Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017 11:20

Γ. Ντζιμάνης: Είναι η ώρα για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας

Ο Γιώργος Ντζιμάνης πιστεύει ότι έχουμε την καλύτερα μορφωμένη γενιά όλων των εποχών και ότι με την εξιδεικευμένη γνώση που διαθέτει, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το εισιτήριο για την ανάπτυξη της χώρας και πιστεύει ότι μετά τη ραγδαία μείωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ η ΠΕ Κοζάνης χρειάζεται ένα γενναίο επιχειρησιακό σχέδιο οικονομικής στήριξης.

Με την ιδιότητα και τη γνώση τού πρώην υψηλόβαθμου αξιωματικού του στρατού ξηράς, δηλώνει ότι για να μιλήσουμε για μείωση θητείας θα πρέπει να εκτιμήσουμε την απειλή που δεχόμαστε, να δούμε τη διάταξη και τη σύνθεση των δυνάμεων μας και πόσο αντέχουμε οικονομικά να διαθέτουμε μόνιμες ή όχι ένοπλες δυνάμεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ντζιμάνη στον Σπύρο Κουταβά για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων:

Τα τελευταία χρόνια νέοι με επιστημονικές γνώσεις προσπαθούν να μείνουν στο τόπο τους σε δραστηριότητες γύρω από το πρωτογενή τομέα, ως αγρότες και κτηνοτρόφοι. Τα θεσμικά εργαλεία ή κίνητρα της Πολιτείας αρκούν; Τι θα μπορούσε να γίνει ως επιπλέον κίνητρο για όλους αυτούς;

«Από τη δεκαετία του 1990 παρατηρείται στη χώρα μας φυγή του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, το λεγόμενο brain drain.

Κύριος λόγος αυτής της αιμορραγίας είναι η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, λόγω του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η αντίληψη ότι οι Έλληνες σπουδάζουν πολύ, δεν ισχύει, διότι στις ηλικίες από 25 έως 64 ετών οι πτυχιούχοι στην Ελλάδα είναι 25% έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι 27,1%.

Η μικρή έστω ανάσχεση αυτού του ρεύματος φυγής και η εκδήλωση ενδιαφέροντος, νέων υψηλού μορφωτικού επιπέδου, για τον πρωτογενή τομέα είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, διότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την παραγωγική μας ανασυγκρότηση και τη δημιουργία εθνικού πλούτου.

Έχουμε την πιο μορφωμένη νέα γενιά όλων των εποχών και αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Αυτή θα αλλάξει το αδιέξοδο παραγωγικό μας μοντέλο και θα μας πάει στην οικονομία της γνώσης, που σημαίνει προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία και μεγαλύτερη ζήτηση για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Τα εφόδια και κίνητρα που έχει δώσει μέχρι στιγμής η πολιτεία όπως (ΦΠΑ 13% στα εφόδια, το πρόγραμμα νέων αγροτών κλπ) είναι ικανοποιητικά όμως χρειάζονται να γίνουν και άλλα όπως:

-Σχέδιο αγροτικής ανασυγκρότησης με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με στόχο τη βελτίωση της αυτάρκειας και την παραγωγή επωνύμων ΠΟΠ, και ΠΓΕ προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

-Εθνική στρατηγική για τα εθνικά μας προϊόντα με συμπράξεις, συνεργασίες και clusters για εξασφάλιση ποσοτήτων και προώθηση μεστή στήριξη εθνικού brand name.

-Δημιουργία σύγχρονων και ισχυρών συνεταιρισμών.

-Εκπόνηση σύγχρονων περιφερικών προγραμμάτων με καινοτόμα και εξωστρεφή μοντέλα περιφερειακής ανάπτυξης.

Πέρα από αυτά οι νέοι αγρότες πρέπει να διεκδικήσουν πράγματα έτσι ώστε η ανάπτυξη να έρθει από κάτω και να έχει αντίκρισμα στην κοινωνία».

