Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 15:35

Χρηματοδοτικό πακέτο 170 εκ € για την δημιουργία "μικρών φωτοβολταϊκών συμψηφισμού" για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, ανακοίνωσε ο υφ. Κώστας Σκρέκας από την Κοζάνη

του Σπύρου Κουταβά

«Ο πρωτογενής τομέας τής Οικονομίας επιθυμούμε να έχει σημαντικό ρολό και λόγο στην μετάβαση της περιοχής της δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιοτική εποχή» δήλωσε ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας

από την Κοζάνη, στην ημερίδα διαβούλευσης για την Εταιρική σχέση και την κατάρτιση του σχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ΚΑΠ 20121-2027.  Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων με ένα πακέτο ύψους 170 εκ € που περιλαμβάνει την χρηματοδότηση αγροτών και κτηνοτρόφων στην δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων με στόχο το μηδενισμό του ενεργειακού κόστους στην αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων τους. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός «το πακέτο περιλαμβάνει ευνοϊκούς όρους για τους υποψήφιους επενδυτές αγρότες», όπως χαμηλό επιτόκιο και περίοδο αποπληρωμής τα 15 έτη με ταυτόχρονη περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή της πρώτης δόσης του  δανείου τα πέντε χρόνια. «Έχουμε αποφασίσει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην δημιουργία μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών πάρκων για συμψηφισμό στην αδειοδοτηση και την σύνδεση τους στο ηλεκτρικό σύστημα  και οι σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ενεργεία και το κλίμα που αυτήν την περίοδο ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους εταίρους»  κατεληξε ο κ. Σκρέκας.

Παραμένοντας στο ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής του Έλληνα παραγωγού ο κ Σκρέκας αναφέρθηκε στο αγροτικό πετρέλαιο λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αναζητά τα δημοσιονομικά μέτρα και τους τρόπους που θα μπορούσε να επαναφέρει σε ισχύ», ανέφερε ότι «μελετούμε τα στοιχεία του προϋπολογισμού», και  υπογράμμισε  ότι το θέμα παρακολουθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός «ώστε να μπορέσει να ανακοινώσει αυτό που περιμένουν να ακούσουν όλοι οι Έλληνες αγρότες».

Μίλησε για την ανάγκη της μείωσης του κόστους παραγωγής αλλάζοντας το μοντέλο της σημερινής καλλιέργειας με την  έξυπνη Γεωργία και της Γεωργία ακριβείας. «Λιγότερο νερό, λιγότερα εφόδια, χαμηλότερο κόστος παραγωγής, για να έχουμε καλύτερη απόδοση στον Έλληνα παραγωγό είναι ο στόχος της επόμενης Περιόδου» σημείωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από 30 χρόνια.  Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης του βρόχινου νερού και διαχείρισης του μέσα από κλειστά αρδευτικά δίκτυα ώστε να μειώσουμε σπατάλη και το κόστος άρδευσης», κατέληξε ο κ. Σκρεκας..

Εξηγώντας  το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης στη νέα ΚΑΠ 2021-2027 υπογράμμισε ότι έχει δύο στόχους. «Την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα και της προστασίας του περιβάλλοντος αντιμετωπίζοντας με αποτελεσματικότητα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Τέλος αναφερόμενος στην διακρατική συμφωνία που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Προέδρο της Κίνας, τόνισε ότι περιλαμβάνει 16 Ελληνικά προϊόντα μεταξύ αυτών και ένα εμβληματικό μπαχαρικό τον κρόκο που παράγεται στην περιοχή της ΠΕ Κοζάνης.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και διαχείρισης Κοινοτικών πόρων Κώστας Μπαγινέτας επεσήμανε ότι «οι πόροι του προγράμματος της νέας ΚΑΠ 2021-2027 είναι πεπερασμένοι και κάθε ευρώ ΘΑ πρέπει να πιάσει τόπο και να στηρίξει την αγροτική πολιτική της Ελλάδας». Ο κ. Μπαγινέτας τόνισε ότι μέσα από τον διάλογο και την διαβούλευση «καλούμαστε να σχεδιάσουμε την το δικό μας εθνικό σχέδιο, το νέο εθνικό παραγωγικό πρότυπο για την Αγροτική Οικονομία της Ελλάδας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε και ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ενώ τα υπηρεσιακά στελέχη  του υπουργείου μίλησαν για τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ μετά το 2020. Την ημερίδα παρακολούθησαν πολλοί αγρότες κτηνοτρόφοι κα εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών και συνεταιριστικών οργανώσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 15:39