Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 11:30

Το Vetonews ζήτησε την γνώμη των δέκα βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας για την τραγωδία στο Μάτι Αττικής. Που καταλογίζει ευθύνες η βουλευτής της ΝΔ Καστοριάς Μαρία Αντωνίου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με αφορμή την τραγική εξέλιξη της φωτιάς στο Μάτι Αττικής όπου θρηνήσαμε πάνω απο 86 νεκρούς το vetonews ζήτησε απο τους

δέκα βουλευτές που εκπροσωπούν την Δυτική Μακεδονία στο Ελληνικό κοινοβούλιο

να απαντήσουν γραπτώς σε τέσσερα ερωτήματα που θεσαμε. Δημοσιεύουμε τις απαντήσεις της βουλευτή Καστοριάς  της ΝΔ κ. Μαρίας Αντωνίου.

  1. Από την έως τώρα ενημέρωση που έχετε ένα ελεύθερο δικό σας σχόλιο για την πολύνεκρη τραγωδία στην Αττική.

Το δράμα και η τραγωδία που βιώσαμε όλες αυτές τις μέρες είναι ένα βάρος που σηκώνει όλη η Ελλάδα, το σηκώνουμε όλοι μας. Καθένας μας βλέπει να καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους, τα πρόσωπα αυτής της πρωτόγνωρης τραγωδίας.  

Η ΝΔ και ο Πρόεδρός μας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στάθηκε απέναντι στην ελληνική κοινωνία με ειλικρίνεια και με υπευθυνότητα.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή κάναμε ότι μπορούσαμε. Το ό,τι μπορούμε σημαίνει ότι ως κόμμα έχουμε τη δυνατότητα να κινητοποιούμε πολύ κόσμο. Και τρόφιμα μαζέψαμε και εθελοντές διασώστες φέραμε από τη Θεσσαλονίκη και με όλους τους Δήμους επικοινωνήσαμε και στο Λύρειο Ίδρυμα πήγαμε για να παρέχουμε διακριτικά την υποστήριξή μας και άλλα πράγματα κάνουμε που δεν χρειάζεται να τα δημοσιοποιούμε. Αυτό μπορούμε να κάνουμε για να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο εκείνης της στιγμής.

 Αλλά αυτό που περιμένει ο κόσμος από εμάς -και από τη Νέα Δημοκρατία ως Κόμμα είναι ένα σχέδιο με τους κατάλληλους ανθρώπους για να μην ξαναγίνει ποτέ μία τέτοια καταστροφή.

  1. Κατά την γνώμη σας, υπάρχουν πολιτικές και υπηρεσιακές ευθύνες για την τραγική εξέλιξη με τον θάνατο 87 ανθρώπων και που, στην Πυροσβεστική, την αστυνομία, την πολιτική προστασία η και στον πολιτικό προϊστάμενο τους κ. Τόσκα;

Η ΝΔ, όπως δήλωσε και ο κ. Μητσοτάκης, θα κάνει τα πάντα για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν. Οι ευθύνες σε πρώτη φάση πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, όμως είδαμε ότι υπάρχει προσπάθεια, όχι μόνο επικοινωνιακής αντιμετώπισης, αλλά ενδεχομένως, και συγκάλυψης ευθυνών. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση.

Όταν αναλαμβάνει κάποιος πολιτική ευθύνη για κάτι, πρέπει να συνοδεύεται αυτή η πολιτική ευθύνη και από μια πράξη. Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντά τους 

Ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κυρία Δούρου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έχουν τεράστιες ευθύνες. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σήμερα στη θέση τους, γιατί αύριο μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν μία άλλη πυρκαγιά. Ποιος Έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή;

  1. Με βάση την πληροφόρηση που διαθέτετε ως βουλευτές, στην σύσκεψη που έγινε το βράδυ στο κέντρο επιχειρήσεων υπό τον πρωθυπουργό οι επιτελείς και ο αρμόδιος υπουργός γνώριζαν η όχι ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί στο σημείο της πυρκαγιάς; Και εάν το γνώριζαν πιστεύεται ότι το απέκρυψαν από τον πρωθυπουργό;

Όλοι γνώριζαν. Όλοι γνώριζαν σε αυτή τη θλιβερή σύσκεψη, το σόου μάλλον, που αναμεταδόθηκε ζωντανά, ότι ήμασταν αντιμέτωποι με μία μεγάλη καταστροφή και ότι υπήρχαν και ανθρώπινα θύματα. 

