Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 01 Απριλίου 2017 21:15

Σταθάκης από την δυτική Μακεδονία: "Δεν υπέγραψα και δεν υπογράφω την σύμβαση παραχώρησης του ορυχείου τής Βεύης, θα πουληθούν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ"

του Σπύρου Κουταβα

Μιλώντας για την  απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και στις αναφορές που εμπεριέχονται  ως προς τα τέσσερα νέα ορυχεία της  Ελασσόνας, Δράμα,ς Βεύης Φλώρινας, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι μόνο η περίπτωση

του ορυχείου της βεύης θα μπορούσε να  έχει προοπτική και να προκηρυχθεί. Όμως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώπιον κατοίκων, συνδικαλιστών της ΔΕΗ, εργαζομένων, στελεχών της επιχείρησης και βουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα, ξεκαθάρισε ότι "δεν πρόκειται να υπογράψει σε καμία περίπτωση την σύμβαση παραχώρησης του ορυχείου της Βεύης στην εταιρία ΑΚΤΩΡΑ", δήλωσε ότι "δεν έγινε κανένας διαγωνισμός" και υπενθύμισε ότι "πρόκειται για διαδικασία που κληρονομήσαμε" και ότι το έργο "δόθηκε λίγες βδομάδες πριν πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση". «Δεν υπέγραψα και δεν υπογράφω μια σύμβαση που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν έγινε διαγωνισμός,  συγνώμη που το λέω αλλά είναι σαφές αυτό. Δεν υπέγραψα, δεν υπογράφω μια σύβαση που δεν έγινε με διαγωνιστική διαδικασία και δόθηκε λίγες βδομάδες πριν πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση όπως δόθηκε»Πρώτη φορά λέγεται δημόσια και με τέτοια έμφαση το "οχι" στην υπόθεση του ορυχείου της Βεύης.  Οπότε το πράγμα περιπλέκεται σε οτι αφορά το προτζεκτ Μελίτη που προωθεί ο Μανωλης Παναγιωτακης, μιας και ο παραχωρησιούχος της Βευης θα συμμετείχε στο προτζεκτ της κατασκευής νέας μονάδας.

Ο υπουργός κατά την διάρκεια της δευτερολογίας αναφέρθηκε στο θέμα του λιγνίτη και στις αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η ΔΕΗ η ακόμη και η περιοχή ενώ  δήλωσε ότι "θα υπάρξει  πώληση λιγνιτικών μονάδων" και ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι "δεν έχει καθοριστεί ακόμη ποιες μονάδες θα μπουν στον κατάλογο του πωλητηρίου", σημείωσε ότι όλα  θα γίνουν  με διάλογο ενώ άφησε ανοικτά δύο πράγματα. Τα "επενδυτικά σχήματα" που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην διαγωνιστική διαδικασία καθώς και το ύψος των χρημάτων που θα μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ. Τα δύο θέματα που άφησε ανοικτά ο υπουργός έχουν σημασία για το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση όταν κανείς από τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες δεν μπει στο παιχνίδι της εξαγοράς. Το απόσπασμα της ομιλίας του υπουργού: "Το ότι θα υπάρξει άνοιγμα στο πεδίο του λιγνίτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί, θα υπάρξει. Τώρα, ο τρόπος, η διαδικασία, οι επιλογές, τι θα περιλαμβάνει αυτό, εάν θα έχει παλιές μονάδες,  η μεσαίες,  εάν θα μπορούν να ανανεωθούν αυτές και ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να  έχει το επενδυτικό σχήμα που θα συμμετάσχει η  εάν θα είναι αρκετά τα χρήματα που θα πάρει η ΔΕΗ,  όλα είναι θέματα προς συζήτηση και καλούμαστε όλοι να συμμετέχουμε ώστε να καθοριστεί στο τέλος της ημέρας ότι αυτή η αλλαγή θα έχει αντίκτυπο που θα είναι θετικός για τον λιγνίτη και την ελληνική οικονομία". Οι παραπάνω αναφορές έχουν να κάνουν με το σχέδιο της κυβέρνησης να εμπλέξει στην εξαγορά των μονάδων και επιχειρηματικών μεριδίων εταιρίες που συμμετέχει το δημόσιο εκτός της ΔΕΗ η εταιρικά σχήματα που θα έχει δημιουργήσει η περιφέρεια και η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Απριλίου 2017 08:51