για την υπεράσπιση των Εθνικών μας Δικαίων, με πρώτο εκείνο που αφορά την αδιαμφισβήτητη και αυταπόδεικτη, Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας».

 «Το μήνυμα αυτό -συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος - απευθύνω και προς την γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την οποία καλούμε να εγκαταλείψει τον ολισθηρό και καταστροφικό δρόμο του ευτελούς κιβδηλοποιού και παραχαράχτη τη Ιστορίας».

«Θέλουμε την ΠΔΓΜ στην ΕΕ αλλά υπό τον απαράβατο όριο της εγκατάλειψης των αλυττρωτικών βλέψεων μέσω του ονόματος». Μάλιστα τόνισε ότι «η ΕΕ θα πρέπει να προσέχει που δίνει πιστοποιητικά δημοκρατικότητας».

«Η τραγωδία συνέχισε ο κ. Παυλοπουλος έρχεται πριν η ιστορία του λαού πέφτει στην λησμονιά. Είμαστε όλοι μαζί στα μεγάλα θέματα όπως το μακεδονικό και είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε, χωρίς κανέναν συμβιβασμό, όλα όσα ιστορικώς μας ανήκουν». Κλείνοντας την αναφορά του στο θέμα επανέλαβε την ιστορική ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή λέγοντας « Σ' αυτό λοιπόν το πλαίσιο διατρανώνουμε, για μιαν ακόμη φορά, ότι, όπως είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική».

 

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε τους δεσμούς αίματος που τον ενώνουν με την Καστοριά και ανέφερε στοιχεία από το οικογενειακό του περιβάλλον όπου ο αδελφός της συζύγου του σκοτώθηκε κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και ετάφη στην Καστοριά.  

 

«Ο πρόεδρος περνά από κάθε τόπο της Ελλάδας και λαμβάνει τα μηνήματα της ιστορίας. Τούτος ο τόπος η Καστοριά είναι στην ακρη της Ελλάδας αλλά είναι η καρδιά της χώρας. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τις δυνάμεις μας, να μην αιθεροβατούμε αλλά στο μέτρο των δυνάμεων μας να πάμε την πατρίδα μακριά» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία της πόλης, την σημασία της κατά την διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων καθώς και στο ρόλο που έπαιξαν οι άνθρωποι της πόλης κατά την περίοδο του  Μακεδονικό αγώνα  που υπήρξε ο προάγγελος της τελικής απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό

 

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή όταν παρουσία του προέδρου της δημοκρατίας υπεγράφη το πρωτόκολλο αδελφοποίησης του δήμου Καστοριάς και του Δήμου Χάλκης (Ρόδου) προς τιμήν του πρώτου Έλληνα αξιωματικού του Αλεξάνδρου Διάκου που καταγόταν από το μικρό νησάκι   και που  σκοτώθηκε την πρώτη μέρα του Ελληνοιταλικού πολέμου στην Ζούζουλι Καστοριάς. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε στις 10.15 το πρωί την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς και αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων στην πλατεία Μακεδονομάχων. Στην συνέχεια κατευθύνθηκε σε ειδικό χώρο των επισήμων  στην λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου παρακολούθησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Επισκέφθηκε το μουσείο Μακεδονικού αγώνα και τέλος παρακάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος της πόλης Ανέστης Αγγελής.  

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ| ΣΠΥΡΟς ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 17:37