Ή κάποιος δεν το είπε στον Πρωθυπουργό, οπότε έπρεπε να είχε φύγει χθες ή, ακόμα χειρότερο, ο Πρωθυπουργός το γνώριζε και παίξανε όλοι μαζί ένα άθλιο θέατρο στις πλάτες των Ελλήνων που αποσβολωμένοι εκείνη την ώρα, εκείνο το βράδυ, παρακολουθούσαν τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Δεν ξέρω πραγματικά τι είναι χειρότερο. Αλλά δεν νομίζω πια ότι υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι όλοι γνώριζαν, σε αυτή τη σύσκεψη, ότι ήμασταν αντιμέτωποι με μία καταστροφή και ότι ήδη ήταν βέβαιο ότι θρηνούσαμε νεκρούς.

Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται ένας Πρωθυπουργός άμοιρος ευθυνών, κατά τα λεγόμενά του, προσπαθώντας την ίδια ώρα να κάνει μία επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσεως. Ξέρετε, οι πολίτες δεν του χρεώνουν μόνο ανικανότητα. Του χρεώνουν και πρωτοφανή κυνισμό και θράσος και έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε συναισθηματικής επαφής με το πρόβλημα.

  1. Αναφέρετε επιγραμματικά τι πρέπει να αλλάξει κατά την γνώμη σας στην πρόληψη και την πολιτική προστασία για να μην θρηνούμε θύματα από φωτιές η πλημμύρες

Θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ένα συγκροτημένο σχέδιο. Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξή του σε κάποιες ενδεικτικές αλλά σημαντικές προτεραιότητες για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από εδώ και στο εξής:

Καταρχάς στις κρίσιμες θέσεις θα πρέπει να τοποθετηθούν οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι. Ιδιαίτερα στη θέση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία πρέπει να αναλάβει όλο το συντονισμό.

Να γίνει ανάλυση επικινδυνότητας περιοχών και συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός διαχείρισης κινδύνων για περιοχές, οι οποίες είναι οι πιο επικίνδυνες.

Θα πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, στην έγκαιρη ενημέρωση, σε ασκήσεις Πολιτικής Προστασίας. Όπως επίσης και συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό.

Ακόμη, μια νέα λογική δασοπυρόσβεσης η οποία θα γεφυρώνει επιτέλους το υπαρκτό χάσμα μεταξύ δασικών  υπηρεσιών και Πυροσβεστικής.

Και τέλος να αξιοποιήσουμε επιτέλους τη σύγχρονη τεχνολογία, που προέρχεται από την Έρευνα και την Καινοτομία. Η πρώτη προσβολή και ο γρήγορος εντοπισμός της φωτιάς -και έχουμε αυτή τη στιγμή τεχνολογικά εργαλεία στη διάθεσή μας- θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Έχουμε εξαιρετικούς ειδικούς ερευνητές, διεθνούς φήμης, οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό το σχεδιασμό.

Όλα αυτά, λοιπόν, μπορούν να συγκροτήσουν ένα  συγκροτημένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα, με μετρήσιμους στόχους.

Δεν αλλάζουν όλα στη δημόσια διοίκηση από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε εμείς είναι ότι θα επιλεγεί σε αυτόν τον τομέα το καλύτερο και ικανότερο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι έλληνες πολίτες τα συμπεράσματά τους για τον κύριο Τσίπρα και για τη σημερινή κυβέρνηση τα έχουν βγάλει πια. Δεν θέλουν άλλα λόγια, δεν θέλουν άλλα ψέματα, δεν θέλουν άλλη στάχτη. Απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα, ευθύνη.

 Και αυτό για εμάς είναι απόλυτη προτεραιότητα, ώστε  αυτό το σχέδιο να μπορέσουμε ως αυριανή κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υλοποιήσουμε, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ μια τέτοια τραγωδία, για να αισθάνονται επιτέλους οι Έλληνες πολίτες ασφαλείς στον τόπο τους.

Σημειωμα της σύνταξης: Οταν δόθηκαν οι γραπτες απαντήσεις της κ Αντωνιου δύο μερες μετα υπήρξαν παραιτήσεις και αλλαγές σε αστυνομια και πυροσβεστικο σώμα. Ως εκ τούτου δεν ευθλυνεται γοα τις αναφορές της στο θεμα των παραιτήσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 12:06