Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 21:28

Ο Αλέξης Τσίπρας και η επόμενη ημερα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ | Του Γίώργου Λακόπουλου

Σε ένα αραιο- κατειλημμένο στάδιο -το όνομα του οποίου προϊδεάζει για συμπλοκές -και σε ένα χώρο που αναδεικνύει τη χρεοκοπία των υποσχέσεων της ΝΔ , ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα και με 92 τελευταίες λέξεις

-που έκλεισαν τη 45λεπτη ομιλία στα μέλη την Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης- άλλαξε την ιστορία του κόμματός του.

«Το βασικό υλικό είναι να μη φοβηθούμε να αλλάξουμε. Να εξελιχθούμε. Να δοκιμαστούμε στα ερωτήματα που μας βάζει το 2020. Όχι σε αυτά που κρίθηκε ο καθένας 10 ή 20 χρόνια πριν. Να μη φοβηθούμε ένα κόμμα ανοιχτό, με μεγαλύτερη τόλμη και περισσότερη δράση. Όχι κόμμα των μηχανισμών. Ούτε καν κόμμα μόνο των μελών του. Αλλά κόμμα ανοιχτό σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Κόμμα επιτελείο και εργαλείο της κοινωνικής πλειοψηφίας. Κόμμα που ζει και αναπνέει με τη ζωντανή σχέση και από τη ζωντανή σχέση με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου».

Κανείς άλλος ως τώρα στο χώρο της Αριστεράς δεν είχε προσφέρει με τόση αυτοπεποίθηση και πειθώ αυτούς τους όρους. Οι περισσότεροι στην αίθουσα τον χειροκροτούσαν. Αυτό περίμεναν από καιρό. Αλλά δεν ήταν το κρίσιμο στοιχείο της ημέρας.

Ήταν ότι το σκαιό ύφος και η άρνηση χειροκροτήματος από νησίδες της αίθουσας, «ακούσθηκαν»σαν κατάρρευση των μηχανισμών που προσπαθούν εδώ και μήνες να εμποδίσουν τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκλειναν τις πόρτες στις οργανώσεις του σε όποιον καινούργιο ανταποκρίθηκε στο περσινό κάλεσμα του Τσίπρα και επιχείρησε να τις χτυπήσει.

Από το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 οι πόρτες άνοιξαν διάπλατα.

Οι ελάχιστες αρνήσεις αυτής της προοπτικής ήταν σαν κύκνειο άσμα, που άρχισε με την οργισμένη αποχώρηση του «πρίγκιπα της ακινησίας» Πάνου Σκουρλέτη από το Πολιτικό Συμβούλιο και έκλεισε στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης με την κατάθεση των όπλων από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο , που ευγλωτα δεν ζήτησε καν ψηφοφόρια και η αποφαση εγκριθηκε δια βοής.

Προφανως οι «53+» θα δώσουν μια ακόμη μάχη για τους συσχετισμούς στο συνέδριο . Ωστόσο θα μετάσχουν στο νέο κόμμα όχι πλέον ως φράξια και συνιστώσα, αλλά ως εσωκομματικός πόλος , υπό τον συγκροτημένο επικεφαλής τους. Η εποχή των ομαδοποιήσεων τελείωσε και ο διπολικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, – με ισχυρή ηγεσία και κριτική αντιπολίτευση στα όργανα ,γίνεται η δύναμη του.

Τώρα όλοι ξέρουν ότι οι μηχανές ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πήραν μπροστά. Το φθινόπωρο θα αναδυθεί ένας νέος πολιτικός φορέας, χτισμένος με ανάμεικτα – παλιά και νέα -υλικά, αλλά με εντελώς νέα νοοτροπία, όπως τη σκιαγράφησε ο Τσίπρας:

«Να φτιάξουμε το νέο μας σπίτι όπως ακριβώς οραματιζόμαστε την ίδια μας τη χώρα. Σε αυτό το σπίτι δε χωρούν οι απόλυτες αλήθειες. Η αυτάρκεια της μιας άποψης. Δε χωρά η μονολιθικότητα. Η ανάλυση του σήμερα με τα εργαλεία του χθες. Δε χωρά φυσικά η παραίτηση από αρχές και αξίες που αποτελούν τον πυρήνα της αριστερής σκέψης και φυσικά της στάσης ζωής που απορρέει από αυτή. Δε χωρά η ιδιοτέλεια, οι προσωπικές στρατηγικές και η αλαζονεία. Δε χωρά ούτε ο ελιτισμός. Η άποψη δηλαδή, ότι ο λαός είναι μια περιπλανημένη μάζα που φταίει γιατί κατά καιρούς διαφωνεί μαζί μας».

Στο σημείο αυτό σταμάτησε λίγο και έδωσε έμφαση«Χτίζουμε το σπίτι μας με τα υλικά που μας έχει κληρονομήσει η ιστορική διαδρομή της Αριστεράς και της Δημοκρατικής Παράταξης αυτού του τόπου».

Ιστορική φράση. Για πρώτη φορά η έννοια της Αριστεράς και η -ευρύτερη- έννοια της Δημοκρατικής Παράταξης συνδέθηκαν διαλεκτικά και θα λειτουργήσουν πλέον συμπληρωματικά για να διαμορφώνουν ένα νέο εσωκομματικό περιβάλλον.

Σ’ αυτό θα δομηθεί μια νέα οργάνωση με βάση την αναθεωρημένη ιδεολογία του χώρου και θα εκπονηθεί μια νέα πολιτική που θα αποτυπώνεται σε ένα νέο ριζοσπαστικό και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Ως εναλλακτική πρόταση, με την οποία ο Τσίπρας θα ζητήσει εκ νέου τη λαϊκή εμπιστοσύνη για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Όσα δεν έγιναν στο κόμμα που κυβερνούσαμε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι σε ένα χρόνο , έγιναν μόλις σε ένα απόγευμα. Οι αντιδράσεις κάμφθηκαν ή ενσωματώθηκαν και οι προσωπικοί παραγοντισμοί έδρασαν σε αδιέξοδο μπροστά τη κυριαρχία Τσίπρα.

Τα πρόσωπα φθοράς ξέρουν ότι πρέπει να αποσυρθούν στις πίσω σειρές και μια νέα ηγετική ομάδα θα εμφανισθεί στο προσκήνιο. Η εισήγηση την περιέγραψε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφυγε από το Τάε Κβο Ντο εξοπλισμένος με έναν νέο πολιτικό φορέα κίνησης προς το μέλλον με κυβερνώσα δυναμική.

Η ευχή στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προλάβει την ανασυγκρότηση μέχρι τις πρόωρες εκλογές που σχεδιάζουν, έμεινε στον αέρα.

πηγη:https://www.anoixtoparathyro.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 21:34