Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 10:10

"Πέρασε" απο την βουλή το νομοσχέδιο για διασυνοριακή διάβαση στον Λαιμό της Πρέσπας, καταψήφισε η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή

Απο την υπογραφή της Συμφωνίας Αναγνωστοπούλου  - Ντιμιτρώφ στα Σκόπια Απο την υπογραφή της Συμφωνίας Αναγνωστοπούλου - Ντιμιτρώφ στα Σκόπια

του Σπύρου Κουταβα

Η ΝΔ και το κόμμα της Χρυσής Αυγής καταψήφισαν το Σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης στην περιοχή της Λίμνης Πρέσπας Προμάχους και άλλες διατάξεις». Υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΚΙΝΑΛ, παρότι το τελευταίο είχε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις και διαφωνίες κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο είναι απόρροια της συμφωνίας του Μαρτίου 2019 που υπέγραψε η αναπληρώτρια  υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου με τον ομόλογό της στα Σκόπια και προβλέπει εκτός των άλλων  την διάνοιξη συνοριακών διαβάσεων στο Λαιμό της Πρέσπας στην Φλώρινα και τους Προμάχους της Πέλλας, καθώς και την αναβάθμιση του διπλωματικού γραφείου σε Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια και την δημιουργία Προξενείου στο Μοναστήρι.

Η διάνοιξη της συνοριακής διάβασης στον Λαιμό είναι ένα παλιό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που διατυπώθηκε επισημα στα τέλη της δεκαετία του ’90 από τον κοινοτάρχη του Αγ. Αχίλλειου και αργότερα πρώτο δήμαρχο των Πρεσπών αείμνηστο Λάζαρο Ναλπαντίδη. Έκτοτε το αίτημα αυτό βρισκόταν στην ατζέντα των δημοτικών αρχών της Πρέσπας αλλά ετέθη με εμφαντικό τρόπο από τον δήμαρχο Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη, τον βουλευτή Κώστα Σελτσα και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη  κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 28 Αυγούστου 2017 στις εκδηλώσεις των Πρεσπών. Όπως είχε αναφέρει και στο παρελθόν το vetonews από πληροφορίες προσώπων που συμμετείχαν στην συνάντηση, ο πρωθυπουργός παρουσία των φορέων της περιοχής τηλεφώνησε στο τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και έκτοτε το θέμα μπήκε στην ατζέντα των εκκρεμοτήτων  που συζητούσε η Ελληνική κυβέρνηση με τα Σκόπια.  

Ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης φανερά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα  της ψηφοφορίας δήλωσε ότι «υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την διάνοιξη της διασυνοριακής διάβασης στον λαιμό της Πρέσπας, αίτημα που αποζητούσαμε τα τελευταία 50 χρόνια και πιστεύουμε ακράδαντα ότι το γεγονός αυτό θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας».

Ο βουλευτής Κώστας Σέλτσας δήλωσε ότι με την δημιουργία του μεθοριακού σταθμού ο ορεινός Δήμος Πρεσπών θα έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί και η λειτουργία του θα: συμβάλλει περαιτέρω.

-Θα διευκολύνει την διασυνοριακή επικοινωνία. Αυτή τη στιγμή για να μπορέσει ένας άνθρωπος να πάει από την μία πλευρά στην άλλη πρέπει να διανύσει 150 χιλιόμετρα. Από εδώ και στο εξής θα αρκούν μόλις 5 λεπτά.

-Θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού.

-Θα συμβάλλει στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων των λαών των δύο χωρών.

-Θα προωθήσει τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών σε τομείς πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς.

-Θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας κυρίως στον κλάδο του τουρισμού.

Ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης μιλώντας στην ολομέλεια δήλωσε ότι διαφωνεί με την διάνοιξη της συνοριακής διάβασης λέγοντας «Το 1/3 των επιχειρήσεων έχει κλείσει από την κρίση και το 1/3 των επιχειρήσεων έχει κλείσει από την οικονομική αιμορραγία προς τα Σκόπια. Όλοι πάνε εκεί και ψωνίζουν και γι’ αυτό έχουν κλείσει επιχειρήσεις».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι υπάρχει οικονομική αιμορραγία προς την γειτονική χώρα λέγοντας ότι «Τον χρόνο 150.000 αμάξια περνάνε από τη Φλώρινα προς την FYROM. Είναι 15 εκατομμύρια τουλάχιστον, με τις πιο επιεικείς εκτιμήσεις, χρήματα τα οποία μεταναστεύουν προς FYROM».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 10:23