Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 16:03

Περιοδεία Λ. Αυγενάκη στην Φλώρινα: "δεν θα ψηφίσουμε την συμφωνία εάν έρθει στην Βουλή"

φωτ απο εφ Πτολεμαίος φωτ απο εφ Πτολεμαίος

του Σπύρου Κουταβα

Την ρητή δέσμευση τής ΝΔ ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσει την συμφωνία όταν έρθει στην βουλή των Ελλήνων» επανέλαβε ο γραμματέας Πολιτικής επιτροπής  του κόμματος, Βουλευτής Ηρακλείου  Λευτέρης  Αυγενάκης που ως επικεφαλής  κλιμακίου της ΝΔ επισκέπτεται σήμερα την Φλώρινα.

« Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την συμφωνία καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης και υπογράμμισε ότι «δεν θα ψηφίσουμε την συμφωνία» όταν έρθει στις ελληνικό κοινοβούλιο  υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με τα κείμενα στα οποία έχουν δεσμευτεί και δύο πλευρές «η κύρωση της πρέπει να γίνει χρονικά μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018».

Δήλωσε ότι «οι 153 βουλευτές του Τσίπρα Καμένου έχουν βαρύτατες ευθύνες, γιατί δεσμεύον την Ελλάδα σε δεδικασμένα που είναι δύσκολο να ανατραπούν, δεσμεύουν την Ελλάδα σε μια συμφωνία που θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα».  Υπογράμμισε ότι η συμφωνία «συνιστά μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση» οτι περιλαμβάνει υποχωρήσεις «από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις» και κατέληξε ότι «είναι μια προκλητική συμφωνία που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο μέλλον» .

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε λεπτομερώς σε ορισμένες πλευρές της συμφωνίας επισημαίνοντας  ότι  η αποδοχή της γλώσσας και εθνότητας «συνιστά ανήκουστη υποχώρηση της χώρας»,  στην  διευθέτηση των εμπορικών από επιτροπή που μετατίθεται στο μέλλον, «στην παραχώρηση της χρήσης των σημερινών κωδίκων που καθιστά το erga omnes  άνεργό». Επίσης ότι «αναγνωρίζεσαι για πρώτη φορά η δήθεν μακεδονική εθνότητα και δήθεν μακεδονική γλώσσα».

Χαρακτήρισε ως προκλητικό γεγονός ότι προβλέπεται σύσταση κοινής επιτροπής που θα ασχοληθεί με την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών στα βιβλία και αναρωτήθηκε εάν «θα δεχθούμε να απαλειφθούν τα λεγόμενα και οι περιγραφές της Πηνελόπης Δέλτα και οι αναφορές από τα βιβλία της ιστορίας στον μακεδονικό αγώνα και στον Παύλο Μελά».

Στο ερώτημα του ΑΠΕ ΜΠΕ  ενδεχομένως ως κυβέρνηση η ΝΔ εάν θα φέρει προς κύρωση την συμφωνία στην βουλή και εάν θα την ψηφίσει, ο κ. Αυγενάκης απάντησε ότι «είναι υποχρεωτικό  να έρθει για κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο, και διευκρίνισε ότι  εμείς θα δώσουμε την μάχη μας όπως κάναμε και πριν και κάνουμε και τώρα έτσι ώστε να αποτραπούν σημεία στα οποία ομολογουμένως έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα με την υπογραφή της». Στο ενδεχόμενο αυτού του σεναρίου άφησε ανοικτό  «τον χρόνο, τον τρόπο και την διαδικασία που θα έρθει όταν με το καλό έρθει στην βουλή», ενώ διευκρίνισε ότι «θα αξιοποιήσουμε όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεση μας».

Για τα δημοσιεύματα της γερμανικής FAZ σημείωσε ότι η θέση της ΝΔ δεν έχει αλλάξει «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε μιλά με άλλη γλώσσα στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό και ότι την θέση της ΝΔ δεν την διαμορφώνει κανένα μμε άλλης χώρας».   

«Έρχεστε στην πόλη μας σε μια περίοδο που πενθούμε» δήλωσε με έμφαση ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Λ. Αυγενάκη στην Μητρόπολη Φλώρινας και ζήτησε της στήριξη του ώστε να αλλάξει η συμφωνία.  

Νωρίτερα συναντήθηκε με τον δήμαρχο Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο, ενώ το μεσημέρι ο Λευτέρης Αυγενάκης και το κλιμάκιο τής ΝΔ αποτελούμενο από τον  Αν. Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βουλευτή Φλώρινας  Γιάννη  Αντωνιάδη, Βουλευτή Πέλλας  Γιώργου Καρασμάνη, Αν. Τομεάρχη Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων – Βουλευτή Καστοριάς  Μαρία Αντωνίου, Τομεάρχη Οικονομικών – Βουλευτή Ημαθίας  Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Τομεάρχη Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Βουλευτή Καβάλας  Νίκο Παναγιωτόπουλο, συναντήθηκαν με την διοίκηση του ΕΒΕ Φλώρινας. Στην συνέχεια  επισκέφθηκαν τους Ψαράδες Πρεσπών όπου πραγματοποίησαν συνάντηση με το δήμαρχο Παναγιώτη Πασχαλίδη και τους φορείς της περιοχής.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 13:17