Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 27 Απριλίου 2019 10:05

Αλ. Τσίπρας από Κίνα: Η Ελλάδα γέφυρα και όχι σύνορο της Δύσης με την Ανατολή- Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τεχνολογία, logistics, υποδομές. «Ξεκλείδωσε» και ο κρόκος

Υπεγράφη το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας

Το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC), το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες,

τη μεταποίηση, την έρευνα, την ανάπτυξη και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, υπεγράφη στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε, σήμερα, στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Κινέζο ομόλογό του Li Keqiang (Λι Κετσιάνγκ).

Το τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας υπέγραψαν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και από κινεζικής, ο αναπληρωτής επικεφαλής της NDRC Zhang Yong, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Στη στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο κ. Τσίπρας, μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης, στην οποία εκτός του κ. Κατρούγκαλου συμμετείχε και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι μια χώρα που εξήλθε από μια οικονομική κρίση και σήμερα αναδεικνύει και αξιοποιεί το σημαντικό πλεονέκτημα που της δίνει η γεωγραφική της θέση, στο αντάμωμα τριών ηπείρων.

Δεν θα είμαστε το σύνορο αλλά η γέφυρα Ανατολής και Δύσης, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέπτεται για τρίτη φορά την Κίνα ως πρωθυπουργός.

Υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα, ο Κινέζος πρωθυπουργός υπογράμμισε τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη σχέση της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να έχει ως βάση της μια πλατφότμα που θα ακολουθεί τις αρχές της αγοράς αλλά το πλαίσιο της ΕΕ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός συνεχάρη επίσης την Ελλάδα για την ένταξή της στην Πρωτοβουλία «17+1».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης με τον Κινέζο ομόλογό του και την υπογραφή του νέου τριετούς Πλαισίου Συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping.

Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τεχνολογία, logistics, υποδομές. «Ξεκλείδωσε» και ο κρόκος

Στις συναντήσεις με τους τρεις Κινέζους ανώτατους αξιωματούχους εκφράστηκε η πρόθεση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να ενισχύσει η Κίνα τις επενδύσεις της στην Ελλάδα (τεχνολογία, Logistics, υποδομές, άνοιγμα τράπεζας), με τον κ. Τσίπρα να τονίζει επίσης την ανάγκη αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς την κινεζική αγορά, υπό το φως μάλιστα της απόφασης της Κίνας να ανοίξει την αγορά της σε ελληνικά αγροτικά και άλλα (π.χ. ναυτικός εξοπλισμός) προϊόντα.

Έγινε επίσης δεκτό να εξάγει η Ελλάδα στην Κίνα κρόκο Κοζάνης και το κείμενο της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, ενώ εντός τριμήνου αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα επιτροπή ελέγχου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για έγκριση εξαγωγής κερασιών στην κινεζική αγορά.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, με τους οποίους είχε σήμερα συνομιλίες ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκαν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να εξετάσουν κατά προτεραιότητα προτάσεις της Ελλάδας για εξαγωγές φρούτων (πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια), ενώ υπήρξε και δέσμευση για επίλυση οιονδήποτε θεμάτων είχαν δημιουργηθεί σε παλαιότερα έτη με ελληνικά προϊόντα, τα οποία εμπεριείχαν το όνομα «Μακεδονικό».

Καταλύτης για την επιτάχυνση της έγκρισης εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων αλλά και το κλείσιμο masterplan για το λιμάνι του Πειραιά υπήρξε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού αλλά και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία «17+1», μια κίνηση για την οποία συνεχάρη τον κ. Τσίπρα ο Κινέζος πρωθυπουργός κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Εκτός των επαφών που είχε με την κινεζική πολιτική ηγεσία, ο πρωθυπουργός είχε επαφές και με στελέχη της Huawei και, όπως προκύπτει, η εταιρεία εξετάζει σοβαρά την προοπτική να λειτουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (research and development center) στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα ολοκληρώνεται αύριο το πρωί, με την ομιλία του στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών, με θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Πηγη: Σοφια Παπαδοπουλου - ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Απριλίου 2019 10:37