Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 15:51

Πτολεμαΐδα: Θεματικό ΙΕΚ με έμφαση στις ΑΠΕ ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

του Σπύρου Κουταβά

Την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να στηρίξει την λειτουργία ενός θεματικού ΙΕΚ με έμφαση τις ΑΠΕ με απώτερο στόχο την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού

στην διαδικασία μετάβασης που ήδη βρίσκεται η περιοχή της Κοζάνης, γνωστοποίησε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού της στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με θέμα την απολιγνιτοποίηση που γίνεται στην Πτολεμαΐδα.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «βλέπουμε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και την παραγωγική στροφή που ήδη κάνει και έτσι αποφασίσαμε στο ΔΙΕΚ Πτολεμαΐδας να λειτουργήσει από φέτος ειδικότητα που αφορά τις ΑΠΕ».

Μίλησε με θερμά λόγια για την ενεργειακή στροφή που πραγματοποιείται στην Δυτική Μακεδονία, την χαρακτήρισε ως «μια πραγματική ενεργειακή επανάσταση που θα αποφέρει οφέλη στην περιοχή» και συμπλήρωσε ότι «το υπουργείο Παιδείας είναι δίπλα σε αυτή την προσπάθεια». Μοιράστηκε με τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, στην αίθουσα, τον διάλογο που είχε με μαθήτρια της Ε΄ τάξης του 11ου Δημοτικού σχολείου Πτολεμαΐδας κατά την διάρκεια της επίσκεψη της στην ώρα του εργαστηρίου δεξιοτήτων όπου τα παιδιά συζητούν και μαθαίνουν για το περιβάλλον και την Κλιματική αλλαγή.

«Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά; Ρώτησε, γιατί το περιβάλλον είναι το σπίτι μας» αποκρίθηκε η μαθήτρια. Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «από τα παιδιά μαθαίνουμε πραγματικές αλήθειες και ότι αυτό μπορεί να είναι και το πλεονέκτημα της περιοχής».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος τόνισε ότι «οι λιγνιτικές μονάδες δεν τις κλείνει κάποιος αλλά κλείνουν γιατί έχουν ημερομηνία λήξης» και ότι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας διασφαλίζεται από την ψυχρή εφεδρεία των λιγνιτικών μονάδων. Υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια κίνηση που κάνει σήμερα η κυβέρνηση την προωθεί προς την Ευρώπη και την ενστερνίζεται ο πρωθυπουργός».

Ανέφερε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για το που πάμε ως περιοχή κι ότι σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα από την ανάπλαση των εδαφών, των ορυχείων και όλων των δράσεων της ενέργειας που γίνονται με το σχέδιο δίκαιης μετάβασης».

Δήλωσε ότι «ο λιγνίτης προσφέρει και σήμερα στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας» και υπενθύμισε την περίοδο των φωτιών των πλημμυρών αλλά και των χιονοπτώσεων όπου όλες οι λιγντικές μονάδες λειτουργούσαν προσφέροντας ενεργειακή αυτάρκεια. Άφησε ανοικτά ορισμένα ενδεχόμενα ως προς τις αποφάσεις για το χρονικό όριο του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων λέγοντας «το τι άλλο θα συμβεί θα το δούμε, τα δεδομένα αλλάζουν, τα οικονομικά δεδομένα επίσης αλλάζουν, πιθανόν να αλλάξουν κι ίσως να πάνε προς τα πίσω ορισμένες αποφάσεις που έχουμε πάρει». Τόνισε ακόμη ότι «με την απολιγνιτοποίηση η δυτική Μακεδονία αλλάζει θα φύγει από μια μονοκαλλιέργεια και θα ανοίξει τους ορίζοντες της σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες».

Απευθυνόμενος στους δημάρχους της χώρας δήλωσε ότι «η εκπόνηση των ΣΒΑΚ γίνεται πλέον υποχρεωτική για του δήμους άνω των 30.000 κατοίκων καθώς κι εκείνους που εξυπηρετεί ο ΟΑΣΑ και ο ΟΣΕΘ» και προέβλεψε ότι «σε 10 χρόνια από σήμερα θα’χουμε περισσότερο βιώσιμες σύγχρονες και ανθρώπινες πόλεις».

πηγη: απε μπε

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 16:04