Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2011 02:22

Θυελλώδης συνεδρίαση στο ΠΑΣΟΚ - Π. Κουκουλόπουλος: "Αδειάσετε τις τράπεζες και γεμίσατε τις πλατείες"

Θυελλώδης συνεδρίασγ στο ΠΑΣΟΚ - Π. Κουκουλόπουλος: Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθη η μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, με τη συμμετοχή πάνω από 80 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο το Μεσοπρόθεσμο. Πέντε κορυφαίοι υπουργοί ενημέρωσαν τους βουλευτές, οι οποίοι κατέθεσαν τον προβληματισμό και τις ενστάσεις τους.

 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "δεν έχουμε αποτύχει", αν και ανέφερε αστοχίες αλλά και καθυστερήσεις. Πρόσθεσε ότι για να πάρουμε την 5η δόση πρέπει να δείξουμε ότι κάνουμε κάτι, ενώ έκανε λόγο και για πιέσεις που ασκούνται, ώστε η χώρα να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

"Εισφορά αλληλεγγύης, ύψους 3% επί του γενικού εισοδήματος", φέρεται να πρότεινε, προ ολίγων ημερών ο Πρόεδρος της Βουλής, ως εναλλακτική πρόταση, ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο και να μην εξισωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και σε αυτήν την πρόταση αναφέρθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Η εισήγηση του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν μαραθώνια (διήρκεσε 2,5 ώρες) και κατόπιν πήραν το λόγο οι βουλευτές.

Ιδιαιτέρως αιχμηρή ήταν η Βάσω Παπανδρέου, η οποία- σύμφωνα με πληροφορίες- είπε ότι "όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία". Απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών, τόνισε: "Όταν σου είπα να πάρεις μέτρα το Νοέμβριο του 2009 με αντιμετώπισες σαν ΟΥΦΟ. Δεν υπάρχει σχέδιο, αυτά που κάνετε έχουν κοντά ποδάρια". Που είναι οι μηνύσεις σε κερδοσκόπους, διερωτήθη, και πρόσθεσε, κατά πληροφορίες: "Αφήστε τα κόλπα με τα opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας". Τέλος κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να πει την αλήθεια στον κόσμο, πως το βιοτικό επίπεδο θα πέσει κατά 30%.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων: "Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν τον λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά".

Από την πλευρά του, ο Π. Κουκουλόπουλος σημείωσε: "Αδειάσετε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσατε τις πλατείες". "Αν ο απολογισμός είναι το σποτ, τότε έχετε χάσει την πραγματικότητα", πρόσθεσε.

Ο Κ. Γείτονας αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς το ως "προθάλαμο εκλογών". Επίσης είπε ότι πρέπει να γίνει "αναπτυξιακή αντεπίθεση", ενώ επιπλέον εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και αυτό φαίνεται από τις ανακοινώσεις της Κυριακής όπου "αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ, κάνετε καταστολή".

Ο Π. Κουρουμπλής, σημείωσε ότι "κανείς δεν θα υπέγραφε τη δανειακή σύμβαση που υπογράψατε", υποστηρίζοντας ότι "διευρύνει το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης". Ο Α. Μακρυπίδης επισήμανε ότι "η ανάπτυξη έπρεπε να είχε έρθει χθες".

Η Ελ. Παναρίτη ζήτησε να μάθει για το πως θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα λάβουμε άλλα μέτρα, συμπληρώνοντας ότι "η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι ως πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία εξασφαλίζεται με δομικές αλλαγές και όχι με την λήψη μόνο δημοσιονομικών μέτρων".

Ο Μ. Κατρίνης φέρεται να είπε: "Ζητάτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει τις ευθύνες της, πρέπει πρώτα οι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Ο πρωθυπουργός, αν θέλει να σώσει την χώρα, πρέπει να ομολογήσει ότι η κρίση υπερβαίνει τη μία παράταξη φέρεται να είπε, ο Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Επίσης επέκρινε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι με περισσή αλαζονεία "ήλθε εδώ να ανακοινώσει νέα μέτρα, χωρίς αυτοκριτική".

"Να σταματήσουμε να φορολογούμε τις χρόνια κατατρεγμένες στρατιές. Η φαυλότητα και η κομματοκρατία προσβάλλουν τις σχέσεις μας με την κοινωνία, ενώ υπάρχει έπαρση αυθεντίας", φέρεται να είπε ο κ. Μίχος.

"Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζαμε και στραβά αρμενίζουμε", είπε ο Εκ. Νασιώκας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί τον Οκτώβριο του 2009.

"Το αποτέλεσμα σήμερα είναι οι πλατείες με αγανακτισμένους και αποπροσανατολισμένους ανθρώπους. Και το δεύτερο με ανησυχεί περισσότερο από το πρώτο", είπε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο Χρήστος Μαγκούφης επανέφερε την πάγια πρότασή του για τη δημιουργία "σταθερής κυβερνητικής δομής", με υπουργεία που δεν θα αλλάζουν και προς τούτο είπε ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία, μαζί με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων. Επίσης τάχθηκε κατά της κατάργησης υπηρεσιών όπως το ΙΓΜΕ και το ΕΘΙΑΓΕ.

