Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 22:51

«Η απελευθέρωση της ενέργειας γίνεται για την κερδοφορία του κεφαλαίου» δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την Κοζάνη

του Σπύρου Κουταβα

Στις εξελίξεις στο χώρο της Ενέργειας αναφέρθηκε  κατά την ομιλία του στην Κοζάνη ο  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπας.  Μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ,

 ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με το κουαρτέτο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε ανταγωνιστικούς ομίλους, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο της επιχείρησης» Διαπίστωσε ότι όλοι γνωρίζουμε ότι «η απελευθέρωση της ενέργειας γίνεται για την κερδοφορία του κεφαλαίου»  και όπως συμπλήρωσε  το ΚΚΕ αποκάλυψε από την αρχή, πως στόχος της απελευθέρωσης, δεν είναι η λαϊκή ευημερία, αλλά «η δημιουργία κερδοφόρων πεδίων τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των ομίλων που  λιμνάζουν και δεν μπορούν να επενδυθούν με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους».

Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο Λιγνιτικό λεκανοπέδιο της δυτικής Μακεδονίας ως απότοκο της πολιτικής της απελευθέρωσης που έχει ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, απολύσεις εργαζόμενων στις εργολαβίες, αύξηση της ανεργίας,  και απλήρωτους εργαζόμενους στη Δυτική Μακεδονία.  Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «δεν λειτουργεί ο ΑΗΣ Αμυνταίου, ότι υπολειτουργεί ο ΑΗΣ Καρδιάς», ενώ μετά την περσινή πυρκαγιά, «αποτελεί παρελθόν και ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας».  

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις  αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ «που αγγίζουν το 48,5%, στην εκτίναξη του ΕΤΜΕΑΡ από 30 λεπτά το 2010 σε 26 ευρώ το 2014 για κάθε 1000 κιλοβατώρες κατανάλωσης» και προειδοποίησε ότι «η κυβέρνηση μεθοδεύει νέες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ».  Αναφέρθηκε στις οφειλές προς τη ΔΕΗ, απ’ τη χαμηλή και τη μέση τάση, που φτάνουν τα 1,65 δισ. και αφορούν σε μεγάλο βαθμό χρέη των λαϊκών νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ, ενώ καυτηρίασε την πρακτική των κυβερνήσεων όπου το φθηνότερο «κοινωνικό τιμολόγιο» -που αφορά ομάδες ακραίας φτώχειας- να το μετακυλύουν  στους λογαριασμούς των υπόλοιπων λαϊκών οικογενειών, των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων καταναλωτών.

Ο γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για «ματωμένα πλεονάσματα» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων, που θα περιλαμβάνει «το ασφαλιστικό και το φορολογικό, με ανοιχτό το ενδεχόμενο του δημοσιονομικού κόφτη για το 2018 στην περίπτωση δεν πιαστούν οι στόχοι».  

Αναφέρθηκε στην παιδική φτώχεια που στα χρόνια της κρίσης όπου ενα στα δύο παιδιά  στερούνται ακόμα και τα πιο βασικά αγαθά, ενώ μίλησε «για μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα μας που οι οικογένειές τους αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους». Τέλος υπενθύμισε ότι «για όσους ακόμα δουλεύουν, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 μεικτά και για όσους είναι κάτω των 25 χρονών στα 511 ευρώ».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε ξεχωριστή αναφορά στις  ελληνοτουρκικές σχέσεις όπου διαπίστωσε ότι  «η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα και την προκλητικότητά της» και ότι η Τουρκία με συνευθύνη του ΝΑΤΟ «έχει γκριζάρει το μισό Αιγαίο, όπου με προκλητικό τρόπο αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως προβλέπονται από τη Διεθνή Συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας».

Έκανε έκκληση λέγοντας  «ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή και ετοιμότητα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα» την οποία συνέδεσε με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά και τις επιδιώξεις της Τουρκίας για διεύρυνση των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο. 

πηγη:ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 22:57