Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 15:24

Καταγγελίες για επαναπροωθήσεις: ο Υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας ενώπιον του ΕΚ

Τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σε ανταλλαγή απόψεων με τον Έλληνα υπουργό Νότη Μηταράκη.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών θα ανταλλάξει απόψεις με τον Νότη Μηταράκη, Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, το απόγευμα στις 15.30 (τοπική ώρα). Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εστιάσουν στις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις («push backs») στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, πρακτική η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με τη δεσμευτική νομοθεσία για τη διεθνή προστασία και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει καταγράψει σχεδόν 540 περιστατικά ανεπίσημων επιστροφών από την Ελλάδα από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Filippo Grandi.

Πότε: Δευτέρα 27 Ιουνίου, 16.30 - 17.30 (ώρα Ελλάδας)

Πού: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κτήριο Paul-Henri Spaak, αίθουσα 1A002

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση εδώ ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένη.

Σχετικές πληροφορίες

Στις 16 Ιουνίου 2022, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ απηύθυνε επιστολή στους αρμόδιους Επιτρόπους ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τις αναφερθείσες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία στον ποταμό Έβρο.

Τον Νοέμβριο του 2021, επταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών επισκέφθηκε την Αθήνα και τη Σάμο, όπου συναντήθηκε με εθνικές αρχές, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ για να αξιολογήσει αυτοπροσώπως την κατάσταση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Τον Ιούλιο του 2021 η ομάδα εργασίας για τον έλεγχο του Frontex ολοκλήρωσε τετράμηνη έρευνα σχετικά με καταγγελίες για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τον οργανισμό για τα σύνορα. Η έκθεση και οι συστάσεις συζητήθηκαν στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 15:29