Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011 22:49

Κυβέρνηση Βενιζέλου με πρωθυπουργό Παπανδρέου

ο Τάσος Τέλλογλουτου Τάσου Τέλλογλου

Η τοποθέτηση του Βαγγέλη Βενιζέλου στη θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής μέρας και των διαβημάτων των βουλευτών που παραιτήθηκαν αλλά και εκείνων που ζήτησαν την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αλλά ήταν και αποτέλεσμα της γενικότερης έλλειψης νομιμοποίησης του ΓΑ Παπανδρέου όπως έδειξαν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Χθες το βράδυ ο Βενιζέλος στο κεντρικό δελτίο του Mega αποκάλυψε ότι ο ίδιος πρότεινε τον κ Παπαδήμο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Για να «στείλει ένα μήνυμα» στους εταίρους μας η κυβέρνηση. Ο Παπαδήμος αρνήθηκε και το υπουργείο έμεινε στον Βενιζέλο που δεν το ήθελε. Ο ίδιος ο Βενιζέλος προσδιόρισε ως το κέντρο της πολιτικής του την επίτευξη μιας συναίνεσης γύρω από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο Βενιζέλος είναι ίσως, με την εμπειρία του, ο ιδανικότερος να διαχειριστεί αυτό το κεφάλαιο. Αλλά ο ίδιος γνωρίζει ότι τα περιθώριά του δεν είναι μεγάλα.

Τι μπορεί να κάνει καλύτερα ο Βενιζέλος; Να συνδιαλέγεται κατ αρχήν με τους παράγοντες της αγοράς για τον τρόπο που θα εφαρμοστούν κάποια μέτρα πριν τα ανακοινώσει. Διατηρώντας τον Σαχινίδη στο γενικό λογιστήριο ο Βενιζέλος επιμένει σε μια πολιτική περικοπών αν και ο ίδιος ομολόγησε ότι το διεθνές πρότυπο είναι 2/3 περικοπές και 1/3 φόροι. Ο Βενιζέλος όπως ο Παπανδρέου πρέπει τώρα να καταστρέψει ένα μέρος του κράτους που συνέβαλε να οικοδομηθεί. Σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και την είσπραξη των φόρων. Από εκείνους που έχουν και κατέχουν. Από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν. Η πολιτική νομιμοποίηση των μέτρων θα κερδίζει έδαφος όσο συγκεντρώνονται φόροι από εκείνους που έχουν μεγαλύτερη φορολογική δυνατότητα . Ο Βενιζέλος έχει άποψη και μάλιστα ισχυρή για τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Αλλά και ο Βενιζέλος όπως και ο Παπακωνσταντίνου θα κριθεί από τα «πόσα ποντίκια πιάνει η γάτα».

Έχει και μια άλλη δουλειά ο πολιτικός από τη Θεσσαλονίκη: Να πείσει τους εταίρους μας ότι μπορεί να «πουλήσει» στους Έλληνες τους όρους για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Αυτό θα είναι το πιο δύσκολο. Ο Βενιζέλος θα πρέπει να πείσει ότι ΟΛΗ η κυβέρνηση, της οποίας την ευθύνη δεν έχει, διαχειρίζεται σωστά το πολιτικό κεφάλαιο των μεγάλων δανείων. Για αυτό θα χρειαστεί τον κ. Παπαδήμο αλλά και αρκετό από το δικό του ταλέντο.

 

πηγή: protagon.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011 22:52