Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 12:58

O Γιώργος Ντζιμάνης για την τροπολογία του Ειδικού τιμολογίου της ΔΕΗ που ψηφίζεται σήμερα στην βουλή

Κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα 17 Ιανουαρίου, η τροπολογία του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, και αφορά τη διαμόρφωση Ειδικού Τιμολογίου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κάνοντας πράξη τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας τον Ιούλιο του 2017.

Στο πλαίσιο συζήτησης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις», αναμένεται να γίνει δεκτή η τροπολογία- προσθήκη που προβλέπει κλιμακωτή έκπτωση στη χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι κάτοικοι, ως αντισταθμιστικό όφελος για τη χρόνια επιβάρυνση που έχει δεχθεί η περιοχή από τη λιγνιτική δραστηριότητα.

Από την εφαρμογή του μέτρου θα ωφεληθούν πάνω από 140 χιλ. νοικοκυριά (133 χιλ. στη Δυτική Μακεδονία). Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μαξιλάρι ασφαλείας 5%, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις αύξησης της κατανάλωσης και νέων συνδέσεων τα επόμενα χρόνια.

Η έκπτωση των 42 ευρώ/MWh αντιστοιχεί σε έκπτωση της τάξης του 27% στο σύνολο του λογαριασμού (ή 45% επί του ανταγωνιστικού τιμολογίου της ΔΕΗ) για καταναλώσεις έως 1.600 KWh το τετράμηνο, που είναι η κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού.

 

 

Η τροπολογία με αριθμό 1444/167 16.1.2018, είναι η ακόλουθη:

«Χορήγηση ενίσχυσης σε οικιακούς καταναλωτές λόγω επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα».

1.Παρέχεται ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα, η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 42 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), επί της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι της ανωτέρω ενίσχυσης είναι οι οικιακοί πελάτες εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της ΠΕ Αρκαδίας.

  1. Με κοινή υπουργική απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζονται το ακριβές ποσό της ενίσχυσης, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησης τη, ο χρόνος εκκαθάρισης, τυχόν κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης, τυχόν ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, συστήνεται ειδικός λογαριασμός, ορίζεται ο διαχειριστής του λογαριασμού αυτού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την χορήγηση της ενίσχυσης θέμα».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 13:01