Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 28 Μαϊος 2022 10:09

Γ. Καμινης: Φέρτε για κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία. - Δενδιας: όταν το επιτρέψει το εθνικό συμφέρον...

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε πως οι κυρώσεις των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία αφορούν τομείς σημαντικούς από γεωπολιτική, οικονομική και αμυντική σκοπιά. Υποστήριξε πως «δεν δικαιολογείται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση και σιωπή που ακολουθεί η κυβέρνηση αυτά τα χρόνια». Ζήτησε «περισσότερη διαφάνεια αλλά γενναιότητα» λέγοντας ότι «από τη στιγμή που έχουμε αποδεχθεί ως χώρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή στη χώρα μας αυτή η κωλυσιεργία, αυτή η “κουτοπονηριά” για την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό. Και δίνει την ευκαιρία στην άλλη πλευρά να κάνει αυτά που κάνει με τα εμπορικά σήματα και το αλλοτριωτικό περιεχόμενο των σχολικών τους βιβλίων».

Ο κ. Καμίνης απέδωσε ως βασικό λόγο αυτής της καθυστέρησης, «στο πολιτικό πρόβλημα που έχει η κυβερνητική πλειοψηφία στο εσωτερικό της» γιατί -όπως είπε- «βοά ο τόπος ότι πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα, διατηρούν μεγάλες επιφυλάξεις και πιθανόν δεν θα έχει και την αναγκαία πλειοψηφία για να υπερψηφίσετε αυτά τα πρωτόκολλα». «Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορείτε να στηριχθείτε στις δικές μας ψήφους για την υπερψήφισή τους», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι όταν «τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής έγιναν βορά μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων στο εσωτερικό και λαϊκισμού, η χώρα το πλήρωσε πολύ ακριβά, όπως το έχει πληρώσει και η Κύπρος. «Θέλουμε να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία σε μια περίοδο αστάθειας; Να κλείσουμε τα όποια μέτωπα που υπάρχουν από τον βορρά και αφοσιωθούμε εκεί που είναι ο βασικός μας κίνδυνος; Να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Η καθυστέρηση της κυβέρνησης δεν μας ικανοποιεί», κατέληξε ο κ. Καμίνης.

«Οι κυρώσεις των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία θα έρθουν για κύρωση στην εθνική αντιπροσωπεία όταν το εθνικό συμφέρον το επιτρέπει», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη.

«Θα έρθουν όταν το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλή το επιτρέψει. Καταλαβαίνουμε, υπάρχει καθυστέρηση στους χρόνους αλλά υπάρχει και η ευρύτερη θεώρηση του εθνικού συμφέροντος, την οποία δικαιούται να κάνει η κάθε κυβέρνηση και υπό αυτή την έννοια, επαναλαμβάνω, όταν κρίνει θα έρθουν προς ψήφιση», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Μαϊος 2022 10:14