Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 16:04

Ζ. Ζάεφ: Η συμφωνία δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή

Η συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ δημιουργεί μια "νέα πραγματικότητα" στην περιοχή, είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, κατά την ομιλία του στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας,

στους Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας.

Αρχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Ζάεφ ευχήθηκε "καλή τύχη" και σημείωσε: "Θέλω να επικαλεστώ αποφθέγματα του Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη: Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε αν δεν έχεις θάρρος. Το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία και η ελπίδα είναι όνειρο όταν είσαι ξύπνιος. Τα αποφθέγματα αυτά μαρτυρούν ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, τόλμη και ελπίδα".

Δήλωσε υπερήφανος για την επίτευξη συμφωνίας και τόνισε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να μετακινήσει βουνά.

"Όταν πολλοί είχαν αμφιβολίες, εμείς επιβεβαιώσαμε ότι αυτό είναι δυνατόν" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: "Σήμερα θέτουμε ένα τέλος σε ένα πρόβλημα, τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές που ύψωναν τείχος και επιδείνωναν τις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε πολλά σημαντικά πράγματα. Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας".

Για τη συμφωνία επισήμανε ότι "αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών και πρωτοβουλίες, οι οποίες με σιγουριά θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών των δύο χωρών. Οικοδομούμε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι κι αυτό θα είναι για το καλό των πολιτών των δύο χωρών. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο, στον οποίο πρέπει ο ένας να ζει για τον άλλον. Από κοινού να οικοδομούμε τα θεμέλια αμοιβαίας φιλίας και κοινών προσπαθειών για την κυριαρχία της ειρήνης και της δημοκρατίας" .

Ο κ. Ζάεφ τόνισε την ανάγκη "να ανοίξουν τα σύνορα συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη για να μην υπάρχουν ανταγωνισμοί και εντάσεις".

Επικαλέστηκε, μάλιστα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που είπε ότι "ενωμένοι επιβιώνουμε, διαιρεμένοι καταρρέουμε".

Υπογράμμισε ότι "με τη σημερινή υπογραφή έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας στον οικονομικό τομέα, στο εμπόριο και τις επενδύσεις", καθώς, όπως είπε "από την αυτοαπομόνωση καμία χώρα δεν είχε όφελος".

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απευθύνθηκε και σε όλους όσοι έχουν αντιρρήσεις για τη συμφωνία και τους έστειλε το μήνυμα ότι "οι πολίτες των δύο χωρών επιθυμούν την ειρήνη, τη δημοκρατία, την κυριαρχία του δικαίου και της ελευθερίας".

Επισήμανε ότι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, αλλά να το κάνουν με ευρωπαϊκό τρόπο.

Τάχθηκε, επίσης, κατά του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας και είπε ότι οι λαοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ "πρέπει να ξεφύγουν από το παρελθόν και να κοιτάξουν το μέλλον".

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ που έφτασε με σκάφος, μέσω της Μεγάλης Πρέσπας, στους Ψαράδες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, ήταν έκδηλα συγκινημένος και στη διάρκεια της υποδοχής από τον Έλληνα πρωθυπουργό και στην ομιλία του και το έδειξε και όταν αγκάλιασε τον Αλέξη Τσίπρα και του πρόσφερε τη γραβάτα που φορούσε.

Ο κ. Ζάεφ ευχαρίστησε τον γ.γ. του ΟΗΕ, τον ειδικό απεσταλμένο Μάθιου Νίμιτς και την Ε.Ε. "για τη βοήθεια που πρόσφεραν ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία".

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 16:06