Η Τόνια Αντωνίου φέρεται να σημείωσε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής και εξήγησε γιατί το "Μνημόνιο 2" θα αποτύχει, όπως το "Μνημόνιο 1". Και πρόσθεσε ότι "το πρόβλημά μας, η χρεοκοπία, έπρεπε να είναι το όπλο μας". Κατέληξε δε λέγοντας ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, χρειάζεται πολιτική νομιμοποίηση.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης είπε ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στο αν με την ψήφιση ή μη του Μεσοπρόθεσμου σώζεται η χώρα ή χρεοκοπεί, αλλά αν το πρόγραμμα εφαρμοζόμενο θα σώσει την χώρα.

Δεν παρουσιάζεται πρόγραμμα με προοπτικές ανάπτυξης, ανέφερε, ο Θανάσης Παπαγεωργίου και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές, γιατί αυτές δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το χρέος το οποίο πλέον θα κατέχουν κράτη και όχι ιδιώτες και αυτό ενέχει τον κίνδυνο ομηρίας της Ελλάδας.

Από την μεριά του ο Νίκος Ζωίδης εκτίμησε ότι έχουμε φθάσει στο σημείο στο οποίο η επίτευξη των στόχων που είναι συγκεκριμένοι, όπως το Μεσοπρόθεσμο και η 5η δόση, (ενδέχεται) να γίνουν θρυαλλίδα κοινωνικών εκρήξεων.

Δεν προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις, παίρνουμε μόνο μέτρα είπε η Σοφία Γιαννακά, προσθέτοντας ότι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος για την πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα και είπε ότι δεν μπορεί εξαιτίας αποτυχημένων πολιτικών να παίρνουμε συνεχώς μέτρα που τα πληρώνουν τα ίδια κοινωνικά στρώματα.

Ζητάτε να στηρίξουμε, όχι μόνο να ψηφίσουμε και να πάμε να κρυφτούμε, αλλά να επιχειρηματολογήσουμε ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πέμυ Ζούνη, η οποία πρόσθεσε ότι "η αξιοπιστία μας έχει χαθεί".

Αναφερόμενη στις αποκρατικοποιήσεις, η Χρύσα Αράπογλου έφερε ως παράδειγμα την ΕΥΑΘ της οποίας τα έσοδα της πενταετίας θα είναι ίσα με την τιμή πώλησή της «αύριο το πρωί» και πρότεινε να τιτλοποιηθούν τα κέρδη της επόμενης δεκαετίας.

Σχοινοβατούμε και η κοινωνία κι εμείς χωρίς δίχτυ ασφαλείας και αυτό είναι όχι άλλα βάρη, όχι άλλες περικοπές, όχι περαιτέρω ακύρωση της αξιοπρέπειας του φτωχού, όχι άνιση κατανομή των βαρών, είπε ο Γιάννης Βούρος.

Η Μαρία Θεοχάρη τάχθηκε κατά της εξίσωσης στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ενώ διερωτήθηκε αν πέρυσι το διακύβευμα ήταν "σωτηρία ή χρεοκοπία", φέτος ποιο είναι το διακύβευμα;

Ο κ. Αμοιρίδης επέκρινε τον κ. Παπακωνσταντίνου και ρώτησε "τι άλλαξε μετά τους πανηγυρισμούς της 25ης Μαρτίου" και πως εξηγείται ο πανικός για την 5η δόση που μετά είπαμε ότι εξασφαλίστηκε. Διερωτήθηκε επίσης αν "το 30% εδώ μέσα, πιστεύει σε αυτό που πάμε να κάνουμε".

Ποια ήταν τα λάθη που κάναμε στο 1ο Μνημόνιο και τι θα αποτρέψει ένα 3ο Μνημόνιο, ανέφερε η Χαρά Κεφαλίδου προσθέτοντας ότι ο χώρος μας είναι μακριά από τις λογικές και τις προσεγγίσεις της τρόικας και γι’ αυτό το Μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά.

"Κόκκινη γραμμή για μένα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και τα «νερά» που πρέπει να μείνουν στον έλεγχο του κράτους" ανέφερε ο Βασίλης Γιουματζίδης.

Απώλεια της αξιοπιστίας των πολιτικών διαπίστωσε ο Χρήστος Κατσούρας, τονίζοντας ότι χρειάζεται σύγκλιση και συναίνεση και "αν δεν μπορεί να γίνει αυτό να πάμε σε εκλογές".

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τη μείωση του αφορολόγητου, μετά τις αντιδράσεις υπουργών.Το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο με μείωση των συντελεστών.

Την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, θα συνέλθει, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, το υπουργικό Συμβούλιο σε τακτική συνεδρίαση, προκειμένου να εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την Οικονομία 2012-2015.

Παραλλήλως, μετατέθηκε για το απόγευμα της Τετάρτης η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επειδή τράβηξε σε μάκρος η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του κυβερνώντος κόμματος.

πηγή: nooz.gr


Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 01:04