Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 17:45

ΦΛΩΡΙΝΑ: Ο Υφ. Παιδείας Αγγελος Συρίγος έδειξε το δρόμο της δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών σπουδών για το ΠΔΜ

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ

«Την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων θα την εξετάσουμε στην βάση Επιστημονικών και Ακαδημαϊκών κριτηρίων και όχι για να κάνουμε το χατίρι κάποιου βουλευτή» τόνισε από  την Φλώρινα δεύτερη μέρα της περιοδείας του 

στις εγκαταστάσεις των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο υφυπουργός  Παιδείας  καθηγητής Άγγελος Συρίγος.  Ο κ.Συρίγος υπερασπίστηκε τις  επιλογές του υπουργείου  που προέβλεψαν την αναστολή λειτουργίας των τμημάτων Κινηματογράφου και Τροφίμων στην Φλώρινα, υποστηρίζοντας ότι από στοιχεία που υπάρχουν «η λειτουργία τους σε άλλες περιοχές της χώρας ήταν προβληματική». Ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα λειτουργούσαν  πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς να διαθέτουν ούτε  ένα μέλος ΔΕΠ» ενώ διαβεβαίωσε ότι στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι «το ΠΔΜ να αποτελέσει ενόψει και της απολιγνιτοποίησης ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν μετά την συμφωνία των Πρεσπών ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την Ακαδημαϊκή συνεργασία και έρευνα με πανεπιστήμια της Βόρειας Μακεδονίας και ειδικότερα με το Μοναστήρι που απέχει μόλις 40 χλμ από την Φλώρινα,  δήλωσε ότι το υπουργείο προχώρησε έγκαιρα στην δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου που προβλέπει για πρώτη φορά την δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών σπουδών κάτι που «θα μπορεί να εκμεταλλευτεί  το ΠΔΜ για να προσελκύσει φοιτητές από την Αλβανία την Βόρεια Μακεδονία την Σερβία και την Βουλγαρία και αλλού» ενώ «προανήγγελλε την ύπαρξη σχεδίων Ακαδημαϊκής συνεργασίες του ΠΔΜ»  που είναι σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών αλλά προς το παρόν δεν είναι ανακοινώσιμες.

Να επισημάνουμε ότι οι Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας έχουν  αναπτύξει στενές σχέσεις με τα Πανεπιστήμια Κορυτσάς Αλβανίας και Μοναστήρι Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο  εκτέλεσης δράσεων του διασυνοριακού προγράμματος  Interreg ενώ εξαιτίας  του covid ματαιώθηκαν προγραμματισμένες συναντήσεις ανάμεσα στις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου ΔΜ και του πανεπιστημίου Μπίτολα που θα εξέταζαν την από κοινού δημιουργία ξενόγλωσσων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων σπουδών.

Τόσο ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος  όσο και ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ καθηγητής Περικλής Μήτκας μίλησαν με θερμά λόγια για το Ακαδημαϊκό περιβάλλον της Φλώρινας επισημαίνοντας ότι «τα τμήματα της Φλώρινας είναι από τα από τα πιο παλιά και τα περισσότερο περιζήτητα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας». Ο κ. Συρίγος ενημερώθηκε από τον Πρύτανη Θόδωρο Θεοδουλίδη για το πρόγραμμα ανακατασκευής του πανεπιστημιακού κάμπους στην Φλώρινα, ενώ είχε την δυνατότητα να δει και τα Αρχιτεκτονικά σχέδια που εκπονήθηκαν μετά από Διεθνή διαγωνισμό  για την δημιουγία των νέων κτιριακών  εγκαταστάσεων της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Φλώρινα. Ο κ. Συρίγος ολοκληρώνει την διήμερη  περιοδεία στην περιοχή με την επίσκεψη του στην Πτολεμαΐδα και τις εγκαταστάσεις της Σχολής Υγείας και Πρόνοιας

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 17:51