Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 15:39

«Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ίδρυση νέα Αρχής Πολιτικής Προστασίας» ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη από την Σχολή Πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα

του Σπύρου Κουταβα

Τα διπλώματα των πρώτων 89 αποφοίτων πυροσβεστών, απένειμε πριν από λίγο η υπουργός Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη στις εγκαταστάσεις της Σχολής Πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα. Παρουσία δεκάδων συγγενών και φίλων των νέων πυροσβεστών,

του αρχηγού του πυροσβεστικού Σώματος και των τοπικών αρχών της πόλης, η κα Γεροβασίλη  αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης σε ότι αφορά την δημιουργία Εθνικής αρχής πολιτικής προστασίας αλλά και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Ανέφερε ότι σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας «επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για την ίδρυση της Εθνικής αρχής Πολιτικής Προστασίας που θα υιοθετεί ένα σύγχρονο μοντέλο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στα πρότυπα των αντιμετώπισης των Ευρωπαϊκών χωρών».

Η κα Γεροβασίλη ανέφερε ότι οι σκέψεις που υπάρχουν στην πολιτική ηγεσία είναι να συνδέσουν την μελλοντική λειτουργία και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης της Σχολής «με τις νέες απαιτήσεις στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών». Διαπίστωσε ότι η εισαγωγή των σπουδαστών της Σχολής μέσω του συστήματος  των πανελλαδικών εξετάσεων έχει αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό έργο ενώ την έχει καταστήσει στις περιζήτητες σχολές στις προτιμήσεις των ενδιαφερόμενων νέων.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι ο εγχώριος σχεδιασμός του Εθνικού συστήματος  αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών «κουμπώνει στον ευρωπαϊκό στρατηγικό σχεδιασμό» που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες φωτιές κλπ.

Θα  βασίζεται στους άξονες, της Αλληλεγγύης, της  πρόληψης, της  ταχύτητας και της παρέμβασης και όπως εξήγησε τα»ο σχέδιο θα συμπεριλαμβάνει την χρήση εναέριων μέσων, ειδικό εξοπλισμό, ομάδες για την έρευνα και διάσωση προστασία των περιβαλλοντικών πόρων  ακόμη και κινητά νοσοκομεία για τις έκτακτες ανάγκες».

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαπίστωσε ότι οι μεγάλες φυσικές καταστροφές «δεν αντιμετωπίζονται πια με παραδοσιακούς τρόπους ούτε κατά μόνας όπως κάναμε μέχρι τώρα». Υπενθύμισε ότι «οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικούς πόρους που πληρώσαμε ως χώρα ήταν τεράστιες και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί ούτε να επαναληφθεί».

Τέλος, κάλεσε τους νέους πυροσβέστες με την διάθεση για δουλειά και τις γνώσεις που απέκτησαν στην σχολή, να συμβάλλουν ώστε στην νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας «να πάμε την χώρα μπροστά, να την προάγουμε και να την προστατεύσουμε απο τους φυσικούς κινδύνους». 

Φανερά ικανοποιημένος από την ορκωμοσία και αποφοίτηση των πρώτων  πυροσβεστών από την Σχολή της Πτολεμαΐδας δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης και πρόσθεσε ότι "καταφέραμε με σχέδιο επιμονή και επιχειρήματα στην κεντρική κυβέρνηση να αξιοποιήσουμε ανεκμετάλλευτες κτιριακές εγκαταστάσεις και να λειτουργήσει μια από τις καλύτερες σχολές εκπαίδευσης Πυροσβεστών στην χώρα μας". Κάλεσε μάλιστα την κα Γεροβασίλη να υποστηρίξει το σχέδιο ίδρυσης και λειτουργίας Διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης Πολιτικής Προστασίας στους χώρους των παλιών εγκαταστάσεων του εργοστασίου ΑΕΒΑΛ. 

Η Σχολή Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα ιδρύθηκε το 2017 όπου και δέχθηκε τους πρώτους υποψήφιους πυροσβέστες με το σύστημα εισαγωγής των Πανελληνίων εξετάσεων. Σήμερα αποφοίτησαν οι πρώτοι 89 πυροσβέστες, που εκτός των άλλων,  διαθέτουν και καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου. Μεταξύ των αποφοίτων  περιλαμβάνονται και 16 Γυναίκες.

Η αστυνομία απώθησε μια ομάδα 50 ατόμων από τους ‘’Πτολεμαίους Μακεδόνες’’ όπου με συνθήματα όπως «αλήτες προδότες πολιτικοί, η Μακεδονία είναι Ελληνική» προσπάθησαν να πλησιάσουν στο χώρο της εκδήλωσης. Υπήρξαν μικροτραυματισμοί και από τα επεισόδια τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών τρεις αστυνομικοί, μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 16:18