Εάν σας δινόταν η δυνατότητα να διαχειριστείτε 100 εκατ. ευρώ από το ταμείο δημοσίων επενδύσεων σε ποιο τομέα της ΠΕ Κοζάνης και για ποιους λόγους θα επενδύατε ή θα κατευθύνατε αυτή την χρηματοδότηση;

«Εάν είχα να διαχειριστώ ένα τέτοιο ποσό δεν θα το επένδυα σε ένα μόνο τομέα αλλά σε περισσότερους και με ιεράρχηση.

Θα ενίσχυα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες χτυπήθηκαν βάναυσα από τις πολιτικές που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και έχουν την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και με την ενίσχυσή τους θα δημιουργούσα νέες θέσεις εργασίας και θα έδινα μία ανάσα στην περιοχή που έχει τους περισσότερους ανέργους πανελλαδικά.

Θα έκανα έργα υποδομής για τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, όπως το αρδευτικό του βόρειου τομέα της λίμνης Πολυφύτου, διότι με τη μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ έχουν παραμεληθεί.

Θα ενίσχυα τον κάθε μορφής τουρισμό διότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τις δυνατότητες της περιοχής».

Ποια η γνώμη σας, να αυξηθεί η να μειωθεί η στρατιωτική θητεία; Τι πρέπει να γίνει με τα στρατόπεδα που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας;

«Μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, Ουκρανία Μέση Ανατολή Λιβύη, αποτελούμε τη μοναδική πηγή σταθερότητας. Με δεδομένο αυτό η απάντηση για την αύξηση ή τη μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι συνάρτηση εκτίμησης πολλών παραγόντων. Η θητεία θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μας παρέχει ικανό αριθμό εκπαιδευμένου προσωπικού για την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων ώστε να αντιμετωπισθεί κάθε εκτιμώμενη απειλή και να εξασφαλισθούν τα σύνορά μας. Άρα για να μιλήσουμε για θητεία θα πρέπει να εκτιμήσουμε την απειλή να σχεδιάσουμε για την αντιμετώπισή της, να δούμε τη διάταξη και τη σύνθεση των δυνάμεων μας και να δούμε πόσο αντέχουμε οικονομικά για μόνιμες ή όχι ένοπλες δυνάμεις.

Τώρα όσον αφορά τα στρατόπεδα της Δυτικής Μακεδονίας, αυτά δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν ανάγκες άλλης εποχής και με άλλη δομή δυνάμεων. Απαιτείται ένα νοικοκύρεμα ώστε να λειτουργήσουν τα απολύτως αναγκαία. Όσα στρατόπεδα βρίσκονται εντός του αστικού ιστού και δεν εξυπηρετούν επιχειρησιακές ανάγκες πρέπει να παραχωρηθούν στους ενδιαφερόμενους σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την αξιοποίηση της περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων. Τέτοιο παράδειγμα στην περιοχή είναι το στρατόπεδο Μακεδονομάχων στην Κοζάνη, το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο Κοζάνης και στη διαδικασία συνέβαλα και εγώ στο μέτρο που μου αναλογεί».

Στην ΠΕ Κοζάνης παρότι έχουμε την παρουσία της ΔΕΗ, η ανεργία κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά πολύ πάνω από το πανελλαδικό μέσο όρο. Τι φταίει για αυτό; Μπορεί να αλλάξει κάτι;

«Πράγματι στην ΠΕ Κοζάνης έχουμε την υψηλότερη ανεργία. Αυτό οφείλεται στις λάθος πολιτικές χωρίς καμία μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την τύχη της περιοχής τη μεταλιγνιτική περίοδο και στη σταδιακή μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Για την αναστροφή αυτής της κατάστασης πρέπει να εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης για τη μεταλιγνιτική περίοδο το οποίο στην τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση να ρίξει το ειδικό βάρος όχι στις κεφαλαιακές ενισχύσεις αλλά στις φορολογικές παρεμβάσεις που θα ενθαρρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή με ειδική πρόβλεψη στον αναπτυξιακό νόμο. Επίσης στα αποκατεστημένα εδάφη των ορυχείων, που δεν είναι αρκετά εύφορα πέραν των αρωματικών φυτών που θα καλλιεργηθούν, μπορούν να γίνουν αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, με τη συμβολή της ΔΕΗ, για τη λειτουργία θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας».

 

πηγη: © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017 12:03