Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 00:18

Το Vetonews ζήτησε την γνώμη των δέκα βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας για την τραγωδία στο Μάτι Αττικής. Τι αναφέρει για τις ευθύνες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Γιώργος Ντζιμανης

 Με αφορμή την τραγική εξέλιξη της φωτιάς στο Μάτι Αττικής όπου θρηνήσαμε πάνω απο 86 νεκρούς το vetonews ζήτησε απο τους δέκα βουλευτές που εκπροσωπούν την Δυτική Μακεδονία στο Ελληνικό κοινοβούλιο να απαντήσουν

γραπτώς σε τέσσερα ερωτήματα που θέσαμε. Δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του βουλευτή Κοζάνης  του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ντζιμάνη.

Από την έως τώρα ενημέρωση που έχετε ένα ελεύθερο δικό σας σχόλιο για την πολύνεκρη τραγωδία στην Αττική.

 To μόνο που μπορώ να πώ είναι να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήριά στις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ καλή ανάρρωση στους τραυματίες. Επίσης θέλω να τονίσω ότι η πραγματική συγγνώμη είναι να δούμε μπροστά και να σχεδιάσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια γεγονότα. Το οφείλουμε στους νεκρούς.

 Κατά την γνώμη σας υπάρχουν πολιτικές και υπηρεσιακές ευθύνες για την τραγική εξέλιξη με τον θάνατο 90 ανθρώπων και που, στην Πυροσβεστική την αστυνομία την πολιτική προστασία η και στον πολιτικό προισταμενό τους κ. Τόσκα;

 Η απόδοση ευθυνών απαιτεί έρευνα και  λεπτομερή γνώση των γεγονότων κάτι που δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω. Εκείνο που έχω να επισημάνω είναι ότι η τραγωδία στο Μάτι είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένων πράξεων και παραλείψεων, διαχρονικά, σε όλα τα επίπεδα από τον απλό πολίτη μέχρι τα ανώτατα πολιτειακά όργανα. Όσον αφορά την επιχειρησιακή δράση, είναι πολύ δύσκολο να συνδοιάσεις τον ένθερμο δράστη με τον ψυχρό παρατηρητή. Σε ταχέως εξελισόμενες καταστάσεις το ζητούμενο είναι η έγκαιρη απόφαση και δράση και αυτό προυποθέτει ενότητα διοικήσεως και προιδεασμό και έγκαιρη ενημέρωση. Σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις οι απώλειες είναι αναπόφευκτες το ζητούμενο είναι πως θα ελαχιστοποιήσεις τις απώλειες. Σχετικά με τον κ. Τόσκα σκεπτόμενος ως στρατιώτης ότι ο διοικητής είναι υπεύθυνος για ότι πράττει ή παραλείπει να πράξει η μονάδα του, είχε την ευθιξία να παραιτηθεί τη σωστή στιγμή και όχι να εγκαταλείψει τη μάχη.

 Με βάση την πληροφόρηση που διαθέτετε ως βουλευτές, στην σύσκεψη που έγινε το βράδυ στο κέντρο επιχειρήσεων υπό τον πρωθυπουργό οι επιτελείς και ο αρμόδιος υπουργός γνώριζαν η όχι ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί  στο σημείο της πυρκαγιάς;  Και εάν το γνώριζαν πιστεύεται ότι το απέκρυψαν  την πληροφορία από τον πρωθυπουργό;

 Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ο πρωθυπουργός πήρε την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή στο Μάτι.

Αναφέρεται επιγραμματικά κατά την γνώμη σας στο τι πρέπει να αλλάξει στην πρόληψη και την πολιτική προστασία για να μην θρηνούμε θύματα από φωτιές η πλημμύρες.

 Το μοντέλο ανάπτυξης όλων αυτών των χρόνων, το μοντέλο της άναρχης δόμησης, της «αρπαχτής» σε όλα τα επίπεδα, και των κατασκευών κλπ. και η κακοποίηση του φυσικού πλούτου (δασών, αιγιαλών κλπ.), ένα μοντέλο το οποίο είχε καταστρεπτικές συνέπειες.

 Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως ανέφερε και ο κ. Στυλιανίδης (Επίτροπος Ε.Ε.), τελικά η κλιματική αλλαγή δεν είναι fake news, είναι μια πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι από δω και πέρα πρέπει να σχεδιάζουμε τις πόλεις και τη ζωή μας με βάση αυτήν την παράμετρο. Αυτό θα γίνει και στον τομέα των κατασκευών και της πολεοδόμησης, και της ενέργειας. Είναι σημαντική παράμετρος για τον μελλοντικό σχεδιασμό μας.

 Είναι επιτακτικό πλέον να αλλάξει η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και να αναβαθμιστεί ουσιαστικά. Πρέπει να λυθεί το μεγάλο ζήτημα που αναδείχθηκε και πρόσφατα, αλλά και με τα γεγονότα στη Μάνδρα, το ζήτημα του «ποιος αποφασίζει». Έπίσης πέραν του επιχειρησιακού κομματιού πρέπει να λάβουμε υπόψη και την επιστήμη. Υπάρχουν ερευνητικά ιδρύματα στη χώρα μας σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Υπάρχουν σύγχρονα μοντέλα πολιτικής προστασίας, για παράδειγμα το ιταλικό μοντέλο όπου η πολιτική προστασία είναι απευθείας στον Πρωθυπουργό, ή σε άλλες χώρες που είναι στο Υπουργείο Εσωτερικών, των οποίων στοιχεία μπορούμε να επεξεργαστούμε και να υλοποιήσουμε και στη χώρα μας. Δεν μπορεί να είναι η πολιτική προστασία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτό είναι ελληνική πρωτοτυπία.

Η πολιτική προστασία βασίζεται σε ένα «τετράπτυχο»: πρόληψη, μετριασμό των επιπτώσεων, ετοιμότητα και αντιμετώπιση, βραχεία αποκατάσταση. Εδώ, υπάρχουν πολλοί παράγοντες, πρώτα και κύρια η εκπαίδευση και ενεργοποίηση του πληθυσμού της χώρας. Να υπάρχει ενημέρωση όπως στα σχολεία, όπου έχουμε ένα θετικό παράδειγμα, την εκπαίδευση σε περίπτωση σεισμού.

 Από την άλλη μεριά, ήδη γίνονται σοβαρά βήματα από την Κυβέρνηση στην πολεοδόμηση, ο νόμος για το δομημένο περιβάλλον, ο οποίος δεν αφορά νομιμοποίηση αυθαιρέτων. ο συγκεκριμένος νόμος εξαιρεί εντελώς από τη διαδικασία της νομιμοποίησης αιγιαλούς, παραλίες, ρέματα, αναδασωτέες εκτάσεις. Τέθηκε και το όριο του 2011, δηλαδή, από το 2011 και μετά δεν νομιμοποιείται τίποτα σε αυτές τις απαγορευμένες περιοχές. Από τον Οκτώβριο θα υπάρχει το παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος, όπως και οι e-άδειες. Πρόκειται για καινοτόμα ζητήματα. Βλέπουμε λοιπόν ότι έχουμε μπει σε έναν δρόμο και θα επιταχυνθούν αυτοί οι σχεδιασμοί. Γενικότερα απαιτείται ένας ολιστικός σύγχρονος σχεδιασμός για τη χώρα σε όλους σχετικούς τομείς.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 00:35