Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 12:09

Το Vetonews ζήτησε την γνώμη των δέκα βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας για την τραγωδία στο Μάτι Αττικής. Τι αναφέρει για τις ευθύνες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Κωσταντίνος Σέλτσας

 Με αφορμή την τραγική εξέλιξη της φωτιάς στο Μάτι Αττικής όπου θρηνήσαμε πάνω απο 86 νεκρούς το vetonews ζήτησε απο τους δέκα βουλευτές που εκπροσωπούν την Δυτική Μακεδονία στο Ελληνικό κοινοβούλιο να απαντήσουν

γραπτώς σε τέσσερα ερωτήματα που θέσαμε.

Δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κωσταντίνου Σελτσα.

ΕΡ. Από την έως τώρα ενημέρωση που έχετε ένα ελεύθερο δικό σας σχόλιο για 
την πολύνεκρη τραγωδία στην Αττική.

Η τεράστια καταστροφή στην Ανατολική Αττική άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Πρόκειται για μια τεράστια φυσική καταστροφή που συνδέεται με πολλές παθογένειες, που έχουμε ως χώρα και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε.       

ΕΡ. Κατά την γνώμη σας υπάρχουν πολιτικές και υπηρεσιακές ευθύνες για την 
τραγική εξέλιξη με τον θάνατο 90 ανθρώπων και που, στην Πυροσβεστική την 
αστυνομία την πολιτική προστασία η και στον πολιτικό προϊστάμενο τους κ. 
Τοσκα;

Το αν υπάρχουν ή όχι επιχειρησιακές ή πολιτικές ευθύνες είναι κάτι που θα διαπιστωθεί άμεσα. Τίποτα δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας. Η Κυβέρνηση έχει σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Η άμεση ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό είναι μια πράξη θάρρους και αντίληψης του καθήκοντος. Η πολιτική ευθύνη, όμως, δεν καταμετράται μόνο με επιχειρησιακά λάθη, καταμετράται και με την ευαισθησία που δείχνει ένας πολιτικός απέναντι σε μια πρωτοφανή ανθρώπινη τραγωδία. Το καλύτερο δείγμα σεβασμού στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν είναι να μην αφήσουμε να επαναληφθεί τέτοια καταστροφή. Ήδη η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα τεράστιο πακέτο μέτρων στήριξης των πληγέντων. Έχουν ληφθεί μέτρα για την άμεση αρωγή και ενίσχυση των πληγέντων, μέτρα αποζημίωσης και ενίσχυσης των συγγενών των θυμάτων αλλά και μέτρα για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών των ιδιωτών και των δημόσιων υποδομών.            

ΕΡ. Με βάση την πληροφόρηση που διαθέτετε ως βουλευτές, στην σύσκεψη που 
έγινε το βράδυ στο κέντρο επιχειρήσεων υπό τον πρωθυπουργό οι επιτελείς 
και ο αρμόδιος υπουργός γνώριζαν η όχι ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί  στο 
σημείο της πυρκαγιάς; Και εάν το γνώριζαν πιστεύεται ότι το απέκρυψαν 
την πληροφορία από τον πρωθυπουργό;

Όταν η κυβέρνηση διασταύρωσε και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για νεκρούς, ενημέρωσε και τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη. Είναι αδύνατον να κρύψεις νεκρούς. Θεωρώ ότι είναι ένδειξη ασέβειας προς τους θανόντες να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Είναι μια συζήτηση άνευ ουσίας. Δεν θα μπούμε σε αυτό το παιχνίδι που γίνεται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη μέρα. Η στήριξη των πληγέντων και των οικογενειών των θυμάτων αλλά και η αποτροπή μιας νέας καταστροφής.

ΕΡ. Αναφέρεται επιγραμματικά κατά την γνώμη σας στο τι πρέπει να αλλάξει 
στην πρόληψη και την πολιτική προστασία για να μην θρηνούμε θύματα από 
φωτιές η πλημμύρες.

Η φονική πυρκαγιά στο μάτι δοκίμασε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών από τον κρατικό μηχανισμό. Γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να χτίζουμε πάνω σε ρέματα, ότι δεν πρέπει να μπαζώνουμε τα ρέματα, γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τις παραλίες, ότι πρέπει να έχουμε μια ορθολογική ρυμοτομία και ασφαλείς δημόσιους χώρους. Υπάρχει μια διαχρονική στρέβλωση πάνω σε αυτά τα θέματα και μια νοοτροπία ότι δεν θα συμβεί το κακό, αλλά όταν συμβεί είναι πολύ αργά. Από εδώ και στο εξής η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει 20 άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος με κατεδαφίσεις, όπου χρειάζονται, χαρτογράφηση των περιφράξεων στις παραλίες, χάραξη της γραμμής του αιγιαλού και ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχων. Ενδεικτικό των παραπάνω στρεβλώσεων είναι το γεγονός ότι στις αρχές του 2015 στην Ελλάδα είχαν αναρτηθεί δασικοί χάρτες μόνο για το 1% της επικράτειας. Σήμερα οι δασικοί χάρτες καλύπτουν περισσότερο από το 50% της επικράτειας. Οι δασικοί χάρτες είναι σημαντικό εργαλείο για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Φυσικά τα εργαλεία αυτά προϋποθέτουν και τον καλύτερο δυνατό συντονισμό δράσεων και κινήσεων  των σωμάτων ασφαλείας με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική κυβέρνηση. Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή θα μας φέρνει πιο συχνά μπροστά σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τα μοντέλα και τα πρωτόκολλα πολιτικής προστασίας απέναντι σε πλημμύρες και πυρκαγιές, για να μην ζήσουμε ξανά μια τέτοια καταστροφή. Οφείλουμε, όμως, πρώτα να αντιληφθούμε τις παθογένειες του παρελθόντος και να μην επιτρέψουμε να αναλάβουν πάλι την εξουσία όλοι εκείνοι που με την ανικανότητά τους και την πελατειακή λογική κατέστρεψαν επί δεκαετίες τη χώρα.                

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 13:00