Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 12 Μαϊος 2019 13:00

Την δημιουργία σχολικού δικτύου των Πρεσπών και από τις τρεις χώρες ανακοίνωσε ο Κώστας Γαβρόγλου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

του Σπύρου Κουταβα

Την δημιουργία «δικτύου των σχολείων των Πρεσπών» προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας κατά την διάρκεια της τελετής λήξης των διήμερων αθλητικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «1st Prespes School Games»

που πραγματοποιήθηκαν στο Πατουλίδειο Αθλητικό Κέντρο και στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου. Σύμφωνα με το υπουργό παιδείας το δίκτυο θα μελετά «θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού ώστε την επόμενη φορά που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση να υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που θα συζητηθούν».  Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι στην επόμενη συνάντηση θα έχουν ξεπεραστεί και τα όποια αισθήματα αμηχανίας που τυχόν να υπήρξαν την πρώτη φορά και «όλοι μαζί να προσεγγίσουμε επιστημονικά θέματα ώστε  να μπορούμε να μοιραστούμε την  γνώση που έχουμε».

Ο κος Γαβρόγλου καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους, τους μαθητές και τους συνοδούς τους από τα σχολείο των Δήμων  Πρέσπας, Resen (Βόρεια Μακεδονία) και  Pustec  (Αλβανία), όταν διηγήθηκε μια συνομιλία που είχε με μια μαθήτρια από την Βόρεια Μακεδονία κατά την διάρκεια ενός απογευματινού περιπάτου στο λοφακι του Αγ,. Ιωάννου που βρίσκεται στην συνοριακή γραμμή ανάμεσα σε Ελλάδα και την Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας .

‘Την είδα που τραβούσε φωτογραφίες την απέναντι όχθη και την ρώτησα  στα Αγγλικά, «ποια εικόνα τράβηξες  και εάν σου αρέσει αυτό που βλέπεις» και μου απάντησε «πάντα ονειρευόμουν αυτή την στιγμή» ποια στιγμή την ρώτησα, «εγώ από απέναντι σας έβλεπα, δεν ήξερα πως είναι να μας βλέπετε εσείς από εδώ» και λέω είναι; «μου φαίνεται ότι η χώρα μου είναι τόσο όμορφη όσο είναι και η δική σας όταν την βλέπω από απέναντι».

‘’Ας κρατήσουμε αυτό τον διάλογο και αυτό να είναι το μήνυμα για το μέλλον’’  κατέληξε.

Ο Δήμαρχος της Πρέσπας Παναγιώτης Πασχαλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του τόσο από την συμμετοχή όσο από τα αισθήματα χαράς και των τριών αποστολών που συμμετείχαν στο διασυνοριακό αθλητικό διήμερο, ενώ οι διευθυντές, του Γυμνασίου από τον Δήμο Pustec  (Αλβανία) και του Λυκείου με την επωνυμία «Γκάτσε Ντελτσεφ» από το δήμο Ρέσεν (Δημοκρατία Βορειας Μακεδονίας) παραλαμβάνοντας τα αναμνηστικά τους μετάλλια από τους οργανωτές και το Balkan-Mediterranean 2014-2020", εξέφρασαν την επιθυμία «να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία και να εμπλουτιστεί και με άλλες δραστηριότητες και θεματογραφία τα επόμενα χρόνια».

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε αγώνας ανώμαλου δρόμου σε διαδρομή 2 και 4 χιλιομέτρων για μαθητές ηλικίας κάτω των 15 και κάτω των 18 ετών. Η εκκίνηση έγινε από την περιοχή της «Κούλας» όπου επικοινωνούν οι δύο λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και ο τερματισμός των 100 μαθητών έγινε στον υπαίθριο χώρο της Βυζαντινής Βασιλικής του Αγ. Αχιλλείου αφού διέσχισαν την πλωτή γέφυρα που ενώνει το ομώνυμο νησάκι με την απέναντι ακτή.  

Τους μαθητές υποδέχθηκαν ο υπουργός Παιδείας, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και οι καθηγητές τους ενώ στην συνέχεια όλοι μαζί έβγαλαν μια αναμνηστική φωτογραφία με φόντο το ιστορικό μνημείο. Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Λαιμού Πρεσπών Κώστας Παρασκευόπουλος μίλησε στους μαθητές για την αρχαιολογική αξία του μνημείου και έδωσε ιστορικές πληροφορίες για την ανασκαφή του από τον αείμνηστο καθηγητή Νίκο Μουτσόπουλο ο οποίος το  1969 ανακάλυψε, τον τάφο με το λείψανο του Αγίου Αχιλλείου και  τέσσερις σαρκοφάγους που μετά από  διεξοδικές  επιστημονικές εξετάσεις των οστών διαπιστώθηκε ότι ανήκαν στον βασιλιά Σαμουήλ και σε στενούς συγγενείς του.

Η πρωτοβουλία και η ιδέα της διοργάνωσης των αγώνων ανήκει στο Δήμο Πρεσπών, στο Γυμνάσιο και τις Λυκειακές τάξεις του Λαιμού, είχαν την υποστήριξη του διασυνοριακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG “Balkan-Mediterranean 2014-2020", καθώς και του προγράμματος «PoliPrespa» το οποίο υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Μαϊος 2019 18:54