Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 22:19

Νίκη Κεραμέως από την Κοζάνη: Με τον νέο νόμο για τα πανεπιστήμια ολοκληρώνουμε την υλοποίηση του συνόλου των εξαγγελιών μας για την εκπαίδευση

του Σπύρου Κουταβα

«Με το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που αφορά την ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της διασύνδεσης

των ΑΕΙ με την κοινωνία αγγίζουμε την ολοκλήρωση του συνόλου των εξαγγελιών που είχαμε παρουσιάσει ως ΝΔ το 2018»,  τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε ομιλία της για την εκπαίδευση σε εκδήλωση της ΔΕΕΠ της ΝΔ στην Κοζάνη.

Η κ. Κεραμέως έκανε εκτενή αναφορά στο σύνολο του έργου της στο υπουργείο Παιδείας, τόνισε ότι όλες οι αλλαγές πραγματοποιήθηκαν από «κάτω προς τα πάνω», ξεκίνησαν από το Νηπιαγωγείο και κατέληξαν στην κορυφή της πυραμίδας που είναι το πανεπιστήμιο. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες όπως το προσφυγικό στον Έβρο, την πανδημία, τις φυσικές καταστροφές με τις πλημμύρες και τις φωτιές, αλλά και στον πόλεμο, ζητήματα που όπως είπε  «δημιούργησαν και δημιουργούν ανασταλτικό περιβάλλον στην ομαλή υλοποίηση του κυβερνητικού έργου».  Ανέφερε ότι καταφέραμε να κάνουμε πράξη τις περισσότερες εξαγγελίες της κυβέρνησης χάριν «στην  αταλάντευτη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκης να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης».

Μίλησε για την καθιέρωση του Νηπιαγωγείου από την ηλικία των 4 ετών αν κι όπως ανέφερε είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς όμως να έχουν προβλεφθεί οι κατάλληλοι χώροι και οι αίθουσες ενώ αναφέρθηκε και στην καθιέρωση της ξένης γλώσσας από το Νηπιαγωγείο ως παράγοντα ανάπτυξης δεξιοτήτων στα μικρά παιδια. Αναφέρθηκε στα εργαστήρια δεξιοτήτων που ξεκινούν από το Δημοτικό σχολείο με στόχο να καλλιεργήσουν την συν εργατικότητα και τις δεξιότητες σε θέματα Κλιματικής αλλαγής, φυσικών καταστροφών, σε ζητήματα που σχετίζονται με την δικαιώματα και την διαφορετικότητα αλλά και σε θέματα καινοτομίας με προγράμματα ρομποτικής.

Έκανε εκτενή αναφορά σε θέματα διορισμών καθηγητών στην εκπαίδευση με τους 4.500 καθηγητές Ειδικής Αγωγής και τους 11.000 εκπαιδευτικούς στην γενική και Τεχνική εκπαίδευση. «Επενδύουμε σε ότι πολυτιμότερο που έχει η εκπαίδευση και αυτό είναι το ανθρώπινο δυναμικό», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στην αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών, έργο που όπως ανέφερε «είχε ξεκινήσει και προηγούμενες κυβερνήσεις ενώ καθιερώνεται το πολλαπλό βιβλίο ώστε οι μαθητές να συνδυάζουν διαφορετικές πήγες αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη».

Στο θέμα της λειτουργίας των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων ανακοίνωσε ότι «για φέτος ενώ υπάρχουν 4187 θέσεις ενω την ίδια στιγμή έχουν κατατεθεί 18.000 αιτήσεις». Υποσχέθηκε ότι «ο θεσμός θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας». Στο θέμα της αξιολόγησης τόνισε ότι «εφαρμόζεται στο 99,2% των σχολείων της χώρας και είναι κάτι που θα βοηθήσει τα παιδιά μας να γίνουν καλύτερα».

Στο ζήτημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης δήλωσε ότι «προχωράμε βλέποντας τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς» και έφερε ως παράδειγμα την ζήτηση τεχνικών επαγγελμάτων στην δυτικής Μακεδονία που θα σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Τέλος σε ότι αφορά το πανεπιστήμιο μίλησε για την καθιέρωση της Ελάχιστης βάσης εισαγωγής και  την κατάργηση του ασύλου που ήταν στις άμεσες προεκλογικές  δεσμεύσεις της ΝΔ. Αναφέρθηκε στο νέο νόμο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση που παρουσιάστηκε μόλις πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο και που προβλέπει  Εσωτερικό «Εράσμους» ώστε να μπορεί ο φοιτητής να παρακολουθήσει για ένα εξάμηνο κάποιο άλλο πανεπιστημιακό τμήμα με ομοειδές η διαφορετικό αντικείμενο σπουδών.  Αναφέρθηκε στην καθιέρωση των «βιομηχανικών διδακτορικών» ως διέξοδο για την έρευνα σε συνεργασία με την βιομηχανία και υποσχέθηκε ότι θα υπάρχει πλήρες πλαίσιο για αυτή την εξέλιξη. Στο κλάδο της πρακτικής άσκησης δήλωσε ότι θα αναγνωρίζεται με ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη και αποζημίωση κάτι που θα ενισχύσει το θεσμό ενώ ανακοίνωσε ότι το πανεπιστήμιο θα μπορεί να μοιράζεται γνώσεις και δράσεις με την κοινωνία για παράδειγμα παρέχοντας δωρεάν συμβουλές και υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 22:29